23 / 05 / 2024

Şahinler Holding iflas erteletti

Şahinler Holding iflas erteletti

Şahinler Holding 2008 yılında Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde açılan iflas davasını erteleterek bir yıl zaman kazandı



Türkiye'de girişimcilik dendiğinde ilk akla gelen isimlerden birisi olan ve Türkiye'de Almanya ve tekstil bağlamında kurduğu sıfırdan bir buçuk milyar dolarlık Şahinler Holding ile akıllara kazınan Kemal Şahin'in 11 şirketi üzerinde kara bulutlar dolaşıyor.
Zor günler geçiren Kemal Şahin'in sahibi olduğu Şahinler Holding, Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 22 Ağustos 2008 tarihinde Bakırköy 3. esas sayılı dosya ile iflas erteleme talebinde bulunmuş ve talep kabul edilmişti. Mahkeme, 25 Şubat 2010 tarihinde yapılan duruşmada ise 11 şirketten biri hariç 10'unun iflas noktasında olduğuna karar vererek iflas erteleme isteklerini kabul etti. Mahkemenin batık olmadığına karar verdiği ve istediğini reddettiği tek şirket ise Şahinler Holding'in inşaatta amiral gemisi olan Bilkont İnşaat.

Bilkont İnşaat'ın iflas istemi reddedildi
Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nde 25 Şubat 2010 tarihinde 11 şirketin istediği iflaslarını ertelemek davasında tek ilginç karar ise Bilkont'un isteğinin reddi oldu.
Grubun inşaat şirketi olarak faaliyet gösteren Bilkont İnşaat'ın batık olmadığına karar veren Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi, Bilkont haricindeki diğer firmaların iflaslarını ayrı ayrı bir yıl süre ile ertelenmesine karar verdi. Karar 25 Şubat 2010 tarihinden itibaren bir yıl süre ile geçerli olacak.
Bakırköy 3. Asliye hukuk mahkemesinin aldığı diğer kararlara göre dava sırasında alınan ihtiyat kararlarını devam edecek, şirket yönetim kurulu görevlerine devam edecek ve son olarak da atanan kayyumlar Metin İşsever, Mehmet Eser ve Haluk Sümer'in kayyumluk görevleri devam edecek.
İflaslarının ertelenmesini isteyen Şahinler Holding AŞ. bünyesindeki firmalar ise şöyle; Bilkont İnşaat AŞ., Teyvaş Toplu Yemek Hizmetleri San. ve Tic AŞ, Belteks Tekstil San. ve Tic. AŞ., Şahinler Mensucat San. ve Tic. AŞ., San-tur Turizm AŞ., Koton Klup Konfeksiyon San. ve Tic. AŞ., Moda Vizyon Tekstil San. ve Tic. AŞ, Santeks Moda Tekstil San. Ve Tic. AŞ., Şahinler Enerji Üretim Otoprodüktör Grubu AŞ., Konteks Konfeksiyon İmalat ve İhracat AŞ. Ve Bilkont Dış Tic. ve Tekstil San. AŞ.

