24 / 12 / 2024

Sağlık turizmi yatırımları artıyor!

Sağlık turizmi yatırımları artıyor!

İyi yaşam trendi ülkemizde de yaygınlaşmaya başladı. Türkiye'de iyi yaşama yönelik hizmet veren otel ve merkezlerin sayısı giderek artıyor. Bu alanda yeni yatırım planları da mevcut.



Yaşam süresinin uzaması, kaliteli yaşam bilincinin de artmasını sağlıyor. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar ile stresli ortamlarda çalışanlar streslerini yönetmek, detoks programlarıyla arınmak istiyorlar. Bunun için diyetisyen eşliğinde doğru beslenmeyi ve doğru nefes tekniklerini öğrenebilecekleri kamplara, termal sulara yöneliyorlar. 

Ekonomist Dergisi'nden Levent Gökmen Demirciler'in haberine göre Avrupalıların uzun yıllar önce uygulamaya başladıkları 'iyi yaşam'trendi son yıllarda ülkemizde de yaygınlaşıyor. Sapanca'dan Balıkesir'e, Yalova'dan Bodrum'a ve Kapadokya'ya kadar birçok bölgede bu alanda yeni merkezler açılıyor. Son üç yılda bu alanda hizmet veren dokuz tesis devreye alındı. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde yedi yeni tesis de planlama ve yatırım aşamasına gelmiş durumda.

YATIRIMLAR HIZLANIYOR

Bodrum'da hizmet veren Sianji, Kazdağları'ndaki Rezone Healy & Oxygen, Muğla'daki Six Senses Kaplankaya bu alanda hizmet veren tesislerden bazıları. Talebin giderek arttığı iyi yaşam merkezlerine geçtiğimiz aylarda Karaderili Şirketler Grubu tarafından 180 milyon dolarlık yatırımla Yalova'da hayata geçirilen Terma City ile Elite World Hotels'in Sapan-ca'da faaliyete geçirdiği tesis de eklendi.

Sağlık turizmi yatırımları artıyor!


Türkiye Kaplıca Talasso ve Kür Merkezleri Derneği (TÜRKAP) Başkanı Köksal Köse, insanların hastalanmamak, doğru beslenmek için iyi ve sağlıklı yaşam merkezlerine geldiklerini söylüyor. Bu merkezlerde insanlar diye-tisyenlerce incelenip fiziki parkurdan geçerek tedavi programları alıyor. Köse, yurtdışında 17-75 yaş arası insanların bu merkezlere gittiğini, Türkiye'de ise daha çok 55-75 yaş arası kişilerin bu merkezleri tercih ettiğini vurguluyor. Bu tür tesislerde konaklama süreleri yedi günden başlayıp kürün ya da tedavinin niteliğine göre üç aya kadar çıkabiliyor.

YABANCILAR GELİYOR

Geçtiğimiz yıllarda Tuzla'da açılan İstanbul Medikal Termal'in yatırımcısı da olan Köksal Köse, burada yurtdışından gelenlere 21 gün lük kür uyguladıklarını söylüyor. Köse, İskandinav ülkelerini hedeflediklerini ama yaşanan siyasi gerginlikler nedeniyle ağırlıklı olarak Ortadoğu'dan, Kuveyt, Katar ve Suudi Arabistan'dan hasta alabildiklerini vurguluyor. Türk-ler tarafından da tercih edilen tesis şu anda yüzde 100 doluluğa ulaşmış durumda.

Sağlık turizmi yatırımları artıyor!

Karaderili Şirketler Grubu CEO'su Tevfik Talaş, dünyada ve Türkiye'de sağlıklı ve iyi yaşam trendinin öne çıktığına dikkat çekiyor. Talaş, bu trende hizmet vermek üzere kurulan tesisleriyle Ortadoğu'dan ABD'ye, AB ülkelerinden Asya ülkelerine kadar geniş bir yelpazede turist profiline ulaşmak için çalışmalar yaptıklarını söylüyor.

Sağlık turizmi yatırımları artıyor!


Six Senses Kaplankaya Genel Müdürü Husseyn Atakishiyev, misafirlere kendileriyle, çevreleriyle, doğayla ve dış dünyayla yeniden sağlıklı bir bağ kurabilecekleri özel bir ortam yarattıklarını ifade ediyor. Dr. Mehmet Öz, Dr. Michael Breus ve Dr. Steven Gundry gibi doktorlarla çalıştıklarını belirten Atakishiyev, "Günümüzde giderek stresli hale gelen modern yaşamda insanların karşılaştığı en yaygın fiziksel ve ruhsal sorunların çözümüne yönelik bütünsel bir sağlık yaklaşımı geliştirdik. Buna Six Senses Bütünsel Sağlık Felsefesi adını verdik" diyor.

PLANLANAN YATIRIMLAR

Bu alanda faaliyet göstermesi beklenen yeni tesisler de planlanıyor. Babacan Holding'in Büyükçekmece Kavaklı'da planladığı sağlıklı yaşam kasabası, Ant Yapı'nın Bodrum Aspat koyunda inşa ettiği Anthaven ve Indigo Group'un Kapadokya'da kurmayı planladığı termal köy bu yatırımlardan bazılarını oluşturuyor. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, insanlar için stresten arınıp sakin bir yaşam sunacak olan Anhaven projesinin toplam 300 milyon Euro'luk yatırımla hayata geçeceğini söylüyor. Okay, İstanbul'da uyguladıkları Antwell konseptini Bodrum'a taşıyıp 10 bin m2'lik otel ve SPA alanında iyi yaşama yönelik hizmet vereceklerini de vurguluyor.

Indigo Group, Kapadokya'da 165 bin metrekare alanda, Kapadokya'nın geleneksel mimarisiyle modern mimariyi birleştirecek iki ve tek katlı yapılardan oluşan 180-200 odalı bir tesis planlıyor. Dünya standartlarında termal bir Kapadokya köyü kuracaklarını belirten indigo Group Genel Müdürü Tolga Tosun, "2020 sonuna kadar başlamasını planladığımız tesisimize yaklaşık 60 milyon Euro'luk yatırım yapacağız" diyor. Tesisin uluslararası prestijli bir marka ile işletilmesi ve tüm dünyadan misafirlerin ağırlanması planlanıyor.

KİŞİYE ÖZEL ÜRÜNLER

Kimi iyi yaşam merkezlerinde kaplıca suyu bulunurken kimilerinde sadece SPA hizmetleri ve detox, yenilenmeye yönelik ürünler sunuluyor. Havuz, hamam, SPA masaj, biorezonans, meditasyon, dağ yürüyüşü gibi imkanlar sunan Nets Vadi, Bornova Kayadibi'nde hizmet veriyor. Kadın girişimci Hatice Nur Uzgenç tarafından iki yıl önce kurulan ve butik hizmet veren Nets Vadi, detoks kampları ile katılımcılara zayıflama ya da bedeni dinlendirme imkanı sunuyor. Uzgenç, detoks suları, kuş sesleri içinde yapılan meditasyon, günün stresinden uzaklaşmak ve canlanmak için SPA gibi pek çok imkan bulunan tesislerinde sağlıklı bir yaşam için yapılması gerekenleri konuklarına sunduklarını söylüyor. Son yıllarda sağlıklı yaşam trendinin etkisiyle insanların bu tür merkezlere olan ilgisinin arttığına dikkat çeken Uzgenç, bunun da bu tür yatırımları artırdığını belirtiyor.
 


Geri Dön