23 / 06 / 2024

Sahte ilanla kapora dolandırıcılığına dikkat!

Sahte ilanla kapora dolandırıcılığına dikkat!

Tüketicler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz yaptığı açıklamada gerçekte olmayan evleri internette uygun fiyatlarla ilana koyup, kiralamaya ilişkin güven vermek amacıyla kapora talep eden dolandırıcılara karşı dikkatli olunması gerektiğini söyledi.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen gayrimenkul fiyatlarındaki artışlar sonrası bütçesine uygun konut kiralamak isteyenler, internetteki sahte ilanlarda dolandırıcıların 'kapora' tuzağına düşüyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre gerçekte olmayan konutlara dair bilgilerin yer aldığı ilanlarda, bağlantı kurdukları kişiyle telefon görüşmesi sonrası para isteyen dolandırıcılar, ucuza konut kiralamak isteyenlere mağduriyet yaşattı. Havale yoluyla kapora ödenmesi sonrasında ilanı kaldıran, telefon hattını iptal eden dolandırıcılardan dert yananlar, haklarını aramak için savcılık ya da tüketici hakları derneklerine başvurdu.

Sahte ilanla kapora dolandırıcılığına dikkat!

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "İnternet ilanlarında ucuza araba, konut almak, ev kiralamak isteyenlerin çabası çoğu zaman pahalıya patlıyor. İnternette sahte emlak, otomobil ilanlarından dolayı tüketici sıkıntı yaşıyor. Tüketicilere ucuz fiyatlar nedeniyle ilanlar cazip gelebilir. Dolandırıcılar, ihtiyaç nedeniyle ucuza satış ve kiralama yaptıkları gibi bahanelerle kapora talep edebiliyor. Satın alacak olanlar mutlaka gayrimenkul veya otomobili görsün, ekspertiz araştırması yapsın. Kapora şeklinde gönderilen parayı savcılığa şikayet de yapsanız karşınızda muhatap yoksa geri alamazsınız" diye konuştu.

Tüketiciler Birliği Antalya Şube Başkanı Neşet Gündüz ayrıca konut kiralayacakların dolandırılmamak için yapması gerekenleri de şu şekilde anlattı: "Söz konusu ilanı verenler, satın almak ya da kiralamak isteyenden beğendiği gayrimenkulü ilan sayfasından kaldırmak için kapora talep ediyor. Yurttaş heyecanla para gönderiyor. Dolandırıcılar, ilan 1 gün kalsa da 10-15 kişiyi böyle dolandırsa ciddi kazanç sağlıyor. Vatandaşlar almak istediği konutu görsün, otomobilin şasi numarasını incelesin. Para gönderilecekse ruhsat sahibine gönderilmesi gerekli, gayrimenkulle alım satım işlemlerinde ödeme banka aracılığıyla yapılsın. Kiralık ev arayanlar, konutu görsün, tapu sahibiyle görüşsün veya emlakçı kiraya veriyorsa vekalet istensin, yetkisi sorgulansın, meslek odasına üyeliği incelensin. Eğer bu şartlar gerçekleşmiyorsa tüketiciler aldanmasın. Kapora ya da depozito ödemesin." 

 

Karaköy'den Fındıklı'ya kadar sahili kapatan otele tepki dinmiyor: Bu yasal mı, yasalsa neden yasal? 

Milli Emlak'tan iki şehirde arazi fırsatı! KDV'den muaf araziler satışa çıktı!

Prefabrik teknolojisi yenilenmeli: Vatandaşlara prefabrik ev arsası desteği verilmeli!


Geri Dön