02 / 05 / 2024

Sağlık Bakanlığı YTÜ arsasına hastane yapmak istiyor!

Sağlık Bakanlığı YTÜ arsasına hastane yapmak istiyor!

Sağlık Bakanlığı, tüm ilçelere hastane kuracak. Fakat Güngören'de arazi sıkıntısı var. İlçede, üzerinde bina olmayan tek yer, Genelkurmay tarafından 1980 darbesi sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi'ne bırakılan arsa



Sağlık Bakanlığı, tüm ilçelere hastane kuracak. Fakat Güngören'de arazi sıkıntısı var. İlçede, üzerinde bina olmayan tek yer, Genelkurmay tarafından 1980 darbesi sonrasında Yıldız Teknik Üniversitesi'ne bırakılan arsa. İl Sağlık Müdürlüğü arsayı almak için pürüzleri aşmaya çalışıyor.

İstanbul'un tüm ilçelerini, en az bir hastane olacak şekilde planlayan Sağlık Bakanlığı, plan tadilatı 1980 askeri darbe sonrası yapılan Güngören'de boş arsa bulamıyor. 7.5 kilometrekarelik arazi üzerine kurulan Güngören, yüzölçümü bakımından İstanbul'un en küçük ikinci ilçesi. Ancak aynı zamanda İstanbul'da nüfusun en yoğun olduğu ilçe konumunda.

YETKİSİ YOK
Kilometre başına 42 bin insanın düştüğü Güngören'de üzerinde bina bulunmayan tek boş yer, Genelkurmay Başkanlığı tarafından 1980 askeri darbesinden sonra Yıldız Teknik Üniversitesi'ne, 'belediyeye devredil-meme' şartıyla bırakılan arsa...
Üniversite arazisi üzerinde planlama yapma yetkisine sahip olmayan belediye, ancak üniversiteden talep gelmesi halinde arsayı hastane olarak planlarına işleyebiliyor, işte bunun için de Yıldız Teknik Üniversitesi'yle görüşmeler sürüyor, il Sağlık Müdürü Ali İhsan Dokucu, arsaya hastane yapılması için girişimlerde bulunduklarını, ilçeye bir hastane kazandırmak istediklerini söylüyor.

HASEKİ'DE SORUN
Sağlık Bakanlığı ayrıca, İstanbul'un eski hastane binalarını yıkıp yerine modern binalar yapmaya hazırlanıyor ancak mülkiyet sorunları, yeni hastane inşaatlarını geciktiriyor, işte bu pürüzlerden biri de  Hürrem Sultan'ın yaptırdığı Haseki'de yaşanıyor. 456 yıl önce kurulan hastane, 1994'te Sağlık Bakanlığı'na devredilmişti. 1998'de eğitim ve araştırma hastanesine dönüştürülen Haseki'nin ek hizmet binası 2004'te il özel idaresi tarafından yeniden yapılmıştı. Ek hizmet binası dışındaki eski binaları yıkıp yerine yenisini yapmayı planlayan Sağlık Bakanlığı, bazı binaları il özel idaresi tarafından inşa edilen ancak mülkiyeti İBB'ye ait olan hastanedeki mülkiyet karmaşasını çözmeye çalışıyor.

Şükran Özçakmak /Habertürk


Geri Dön