Bilkont İnşaat AŞ:
Hakkında iflas istemi reddedilen Bilkont İnşaat Şahinler Holding AŞ. bünyesinde 1996 yılında kuruldu. 15 çalışanı bulunan şirket inşaat taahhüt alanında faaliyet gösteriyor. Makine parkurunda Çeşitli iş makineleri, jeneratör, JCB, loder, kompresör, transmikser ve nakliye araçları olan şirketin adresi kayıtlarda M. Nezihi Özmen Mah. Mehmet Akif Bey Cd. Kasım Sk. Merter - İstanbul olarak geçiyor (0212- 484 20 60).
Şahinler Holding, 46 şirketi tekstil dışında turizm, enerji ve hazır yemek sektörlerinde de faaliyet gösteriyor. Holdingin gözde sektörü olan inşaatın amiral gemisi ise Bilkont İnşaat. Antalya'da Club Mega Saray Tatil Köyü ile turizm sektöründe faaliyet gösteren Şahinler'in tekstil yatırımları Mısır ve Ürdün'de de var. Ancak tekstildeki yatırımlarını bitiren grup son yıllarda inşaat sektörüne odaklanmıştı. İstanbul Beylikdüzü'nde alışveriş merkezi ve üç kuleden oluşan 1 milyar dolarlık rezidans projesi grubun en büyük umuduydu. Bu proje Beylikdüzü'nde 74 bin metrekarelik bir arazi üzerinde birçok kullanımlı yatırım projesi olarak planlanmıştı. Bilkon İnşaat'ın yatırım projesi 100 bin metrekare kiralanabilir alanlı alışveriş merkezi ile 70 bin metrekare konut ve ofis katlarından oluşuyordu.
Alışveriş merkezinde bir hipermarket, tanınmış marka mağazaları, food-court, şık lokantalar, sinemalar, eğlence ve spor bölümleri bulunmaktaydı. Klasik kapalı AVM mekanları yanı sıra, bulvar kafeleri ve restoranlarla desteklenen şık alışveriş caddeleri atmosferi yakalanması da hedef olarak alınmıştı.
Konutlar kısmında ise, birimlerin bir kısmı hizmetlendirilmiş rezidanslar olarak müşteri veya kullanıcılara sunulurken, diğer yanda klasik fakat yüksek standartlı aile konutları da mevcut olacaktı. Tüm konutlarda muhteşem Marmara Denizi, göl veya kent manzarası avantajı bulunuyordu.
Şahinler Holding;
Şahinler Holding'in geçmişi ise 1982 yılına dayanıyor. Bu yıl içinde Almanya'nın Aachen kentinde Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin Santex Moden Şirketi'ni kurmasıyla Şahinler Holding'in temelleri de atılmış oldu.  1984 yılında Konteks şirketinin Türkiye'de faaliyete başlaması ile yurt içine de adım atılmış oldu.
Türkiye ve Avrupa'da kurduğu şirketlerle kısa zamanda "Türkiye'nin En Büyük Moda ve Entegre Tekstil Grubu" konumuna gelen Şahinler Holding, spor giyimden çocuk giyimine, erkek-bayan hazır giyimden jean ve iç giyime kadar geniş bir ürün yelpazesine sahip oldu. Grup yılda 50 milyon parçanın üzerinde hazır giyim ürününü Avrupa ve Amerika'ya pazarlama başarısını gösterdi.
Şahinler Holding, Alman TextilWirtschaft Dergisi tarafından her yıl hazırlanan "Dünyanın En Büyük Tekstil Sanayicileri" listesinde 18. sırada yer almaktadır. Aynı zamanda sıralamaya giren Türk firmaları arasında da birincidir. Şahinler Holding TextilWirtschaft Dergisi'nin 2007 yılında açıkladığı "Avrupa'nın En Büyük Tekstil ve Sanayi Firmaları Listesi"nde ise 3. sırada bulunmaktadır. Pamuktan başlayarak, iplik, kumaş, boya, apre, baskı, konfeksiyon tasarım, toptan ve perakende olmak üzere son tüketiciye ulaşan, tekstil ve modanın bütün halkalarını içinde bulunduran Şahinler Holding, "Tam Entegre Bir Şirketler Topluluğu"dur.
