09 / 01 / 2025

Sakarya Hanlı'da OSB'ye büyük tepki!

Sakarya Hanlı'da OSB'ye büyük tepki!

Hanlı Köyü’nde bulunan tarım arazilerinin, belediyenin yaptığı imar planı ile sanayi bölgesine dahil edilmesine tepkiler büyüyor.




Hanlı Köyü’nde bulunan tarım arazilerinin, belediyenin yaptığı imar planı ile sanayi bölgesine dahil edilmesine tepkiler büyüyor. Sakarya Ziraat Odası, Sivil Toplum Kuruluşları, çiftçiler ve çevreciler altın değerindeki topların saniyeye açılmasına engel olmak için itiraz dilekçesi verdiler.


Sakarya’da tarım alanlarının korunası için çeşitli eylem planları yapılırken; Hanlı Köyü’nde bulunan Organize Sanayi Bölgesi’nin imar planında tarım alanlarını da içine alacak şekilde genişletilmek istenmesi tepkilere neden oldu.


DİLEKÇE VERDİLER


Sakarya Ziraat Odası Başkan Yardımcısı R.Şevket Kökçü ve Sakarya Kültürel ve Doğal Kaynakları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zor ve yönetimi 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planına itiraz ederek Arifiye Belediyesi Teknik İşler Müdürlüğü’ne dilekçe verdi.


YANLIŞTAN DÖNÜLSÜN


Söz konusu imar planının askıdan inmesine  45  dakika kala itiraz dilekçesini


sunan kalabalık grup ardından Hanlı’da imara açılan tarım arazilerini gezdi. Ziraat Odası ve Doğal Kaynakları Koruma Derneği üyeleri verimli Toprakların sanayiye kurban edildiğini belirterek yapılan yanlıştan dönülmesini istendi


‘BETONLAŞMA İSTEMİYORUZ’


Karara tepkisini dile getiren Sakarya Ziraat Odası Başkan Yardımcısı R.Şevket Kökçü, “Ziraat odası olarak diyoruz ki insanların gıdaya ve yemeye ihtiyacı var tarım arazilerin betonlaşmasını istemiyoruz burarlın tarım arazileri olarak kalmasını talep ediyoruz bugün ihtiraz dilekçemiz belediye verdik inşallah iyi bir sonuç bekliyoruz“ dedi.


GÖRÜŞÜMÜZ ALINMALIYDI


Sakarya Kültürel ve Doğal Kaynakları Koruma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Osman Zor da; “Tarımın hammaddesi topraktır. Toprak olmadan tarım olmaz, mahsul üretilemez. Tüm canlıların gereksinimi olan gıda üretimi bu topraklardan yapılıyor. Verimli toprakların sanayiye açılması çok yanıştır. Bu karar alınmadan önce tüm sivil toplum örgütlerin görüşlerinin alınması gerekiyordu, başta Ziraat Odasının görüşünün alınması gerekirdi ama maalesef sorulmadan danışılmadan belediyenin aldığı bu karara itiraz ediyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi.


‘KAMU SPOTU’ TEPKİSİ


Yanlıştan bir an önce dönülmesini isteyen Zor, “TV’lerde toprağın korunması yönünde kamu spotları yayınlıyorlar, şimdi görüyoruz ki Hanlı’da tarım arazileri sanayiye imar için açılıyor. Bizlerin görüşlerine başvurumdan biz bu duruma karşıyız her mecrada bu yanışın düzeltilmesi için mücadele edeceğiz” dedi.


ALTINDAN DA DEĞERLİ


Geyve Akıncı Köyü Şelâlelerini Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Kamuran Tan ise, tarım alanlarının mutlaka korunması gerektiğine işaret etti. “Vatan toprağımızda yetişen tarımsal ürünlerin ve üretim alanlarının muhafaza edilmesinden yanayız. Bu toprakların kendisi zaten altın. Bu topraklardan, bu ürünlerden daha değerli bir şey yok” diye konuştu.


ÇİFTÇİLERİN TALEPLERİ


Tarım arazilerin İncelenmesi esnasında görüşlerini dile getiren çiftçiler de bölge için verilen imar izninin bir an önce durdurulmasını istedi. “Verimli tarım arazilerimiz yok edilmesin” diyen çiftçiler, “Sakarya tarım şehri, İstanbul’un sebze ve meyve ihtiyacının yüzde 90’ını bu bölge sağlıyor. Tarım arazileri sanayileşirse tarım biter. Daha sonra yurt dışından tarım ürünleri ihtiyacımızı karşılamak için ithale başvurulmak zorunda kalınacak. Bu durum Türkiye’nin ekonomisini etkileyecek, yetkilerin bunu şimdiden görmesi gerekir” dediler.


SİYASİLER İYİ DÜŞÜNMELİ


Bölgede özellikle mısır artımının yapıldığına dikkat çeken çiftçiler; “Fransa’da sadece mısırdan 128 adet mamul üretiliyor. Ülkemizdeki tarım alanlarında da bol şekilde mısır üretiliyor. Şu an Hanlı’da bulunduğumuz bu arazilerde diğer tarım ürünleri ve mısır üretimi yapılıyor. Sadece mısır bile üretilse bu araziler çok büyük bir değerdir. Sanayiye açılarak bu arazilerin yok edilmesi gerekir. Tarımı yok etmek gelecek gıda ihtiyacımızı yok etmektir. Bizi idare eden siyasilerin bunu iyi bilmeleri gerekir, iyi düşünmeleri gerekir” diyerek tepkilerini dile getirdiler.


ŞENOĞLU: ‘CİNAYET OLUR’


Sakarya Kent Şurası Aylık Toplantısına üye olarak katılan Sakarya  Ziraat Odası  Yönetim Kurulu Başkanı  Hamdi  Şenoğlu da tarım arazilerin imara açılmasının bir cinayet olacağını vurguladı.


MARJİNAL TARIM ARAZİSİ


‘1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama İmar Planı’ için itirazda bulunduklarını belirten Şenoğlu; “Bahse konu yer 1’inci sınıf marjinal tarım arazisidir. Taşınmaz 800–1000m arası derinlikte alüvyon topraktır. Dünyada böyle yapıda bir toprak yapısı sadece Mısır Nil kıyılarında dar bir bölgede bulunmaktadır. Türkiye topraklarına baktığımızda marjinal tarım toprağın kısıtlı olduğunu biliyoruz. Buna rağmen alternatif alanlar olduğu halde bu verimli toprakların sanayiye ayrılmasını istemiyoruz” diye konuştu.


GSMH’NİN YÜZDE 24’Ü SAKARYA’DAN


Sakarya’nın Gayri Safi Milli Hasıla’nın yüzde 24’ünü karşıladığına dikkat çeken Şenoğlu, bölgenin sanayiye açılmasını istemediklerini vurgulayarak; “İmar uygulamasının değiştirilip arazinin tarım arazisi olarak kalmasının sağlanmasını istiyoruz” dedi


Akşam Haberleri Gazetesi



Geri Dön