27 / 04 / 2024

Sahte ev ilanları bir bir siliniyor! 3 sitede silinen satılık konut ilanı sayısı 15 bin oldu! 

Sahte ev ilanları bir bir siliniyor! 3 sitede silinen satılık konut ilanı sayısı 15 bin oldu! 

İlan sitelerine gelen düzenleme sonrası sahte ilanlar peş peşe siliniyor. Açıklanan rakamlara göre, 3 sitede silinen satılık konut ilanı sayısı 15 bin oldu. İşte ayrıntılar...



İkinci el gayrimenkul ve araç satışlarında, sahte ilanlarla dolandırıcılığı ve spekülatif fiyat artışlarına engel olmak amacıyla Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan düzenleme 1 Kasım’da uygulamaya alındı. 

Artık, kişiler ve emlak ofisleri  ilan sitelerine gayrimenkul ilanı girmek istediğinde e-Devlet üzerinden kimlik doğrulaması yapmakla yükümlü tutuluyor. 

Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; bu şekilde sahte ilan girişleri engellenecek. Atılan bu adım ve bakanlığın yaptığı denetimlerle uyguladığı cezalar etkili olmaya başladı. Son günlerde sitelerdeki sahte ilanlar bir bir silinmeye başlandı bile.

Sahte ev ilanları bir bir siliniyor! 3 sitede silinen satılık konut ilanı sayısı 15 bin oldu! 

KONUTTA TEK BİR SİTEDE 7 BİN GERİLEME 

Düzenlemenin ilk gününde çeşitlik aksaklıklar yaşansa da 2 Kasım itibarıyla sistem daha sağlıklı ilerlemeye başladı ve ilan sayısı en çok olan sitede yaşanan değişim gözlendi. 

Söz konusu sitede, 2 Kasım akşamı 571 bin 461 olan satılık konut ilan sayısı 3 Kasım akşamı 567 bin 822’ye, 4 Kasım akşamı da 564 bin 280’e düştü. Yanı bir sitede iki günde konut özelinde 7 binden fazla düşüş gerçekleşti. Kiralıklarda ise düşüş daha sınırlı oldu.

Sahte ev ilanları bir bir siliniyor! 3 sitede silinen satılık konut ilanı sayısı 15 bin oldu! 

Bir başka popüler emlak ilan portalından aktarılan bilgilere göre, konut, arsa, işyeri dahil tüm kategorilerde, satılık-kiralık ilan sayısında 1 Kasım tarihinden sonra yaklaşık 7 bin düşüş olduğu, bu düşüşün 3 bin 500’ünün satılık konutta yaşandığı görüldü. 

Şirketin CEO’su, şu an bir geçiş döneminde olduklarına, yaşanan gerileme ile aslında gerekli elemenin yapılacağını belirtirken, "Düzenlemede amaç fahiş fiyat artışını ve tüketicinin yanıltılmasını engellemekti. Ama ilan sitelerinden kaçanlar sosyal medya mecralarında faaliyete başlarsa amaca erişilemez" dedi ve bu alanda da bir düzenleme ile denetimin şart olduğuna vurgu yaptı. 

Tüketicilerin ve emlak ofislerinin ilgi gösterdiği bir başka emlak sitesinde ise 1 Kasım sonrasında 4 bin satılık konut ilanının silindiği ifade edildi. Sitenin CEO’su konuya ilişkin açıklamasında "Atılan bu adım sektörün regüle edilmesi, şeffaflaşması ve tüketicinin yanıltılmaması için oldukça kıymetli. Ama bir taraftan belirsizlikler bulunuyor. Bu nedenle kimi emlak ofisleri ve şahıslar ilanlarını siliyor" ifadelerine yer verdi. 

İlan girişlerinin önemli ölçüde azaldığını vurgulayan CEO, sahte ilanın ilk adım olduğuna, bunu vergi denetiminin izlemesini beklediklerine dikkat çekti. 

Söz konusu açıklamasını "Çünkü kimlik doğrulma ile satıcı bilgilerini veriyor, ardından yapılacak takip ile vergi kaçırdığı da anlaşılabilir. Bu da tedirginlik oluşturuyor" diyerek tamamladı. 

Sahte ev ilanları bir bir siliniyor! 3 sitede silinen satılık konut ilanı sayısı 15 bin oldu! 

100 BİN LİRAYA KADAR CEZA KESİLECEK 

Hem gayrimenkul hem de otomotivde mevzuata aykırı davrananlar  ile ilgili her bir aykırılık için 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar idari para cezası uygulanacak. Ceza ilan sitesine, şahıslara veya emlak ofisine kesilebilecek. 

Diğer taraftan, emlak ilanlarında kimlik doğrulama sonrasında ikinci aşamada yeni kurallar da hayta geçirilecek. Emlak ofislerinin, ilan girişi yaparken, ‘yetki belgesi’ olduğunu ve ilgili gayrimenkul için mülk sahibinden ‘yetkilendirme belgesi’ aldığını doğrulaması gerekecek. 

TBMM'de kentsel dönüşüme yönelik düzenlemeler içeren kanun teklifinin görüşmelerine devam edilecek!

Kandilli açıkladı: İstanbul'u büyük bir yıkım ve kaos bekliyor! Olası büyük depremde megakentte tsunami de olacak! 

Türkiye’nin CDS’indeki düşüş hızlandı! Yabancı yatırımcıların Türkiye’ye yatırım iştahı artıyor!

Milyonlarca emekliye son dakika duyurusu yapıldı! Bankaya gidene 12 bin 500 TL verilecek, süresi bitmeden yetişin!

Geri Dön