Grup, Türkiye, Ürdün, Bulgaristan, Çin, Mısır ve Hindistan'da dış ticaret, tekstil ve konfeksiyon, Avrupa ve Amerika'da ise toptan ve perakende pazarlama şirketleri ile faaliyet göstermektedir. Şahinler Holding bu faaliyetlerini 15 ülkede kurulu toplam 27 şirketi ile yürütmektedir. Ürünlerini Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde bulunan gruba ait 20'si toptan olmak üzere yaklaşık 350 mağazayla tüketicilere ulaştırmaktadır.
Toplam 12 bin personeli bulunan Grup, dolaylı olarak da 30 bin kişiyi istidam etmektedir. Bugüne kadar gösterdiği istikrarlı büyüme performansını önümüzdeki yıllarda da sürdürmeyi hedefleyen grubun cirosu, 1.4 milyar dolara ulaşmıştır.
Şahinler Holding firmalarından Bilkont Dış Ticaret ve Tekstil San. A.Ş., Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin "2004 Yılı İlk 1000 İhracatçı" listesinin "Özel Sektör" sıralamasında 37. sırada bulunmaktadır. Bilkont Dış Ticaret ve Tekstil San. A.Ş. aynı zamanda, İstanbul Sanayi Odası'nın "2004 Yılı İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" listesinin "Özel Kuruluşlar" sıralamasında da 66. sırada yer alırken; grup firmalarından aynı listedeki Şahinler Mensucat San. ve Tic. A.Ş ile Modavizyon Tekstil San. ve Tic. A.Ş. firmaları da üst basamaklara doğru tırmanmaktadır.
Şahinler Grubu, turizm alanında " 1996 yılının En İyi Tatil Köyü" seçilen ve "Altın Anahtar" ödüllü ve 1.100 yataklı birinci sınıf tatil köyü olan Club Mega Saray ile hizmet vermektedir. Tekstil gibi girdiği her sektörde iddialı olan Şahinler Holding, enerji alanında da kalite ve ileri teknoloji anlayışıyla sektörde isminden sıkça söz ettiren Şahinler Enerji firmasıyla faaliyet göstermektedir. Her geçen gün büyüyen Şahinler Enerji gelecekte de önemli yatırımlara imza atacaktır. Grup aynı zamanda Şahinler İnşaat San. ve Tic. A.Ş ile inşaatta, Teyvaş Toplu Yemek Hizmetleri Sanayi ve Ticaret A.Ş ile de gıda ve hazır yemek üretim sektöründe faaliyet göstermektedir.
Konya ve Çorlu'da ilköğretim ve meslek lisesi yaptıran, Türkiye'nin çeşitli illerindeki eğitim kurumlarının muhtelif ihtiyaçlarını karşılayan Şahinler Vakfı ise her yıl 500 öğrenciye burs vermektedir.
Yurt içinde ve dışında sürekli büyüyen Şahinler Holding geçtiğimiz yıllarda da büyük bir projeye imza atmıştır. Türkiye'nin en büyük özel sektör sanayi projelerden biri olan Avrupa Serbest Bölgesi'nin temeli 8 Ağustos 1998 tarihinde atılmıştır. Resmi açılışı ise 2003 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılan ASB, aradan geçen kısa zaman dilimine rağmen, yapılan yatırımlar sayesinde yıllık 1 milyar dolar ticaret hacmini yakalayan bir serbest bölge konumuna gelmiştir. Çorlu'da 2 milyon metrekare alan üzerine kurulan ASB'de şu anda 200 firma faaliyet göstermektedir. 3 bini aşkın insanın istihdam edildiği bölgede, dünyanın önde gelen markalarının üretimleri gerçekleşmektedir.

