05 / 05 / 2024

Sakarya'da hala eksik malzeme ile bina yapıldığı belirlendi!

Sakarya'da hala eksik malzeme ile bina yapıldığı belirlendi!

Sakarya'da hala eksik malzeme kullanan, kat yüksekliğine uymayan ve projelere aykırı bina yapanlar tespit edildi. 5 projede bodrum kat yüksekliklerinin fazla uygulandığı, 2 projede farklı beton sınıfı dökümü yapıldığı görüldü.




Yapılan denetimlerde kat yüksekliğine riayet edilmediği, kalitesiz beton kullanıldığı belirlendi, mimar-mühendislerin yanında kontrol elemanları hakkında da işlem yapıldı. 


Sakarya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından 2012 ve 2013 yılında Sakarya'daki yapı denetim rakamları açıklandı. Birinci derecede deprem bölgesi olan Sakarya'da hala eksik malzeme kullanan, kat yüksekliğine uymayan ve projelere aykırı bina yapanlar tespit edildi. Yapılan denetimlerde, 5 projede bodrum kat yüksekliklerinin fazla uygulandığı, 2 projede farklı beton sınıfı dökümü yapıldığı görüldü. 


3 projede olması gereken sığmağın olmadığı, 2 projede zemin kat yüksekliğinin olması gerekenden fazla olduğu, 6 projede TAKS ve KAKS'a subasman kısmında aykırılık olduğu birer projede de çıkma ve imar planına aykırı proje düzenlemesi olduğu belirlendi. İncelemelerde 17 projenin mimari proje, 9 projenin de statik projeye aykırı olduğu, 1 projede ruhsat alınmadan işe başlandığı, 5 projede güvenlik raporu düzenlemeden yapı ruhsatı alındığı, 1 projede işyeri teslim tutanağından önce işe başlandığı, 6 projenin kaçak ve ruhsatsız olarak yapımının tamamlandığı, 2 projede de projelere aykırı imalatlar yapıldığı tespit edildi. 


2012 yılında 32 mimar, 29 ilgili idare, 25 proje mükellefi, 23 kontrol elemanı, 29 inşaat mühendisi, 7 yardımcı kontrol elemanı, 5 makine mühendisi, 4 şirket yetkilisi ve 3 elektrik mühendisinin de projelerdeki eksiklikler ve uygunsuzluklar nedeniyle suçlandığı öğrenildi


Türkiye Gazetesi


Geri Dön