03 / 01 / 2025

Sahillerdeki ahşap iskeleler halka açılıyor!

Sahillerdeki ahşap iskeleler halka açılıyor!

Özel Çevre Koruma Bölgelerinde günübirlik kullanım için yapılacak ahşap iskelelerin halka açık hale getirildiği bildirildi. Ahşap iskeleler doğal veya ahşap rengi ile koyu mat renkler dışında parlak, açık renklere boyanamayacak, kapıyla kapatılamayak



Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanlığınca, Özel Çevre Koruma Bölgelerinde günübirlik amaçlar için kullanılacak ahşap iskelelerle ilgili "Plan Hükmü Değişikliği" yapılarak ilgili kuruluşlara gönderildiği öğrenildi.

Muğla Valiliğinden alınan bilgiye göre, Çevre ve Orman Bakanlığı Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanlığınca, Muğla Valiliğine ve Özel Çevre Koruma İl Müdürlüğüne gönderilen yazıda, Özel Çevre Koruma Bölgeleri içinde, günübirlik kullanımlar için yapılacak olan ahşap iskeleler ile ilgili yönetmelik değişikliğinin gerçekleştirildiği bildirildi.

Yapılan "Plan Hükmü Değişikliği" nin şunları kapsadığı ifade edildi:

"Onaylı imar planları üzerinde belirtilmesine gerek olmadan takılabilir, sökülebilir, devamlı bağlama yeri olmayan nitelikte ve sadece günübirlik kullanıma olanak sağlamak ve deniz ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla ahşap iskele yapılabilir. Talep edilen ahşap iskelenin yerinin işaretlendiği 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı örneği ve gerekçe raporunu içerir talep dosyası ile birlikte Özel Çevre Koruma Müdürlüğüne başvurulur. Bu iskeleler yüzer veya ayaklı olabilir. Ayaklı iskeleler ahşap malzemeden veya çelik boru kazık üzerine ahşap kaplama kullanılarak, yükseklikleri su seviyesinden itibaren en fazla 100 santimetreyi geçmeyecek şekilde ve sökülebilir takılabilir nitelikte yapılabilir, yüzer iskeleler ise, yüzer elemanlardan teşkil edilmek suretiyle (ponton) yapılabilir. Ayaklı ve yüzer iskelelerin toplam boyu 50 metreyi genişlikleri ise 2.5 metreyi geçemez.

Dar kıyılarda denize girme, güneşlenme, amatör su sporları faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla ve alanda yapılmasının zorunlu olduğunun tespit edilmesi kaydıyla kıyıya paralel, genişlikleri 3 metreyi, boyunun ise toplamda 50 metreyi geçmeyen ahşap iskeleler yapılabilecek"

Bu  arada, plan hükmü değişikliğiyle, pek çok bürokratik işlemin azaltıldığı ve turistik tesislere büyük kolaylıklar getirildiği vurgulandı.

İSKELELER HALKA AÇILDI

Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇKK) Başkanı Ahmet Özyanık, Ula ilçesine bağlı Akyaka beldesinde düzenlenen "Türkiyenin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi" toplantısında, ÖÇK Bölgelerinde günübirlik amaçlar için kullanılacak ahşap iskelelerle ilgili 2010 yılı sonunda yapılan ve 2011 yılında uygulanmaya başlayan "Plan Hükmü Değişikliği" ile ilgili bilgi verdi. Plan hükümlerindeki tüm ahşap iskeleler arasındaki mesafenin 150 metreden az olamayacağına işaret eden eden Özyanık, "Sahilleri insanlarımız kullanacaklar. Yaklaşık bin 100 kilometrelik bir sahil ÖÇKnın sorumluluk alanında. Bu sahillerde ise en önemli konu iskeleler, bunların kullanımı ile ilgili bir dizi düzenleme yaptık. Vatandaşlarımız kurallara uygun olmak kaydıyla
 iskele yapabilecek. Vatandaşımız bunları kullanırken sezonluk kullanacak. İskeleler hangi özel, tüzel kişi veya kamu kuruluşları tarafından  yapılırsa yapılsın özel mülkiyete konu olamaz. İskeleler, kamu kullanımına açık tutulacak, bu anayasal bir haktır. Biz bu hakkın kullanımının engellenmesine müsaade etmeyeceğiz." dedi.

"İSKELE GİRİŞİNE KAPI YAPILAMAZ"

Özyanık, iskelelerin kıyı ile birleştiği noktada, kıyının doğal yapısını bozucu rıhtım, yol, duvar, tahkimat, dolgu yapılamayacağını ve kumsalın niteliğini değiştirici bir kaplama malzemesi kullanılamayacağını belirterek,"Doğal veya Özel Çevre Koruma Bölgelerinde günübirlik kullanım için yapılacak ahşap iskeleler halka açık hale getirildi. İskele girişine kapı yapılamaz, üzerine kapalı hacim yerleştirilemez, tabela, ilan konulamaz" diye konuştu. Özyanık, iskelenin üzerinde herhangi bir servis verilemeyeceğine ve geceleri seyirle ilgili ikaz lambaları dışında ışıklandırma yapılamayacağını da bildirerek, şunları kaydetti:

"Ahşap iskelelerin kurumca gerekli görüldüğü hallerde ilgililerince kaldırılacağının taahhüt edilmesi zorunludur. Ahşap iskelelerin tekne bağlamak amacıyla kullanılmak istenilmesi halinde ilgili kurum ve kuruluşların görüşlerinin alınması mecburi hale getirildi. Yukarıda belirlenen tanımlar ve ölçüler dışında kalan iskeleler için imar planı yapılması da şart koşuldu. Yeni plan hükmü değişikliği ile bir turizm kenti olan Muğlada, Özel Çevre Koruma Bölgeleri içindeki turistik tesislere büyük kolaylıklar getirildi, bu konudaki
 bir çok bürokratik işlem azaltıldı. Özel Çevre Koruma Bölgeleri içinde ahşap iskele yapmak isteyen işletmelerle, diğer kişi ve kuruluşlar Köyceğizdeki Özel Çevre Koruma Muğla İl Müdürlüğüne başvuruda bulunarak ayrıntılı bilgileri alabilirler."

MEVCUT İSKELELER DE HALKA AÇILACAK

ÖÇKK Başkanı Ahmet Özyanık, mevcut ahşap iskelelerin de belirtilen şartlara uymak zorunda olduğunu ifade ederek, sözlerini, "Şartlara haiz olmayan iskelelere yıkın demeyeceğiz. Sadece yönetmelik çerçevesinde belirtilen şartlara uyacaklar. Sadece yapılacak iskeleler değil, mevcut iskeleler de halka açılacak" diye tamamladı. Özyanık, Bodrumdaki Türkbükü sahilinde bulunan ve vatandaşların şikayetleri ile gündeme gelen iskelelerle ilgili ise şöyle konuştu:

"Bodrum-Türkbükü Özel Çevre Koruma Bölgesi kapsamında değil ve bizim oradaki iskelelere müdahale yetkimiz yok. Bodrumdaki yerel yöneticilerin de bizim bu uygulamalarımızı örnek alacaklarını düşünüyorum" diye ekledi.

AA


Geri Dön