Avrupa Serbest Bölgesi'nde yılda 1 milyar dolar dönüyor
Halen yıllık 1.5 milyar dolar civarında cirosu bulunan Şahinler Grubu bünyesinde ağırlığı tekstil olmak üzere 12 bin 500 kişi çalışıyor. Türkiye, Ürdün, Bulgaristan, Çin, Mısır ve Hindistan'da dış ticaret, tekstil ve konfeksiyon, Avrupa ve Amerika'da toptan ve perakende pazarlama faaliyetlerini 15 ülkede kurulu 27 şirketi ile yürütüyor. Ürünlerini Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde grubuna ait 350 mağazada satışa sunuyor. Grubun tekstil dışında inşaat, turizm, enerji sektöründe şirketleri var. Grup 1998'de temelini attığı Türkiye'nin en büyük özel sektör sanayi projelerden biri olan Avrupa Serbest Bölgesi'ni de 2003 yılında açtı. Yıllık 1 milyar dolar ticaret hacmini yakalayan Avrupa Serbest Bölgesi'nde halen 200 firma faaliyet gösteriyor ve 3 bini aşkın kişi istihdam ediliyor.

Kemal Şahin:
Konya'nın Taşlıpınar ilçesinde 1955 yılında Osman Çavuş'la Fatma Hanım'ın yedi çocuğundan biri olarak dünyaya gelen Kemal Şahin'in çocukluk yılları yoksulluk içinde hayvan otlatarak geçti. Bu kaderi değiştirmek gerektiğini köyün tek okuma yazma bilen kişisi babası sayesinde öğrendi. Başarılı bir öğrenci oldu. Konya Lisesi'ni bitirdi. Sonra hem Ortadoğu Teknik Üniversitesi'ni hem de Etibank'ın yurtdışı eğitim bursunu kazandı. Onun tercihi yurtdışı oldu. Almanya'da iş hayatına atıldı. 1973 yılında gittiği Almanya'da Aachen Üniversitesi metalürji bölümünü hem çalışıp, hem okuyarak bitirdi. 1980 yılında üniversite biterken o Türkiye'ye dönmedi ve Almanya'da kalarak 5 bin mark sermaye ile iş hayatına atıldı.
Bir bavul tişörtle ticarete başlarken sektörünü de seçmişti. 1982 yılında ilk şirketi Santex Moden'i kuran Şahin, 30 yaşına gelmeden ise mark milyoneri oldu.
Şahin'in başarısının perde arkasında ise 1980'li yıllara kadar içe dönük ekonomik politikalar uygulayan Türkiye ekonomisinin 24 Ocak istikrar politikalarıyla ihracata dayalı dışa açılma politikaları vardı. Türkiye, ihracatçılar ve imalatçı ihracatçılara sağladığı teşviklerle 2.9 milyar dolar olan ihracat gelirlerini artırmayı hedefliyordu. Verilen teşvikler arasında katma değer vergisi iadesi, Merkez Bankası'nın ihracatçılara sağladığı avantajlı reeskont kredileri, kur garantileri, fabrika yatırımlarına destek yer alıyordu.
İmalatçı ihracatçının seçtiği sektör ise Avrupa'nın yavaş yavaş vazgeçtiği tekstil ve hazır giyim sektörü oldu.
Tebernüş Kireçci

Konu ile ilgili basında yer alan diğer haberler

Bilkont'a iflas, 10 şirkete devam kararı
Türkiye'deki tüm girişimcilere örnek gösterilebilecek kadar örnek bir hikâyeye sahip olan, hatta iş hayatındaki başarısının ilk örneklerini ortaya koyduğunda Amerika'daki `Dünyayı Yönetenler Kulübü' olarak bilinen `Enterpreneur of the Year Institute'ye üye kabul edilen Şahinler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kemal Şahin'in özellikle 2001 kriziyle başlayan düşüş hikâyesinde en son sayfalardan biri 25 Şubat'ta yazıldı.
12 bin çalışan ve 46 şirketle ayakta kalmak için son birkaç yıldır çaba gösteren Şahin'in biri inşaat, toplam 11 şirketi için iflas istenmişti. Kemal Şahin, 11 şirketin iflasını erteletmek için 22 Ağustos 2008 tarihinde Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'ne başvurmuştu.

İflaslar 1 yıl süreyle ertelendi
Mahkemenin 25 Şubat 2010 tarihinde vardığı karar,  ilginç bir sonucu da ortaya çıkardı. 
Bu nedenle 10 şirketin iflas erteletme talebi kabul edilirken, erteletme talebi reddedilen tek şirket ise Şahinler Holding'in çıkışı yakalamak için son yıllardaki en önemli atılımlarından biri olan Bilkont İnşaat oldu.
Bakırköy 3. Asliye Ticaret Mahkemesi'nin verdiği karara göre, 25 Şubat 2010'dan geçerli olmak kaydıyla 10 şirketin iflası 1 yıl süreyle ertelendi.

