27 / 04 / 2024

Salih Bezci: Isı yalıtımında KDV muafiyetiyle yılda 6-7 milyar dolarlık israfın önüne geçilebilir!

Salih Bezci: Isı yalıtımında KDV muafiyetiyle yılda 6-7 milyar dolarlık israfın önüne geçilebilir!

Salih Bezci: "Türkiye’deki konutların yüzde 80 ’i 10 yaşından büyük ve yalıtımsız. KDV muafiyeti ile teşvik edilecek ısı yalıtımı aracılığıyla yıllık 6-7 milyar dolarlık tasarruf mümkün olacaktır"




Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Salih Bezci, konutlarda ısı yalıtımı amacıyla kullanılan malzemelerde uygulanacak KDV muafiyetiyle yılda 6-7 milyar dolarlık israfın önüne geçilebileceğini bildirdi.


Bezci, yazılı açıklamasında, Türkiye’nin enerji alanında kendi kendine yeten bir ülke olmadığını, yılda enerji ithalatı için yaklaşık 60 milyar dolar ödendiğini anımsattı.


Türkiye’de birincil enerji tüketiminde yüzde 27 ile sanayi sektörünün ilk sırada yer aldığını, konut ve hizmetler sektörünün de yüzde 26 ile ikinci sırada bulunduğunu ifade eden Bezci, şunları kaydetti:


"Türkiye’de enerji tasarrufuna konutlardan başlanabilir. Çatı, tavan, zemin, pencere ve duvarlarda ısı yalıtımı amacıyla kullanılan malzemelerde uygulanacak KDV muafiyetiyle tasarrufun kapısı açılabilir. Konutlarda kullanılan enerji, insanların ısınma işlevini yerine getirdikten sonra havaya karışıyor. Isı yalıtımıyla havaya giden bu enerjinin miktarını ve sonuçta da faturayı düşürmek mümkün."


 Türkiye'de yaklaşık 19 milyon konut bulunduğunu ve ısı yalıtımının gelişen teknolojiyle birlikte ısıtma ve soğutma giderlerinde yaklaşık yüzde 50 tasarruf sağladığını belirten Bezci, "Türkiye’de bulunan konutların yüzde 80’inin 10 yaşından büyük ve yalıtımsız olduğu  dikkate alınırsa, KDV muafiyeti ile teşvik edilecek ısı yalıtımı aracılığıyla yıllık 6-7 milyar dolarlık bir tasarruf mümkün olacaktır. Başka türlü ifade edersek yılda 6-7 milyar dolarlık israfın önüne geçilecektir" değerlendirmesinde bulundu.


Bezci, ısı yalıtımı malzemelerine uygulanacak KDV muafiyeti ile Türkiye’nin enerji faturasının düşürülmesinin yanı sıra aile bütçelerinin korunacağını ve yalıtım için yapılan harcamaların maliyetinin, sağlanacak tasarrufla 3-4 yılda amorti edilebileceğini bildirdi.


Avrupa ülkelerinde yalıtım yatırımlarının kredilendirildiğini de ifade eden Bezci, Türkiye’de de benzer uygulamaya gidilebileceğini, ısı yalıtım çalışmasının istihdama da katkı sağlayacağını ifade etti.


AA


Geri Dön