23 / 11 / 2024
fuzul

Sakarya'daki alt geçit esnafa kepenk kapattırdı!

Sakarya'daki alt geçit esnafa kepenk kapattırdı!

Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 2006 yılında inşa ettiği alt geçit nedeniyle, geçidin çevresinde bulunan onlarca iş yeri kepenk kapattı




Sakarya Büyükşehir Belediyesinin 2006 yılında Adapazarı'nda inşa ettiği alt geçit nedeniyle, geçit çevresinde bulunan onlarca iş yeri yaya trafiği kesilince kepenk kapatmak zorunda kaldı.

İzmit Caddesi'nde kavşaklardaki trafik yoğunluğunu rahatlatmak amacıyla 4 yıl önce belediye tarafından ihale yoluyla inşa edilerek hizmete açılan alt geçit nedeniyle, caddede bulunan iş yerlerindeki ticaret durma noktasına geldi.

İş yerlerinin önündeki kaldırımların darlığı nedeniyle, yaya trafiğinin azalmasından şikayet eden esnaflar, soruna bir çözüm bulunmasını istiyor.

12 yıldan beri alt geçidin bulunduğu caddede nalburluk yapan Sadullah Adatepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ticaretin durma noktasına geldiğini belirterek, 4 yıl içinde 150'yi aşkın iş yerinin kepenk kapattığını öne sürdü.

Bölgede hizmet veren büyük bir alışveriş mağazasının durgunluğa dayanamayarak kepenk kapattığını, diğerinin ise can çekiştiğini ifade eden Adatepe, şunları söyledi:

"Gücümüz nereye kadar yetecek? Geçmişteki belediye başkanı 'hizmet' adı altında yanlış bir proje yapmış olabilir ama mevcut belediye başkanımızın bu soruna el atması lazım. Gitmediğimiz yer kalmadı. Sivil toplum örgütü temsilcileri bile bu geçidin şehri olumsuz etkilediğini söyledi. Bunlara rağmen hiçbir şey yapılmadı. (Kaç iş yeri kepenk kapattı?) sorusu yerine, (Kaç iş yeri açık kaldı?) sorusunu sormak gerekiyor. Yeni Cami'den alın, Ulu Sokak'a kadar bütün esnaflar durumdan etkilendi. Benim bulunduğum iş yerine de müşteri bulun,
ben de kiralayayım ya da satayım. Kiralık ve satılık yazıyor çoğu binada. Şu anda bu bina depo olacak konumda bile değil. Şu anda içeri müşteri bile giremiyor ve iş yerinin önünde araba duramıyor. Bütün bu olumsuz şartlara rağmen direniyoruz."

-"ŞU ANDA EVE GİRECEK DURUMDA DEĞİLİZ"-
Adatepe, mevcut durumdan sadece esnafların değil, iş yeri sahiplerinin de çok olumsuz etkilendiğini savundu.

Alt geçit yanındaki 3 katlı binanın sahibi Recep Türkovan ise alt geçitin yapımından itibaren binanın zemin katındaki iş yerini kiralayan 6 girişimcinin kepenk kapattığını söyledi.

Alt geçit yapılmadan önce kendilerine gelişmelerle ilgili bilgi verilmediğini öne süren Türkovan, "Alt geçidin yapımıyla binamın önündeki 2 metre 40 santimetrelik tretuvar, 40 santimetreye indi. O gün feryat ettim ama iş
işten geçti. Şu anda eve girecek durumda değiliz. Ön giriş kapısını kullanamadığımız için yan taraftan kapı açtık. Giren kiracı 3 ay kalıyor, 'iş yapamıyorum' deyip kirayı vermeden gidiyor, elektrik ve su parası bırakıp kaçıyor" diye konuştu.

Sakarya Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (SESOB) Başkanı Hasan Alişan da alt geçidin yanlış yapılan bir yatırım olduğunu savundu.

Yatırım yapılırken şehrin dinamiklerinin göz önüne alınması gerektiğini belirten Alişan, şunları bildirdi:
"Alt geçit yapılırken bize danışılmadı. Bölgede faaliyet gösteren iş yerlerinin yüzde 90'ı kapandı. Kaldı ki büyük mağazalarımızdan biri dahi kepenk kapattı. Ayakta kalan iş yerlerinin sahiplerinin de başka bir yerde iş yerleri
olduğu için ayakta kalıyor. Bu sorunun mutlaka çözülmesi gerekiyor. Çözüm yolu da ortak akılla yeni projeler geliştirmektir. Bölgede kapanan iş yerleriyle ilgili bir rakam telaffuz etmek istemiyorum."

-"YAYA KALDIRIMININ VE YAN YOLLARIN DARLIĞI NEDENİYLE ARAÇLAR ZOR GEÇİYOR"-
Şehir Plancıları Odası Sakarya temsilcisi Özlem Tömekçe ise alt geçit yatırımının yanlış yapıldığının bölgedeki ticaretin yavaş yavaş ölmesinden belli olduğunu söyledi.

Ticaretin durma noktasına gelme nedeninin kaldırımların dar yapılmasından kaynaklandığına dikkati çeken Tömekçe, şunları dile getirdi:

"İki kişinin yan yana geçebileceği düzeyde kaldırım bile yok. Bir yere yatırım yapılırken çevresindeki unsurların da artısı ve eksisi ile düşünülmesi gerekiyor. O yüzden bölge yanlış seçildiği için yol genişliği uygun olmadığından
kaynaklanan bir sorun yaşanıyor. İstimlakle çözebilirlerdi ya da yer uygun olmadığı için alt geçit için başka yerler de araştırılabilirdi. İllaki o bölgede alt geçitle çözüm bulanabileceği şartı yok. Sinyalizasyon sistemiyle de çözüme gidilebilirdi. Yaya kaldırımının ve yan yolların darlığı nedeniyle araçlar zor geçiyor. Belli bölgelerdeki kavşaklar kargaşa içinde. Çözüm olmadığı için trafik yoğunluğu zaten çözülemedi. Doğru bir proje olsaydı trafik yoğunluğu da azalmış olacaktı."

Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu ise alt geçidin kapatılmasının gündemde olmadığını belirterek, "Orada bir yatırım yapılmış. Tünel geçişli kavşağı kapatmak şuanda çok doğru olmaz. Bizim gündemimizde böyle bir konu yok" diye konuştu.
AA


Geri Dön