Kayyumlar görevde
Bakırköy 3. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin aldığı diğer kararlara göre dava sırasında alınan ihtiyat kararları ise geçerliliğini koruyacak. Her bir şirketin yönetim kurulu görevlerine devam ederken daha önce kayyum olarak atanan hukukçu Metin İşsever, yeminli mali müşavir Mehmet Eser ve iktisatçı Prof. Haluk Sümer de görevlerini sürdürecek.

1 MİLYAR DOLARLIK İNŞAAT UMUT KAPISIYDI
İflas erteleme talebi reddedilen Bilkont İnşaat,  1996 yılında kuruldu. İnşaat taahhüt alanında faaliyet gösteren Bilkont, kısa sürede holdingin gözde şirketlerinden biri haline geldi. Tekstilin yanı sıra turizmde de faaliyet gösteren holding, bu alandaki faaliyetlerinde darboğaza girince Bilkont İnşaat ile son yıllarda inşaat sektörüne odaklandı.

İstanbul Beylikdüzü'nde alışveriş merkezi ve 3 kuleden oluşan 1 milyar dolarlık proje, grubun darboğaza girdiği dönemde en büyük umuduydu. 74 bin metrekarelik bir arazi üzerinde hayata geçirilecek olan projenin alışveriş merkezi 100 bin metrekare, konut ve ofis katları ise 70 bin metrekarelik inşaat alanına sahip olacaktı.

BAŞBAKAN MERKEL `20 MÜTHİŞ TÜRK' ARASINDA GÖSTERDİ
Şahinler Holding'in geçmişi 1982 yılına uzanıyor. Kemal Şahin'in Almanya'da kurduğu Santex Moden'in ardından Türkiye'de temellerini attığı Konteks şirketi, kısa sürede yılda 50 milyon parçanın üzerinde hazır giyim ürünü üretip bunu Avrupa ve Amerika'ya pazarlamaya başladı. Alman Textil Wirtschaft dergisinin `Dünyanın En Büyük Tekstil Sanayicileri' listesinde 18. sırada gösterdiği holding, Çin'den Bulgaristan'a kadar 15 ülkede tekstil ağı ördü.

150 milyon TL'lik borcu var
Turizm sektörüne  `Club Mega Saray', enerji sektörüne ise Şahinler Enerji ile girdi. Ana sektöründeki odak noktasından giderek uzaklaşan Kemal Şahin, enerji ve turizm halkalarına bir de Teyvaş ile toplu yemeği ekledi. 25 yıl gibi kısa sayılabilecek bir süreçte 1.5 milyar dolarlık bir holding yaratan Şahin'in girişimleri, ABD ve Avrupa'nın da dikkatini çekti. Şahin, Amerika'daki `Dünyayı Yönetenler Kulübü olarak bilinen Enterpreneur of the Year Institute'ye kabul edilen ilk Türk olurken, Avrupa'da `Onur Girişimcisi' olarak ödellendirilmiş ve Almanya Başbakanı Merkel'i nde `20 Müthiş Türk'listesine girmişti.

Şahinler Holding'in özellikle 1994 ve 2001 ekonomik krizlerinin yanı sıra kurumsallaşmayı başaramaması şu anda girdiği 80 milyon TL'si bankalara olmak üzere, 150 milyon TL'lik borcunun ana nedeni olarak gösteriliyor.

İflas ertelenmesi kabul edilen şirketler
Teyvaş Toplu Yemek
Belteks Tekstil
Şahinler Mensucat
San-tur Turizm
Koton Klup Konfeksiyon
Moda Vizyon Tekstil
Santeks Moda Tekstil
Şahinler Enerji Üretim
Konteks Konfeksiyon İmalat
Bilkont Dış Ticaret

Tebernüş Kireçci


Geri Dön