04 / 01 / 2025

Salih İşgören'in hedefinde üniversite yapmak vardı

Salih İşgören'in hedefinde üniversite yapmak vardı

Devlet Üstün Hizmet Madalyası sahibi, İzmirli işadamı Salih İşgören, vefatından bir gün önce ziyaretine gelen İzmir Valisi Mustafa Cahit Kıraç'a vasiyet etti: 'Oğlum, kurduğum vakfa sahip çık. Gönül ve hayır hizmetleri benden sonra da devam etsin'



İzmirliler'in gönlünde 'Salih Baba' olarak yer eden Salih İşgören, 1925'te varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. 1945'te ticarete başladı. Ticaret Borsası'nda faaliyet gösteren İşgören, İzmir'in saygın işadamlarından biri oldu. Büyük bir aşkla sevdiği Fatma Nevvar İşgören'le 1955'te evlendi. çocukları olmayan çift, yıllar içinde elde ettikleri serveti hayır işlerine harcadı.

'EşžİM ÖLÜNCE IşžIĞIM SÖNDÜ'
çoksevdiği eşi Nevvar Hanım'ı 11 Ağustos 2008'de kaybeden Salih İşgören, bir süre önce Nevvar Salih İşgören Vakfı'nı kurdu ve malvarlığını eğitim, sağlık ve hayır işlerinde kullanılmak üzere bu vakfa bağışladı. İşgören'in Kordon'daki evinin vakfın merkezi olmasına karar verildi. Eşi öldüğünde gözyaşlarını tutamayan ve yaşadıklarını, 'Kolum, kanadım kırıldı. Güneşim, ışığım söndü' sözleriyle anlatan İşgören, zamanının büyük çoğunluğunu evinde geçirmeye başladı. Yaşadığı büyük üzüntü, son zamanlarda sıkça hastalanmasına da neden oldu. Süleyman Demirel'in cumhurbaşkanlığı döneminde Devlet Üstün Hizmet Madalyası da alan İşgören'e 2 ay önce kolon kanseri teşhisi kondu. 1.5 ay önce doktorların kararıyla hastaneye yatırıldı. Dokuz Eylül Üniversitesi Onkoloji Servisi'nde tedavi altına alınan Salih İşgören hasta yatağında, üniversite bünyesinde bir kalp hastanesi yaptırma kararı aldı. Ancak hastalığın yayılması ve zatürree geçirmesi, vücudunun iflas etmesine neden oldu.

'İZMİR HAMİSİNİ KAYBETTİ'
İşgören' in vefat haberinden sonra görüştüğümüz  İzmir  Valisi Mustafa Cahit Kıraç, 'İzmir hamisini kaybetti. Ben ise babamı' sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. Kıraç, 'Hangi alana baksak onun eserleri var. çocukları yoktu ama İzmirliler onun çocuklarıydı. Yakını da, ailesi de İzmirliler oldu. Bir kardeşi var, o da yatalak hasta. çok üzgünüz' dedi. Vali Kıraç, İşgören ile ölümünden bir gün önce, hastane odasında yaptığı görüşmeyi şöyle aktardı: 'Vasiyetini açıklar gibiydi. 'Oğlum, vakfın takipçisi ol. Gönül ve hayır hizmetleri benden sonra da sürsün' dedi. Ölümün nefesi üzerindeyken bile büyük aşkını unutmamıştı. 'Nevvar'ı çok özledim. Bir an önce ona kavuşmak istiyorum' dedi.' İşgören'in tedavisini sürdüren ekibin başındaki 9 Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Füzün ise 'Hastanemize hemşirelik meslek yüksekokulu, sağlık hizmetleri meslek lisesi ve çocuk hastanesi yaptırdı. Kalp hastanesi sözü verdi. Protokolü imzalayacaktık ama 'Hocam iyileşelim, öyle imzalayalım' dedi. Nasip olmadı. Vakıf üyeleri vasiyeti yerine getireceklerini ifade ettiler' dedi. İşgören'in 16 yıldır yardımcılığını sürdüren, vakfın yönetim kurulu üyesi Burhan Moğolkoç da İşgören'in hayır işlerinin devam etmesi yönünde vasiyette bulunduğunu söyledi. Önceki gün yaşama gözlerini yuman Salih İşgören, dün gözyaşları arasında son yolculuğuna uğurlandı. İşgören, Aşağı Narlıdere Mezarlığı'nda, eşinin yanına defnedildi. İşgören'i uğurlama töreninde konuşan Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, 'İşgören'in, İzmir'e eğitim, sağlık, kültür ve güvenlik alanında kazandırdığı onlarca tesis var. Adı ebediyete kadar buralarda yaşayacak' dedi.


Sırada Üniversite ve sığınma evi vardı
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da dobralığı nedeniyle çok sevdiği İşgören maddi kaynak sağlamakla kalmıyor, projenin de yakın takipçisi oluyordu. İlerlemiş yaşına rağmen şantiyelere gidiyordu. Bağışta bulunduğu zaman, 'Yaptıkça yapasım geliyor. Bende aş ve para bitmez' diyecek kadar eli açıktı. Son hedefi ise üniversite ve kadın sığınmaevi yapmaktı. İşgören, 'Sığınmaevinde kadınlara hayatlarını kazanmanın yolunu açacağım' diyordu.

150 milyon liralık bağış yaptı
Salih İşgören, eğitim ve sağlık başta olmak üzere birçok alanda yaklaşık 150 milyon liralık bağış yaptı. İşgören Cumhuriyet Nevvar-Salih İşgören Anadolu Meslek Lisesi'nin de aralarında bulunduğu 9 eğitim kurumunu İzmir'e kazandırdı. Nevvar Salih İşgören Alsancak Devlet Hastanesi ve Balçova Sağlık Dispanseri'nin yanısıra, Basın Sitesi Huzurevi ve Bornova Huzurevini de bağışlayan Salih İşgören, Türk Silahlı Kuvvetleri ile polis teşkilatına da bağışlarıyla destek verdi. İşgören, son olarak özelleştirmeyle satın aldığı Alsancak'taki Sümerbank Eğitim Kampusu'nu Milli Eğitim Müdürlüğü'ne verirken toplam 25 büyük projeyi İzmirlilere bağışlamış oldu.


Gül KİREKLO - İlker çOBAN /Sabah


Geri Dön