04 / 05 / 2024

Salim çakır: Ben olmasam Veli Göçer de birkaç ay yatar, çıkardı

Salim çakır: Ben olmasam Veli Göçer de birkaç ay yatar, çıkardı

Veli Göçer 'i 7.5 yıla mahkum ettiren kişi, depremde 11 yaşındaki oğlunu kaybeden Salim çakır. Bir dedektif gibi çalışan çakır, “Davanın peşini bırakmadım, ben uğraşmasaydım diğerleri gibi o da kurtulurdu ” diyor...



17 Ağustos depreminin 12. yıldönümüne 4 gün kala cezaevinden çıkan, kendi deyimiyle ‘depremin günah keçisi ' müteahhit Veli Göçer, 17 binden fazla canın cezasını çeken tek isim oldu. Binlerce bina yıkılmasına ve bu binaların altında on binlerce kişinin ölmesine rağmen Veli Göçer dışındakiler ya birkaç ay yatıp çıktı ya da hiç hapse bile girmedi. Yaptığı binalarda 195 kişinin öldüğü Veli Göçer 'in 7.5 yıl cezaevinde kalmasını ise bir depremzedenin kişisel çabaları sağladı.


Salim çakır

Oğlum öldü

1999 'da Galatasaray Üniversitesi 'nde rektör danışmanıyken emekli olan Salim çakır, verdiği hukuk mücadelesini VATAN 'a anlattı: “17 Ağustos gecesi ailem ve akrabalarımla çınarcık 'taki giriş katında bulunan dairemde uyuyorduk. Ev büyük bir gürültüyle tepemize çöktü. 17 saat enkaz altında kaldık. Hepimiz enkazdan sağ çıktık ama 11 yaşındaki oğlum Can 'ı kurtarmak mümkün olmadı. Can 'ın cesedi depremden 5 gün sonra enkazdan çıkarıldı. ”

çöpünü bile karıştırdım

“Depremden sonra Veli Göçer binaları kendisinin yapmadığını, sadece sattığını söylüyordu. Tüm işimi, gücümü bıraktım adeta bir dedektif gibi çalıştım. Evleri Göçer 'in yaptırdığını belgelemek için Göçer 'in ofisinin çöplerini bile karıştırdım. Ticaret ve sanayi odalarına gittim. Belediyeden belgeler topladım. Tanık bulmak için kapı kapı dolaşıp insanlarla konuştum. Göçer 'in inşaatlardaki sorumluluğu gösteren belgeleri buldum. ”

Mimarın evini buldum

“Ayrıca binaların mimarı olan ve cezaevinde ölen İsmet Kösebalaban 'ın emekli sandığından numarasını bularak iz sürdüm ve çanakkale 'deki evini tespit ederek polise bildirdim. Kösebalaban bu sayede tutuklandı. Dava sürerken bir ara tahliye olan Veli Göçer 'in İlayda Sitesi 'nde yarım kalan binalar için bir kooperatif kurduğunu ve bir bankaya kredi müracaatı yaptığını ortaya çıkardım. Yazışmalar sayesinde kredi Göçer 'e verilmedi ve banka müdürü görevden alındı. Veli Göçer 'in ortakları olan oğlu Can Göçer ve Zafer Coşkun 'un İstanbul 'da bulunabileceği 4 adresi tespit ettim ve polise bildirdim. ”

Ölen her kişi için ceza

“Göçer, eski TCK 'nın 383. maddesinden, yani ihmal ve tedbirsizlikten 1-5 yıl arasında yargılanıyordu. Ben bir emsal karar buldum. Karara göre Göçer, tek bir suçtan değil her proje için ayrı yargılanıp ceza alabilirdi. Bu karar yargılamanın seyrini de değiştirdi. Göçer 'in can güvenliği nedeniyle Konya 'ya alınan davanın her duruşmasına sektirmeden gittim. Göçer, bina ruhsatlarının tarihlerine göre 6 ayrı projeden yargılandı. Bunların birinden zamanaşımı nedeniyle ceza almadı. Veli Göçer yargılandığı 5 projeden önce 25 yıla sonra da iyi halden 18 yıl 9 aya mahkum oldu. En sonunda da 13 Ağustos 'ta yaptığı binalarda ölen 195 kişiden her biri için 14 gün toplamda 7.5 yıl hapis yatarak serbest kaldı. ”

O da kurtulurdu

“Bizim yargıtaydan bulduğumuz karar sayesinde her projeden ayrı ayrı ceza aldı. Eğer biz davaları takip etmeseydik Veli Göçer tek projeden yargılanıp 5 yıl ceza alacaktı. Hem daha önce suçu olmadığı için hem de infaz yasasından dolayı cezası inecek ve komik bir para cezasıyla serbest kalacaktı. Yıkılan 10 blokta 195 kişinin öldüğü tespit edildi. 7 katlı ve her katta 4 dairenin bulunan binalarda bence ölen kişi sayısı daha fazla. Binalar projede 5 katlıydı ama Göçer iki de kaçak kat çıkmıştı. Binalarda iskan olmadığı için kamu görevlileri yargılanamadı. Bizde hem bu yüzden hem de dava uzadığı için AİHM 'e gittik.

‘Can yaşasaydı 22 yaşında olacaktı '

Depremde 11 yaşındaki oğlu Can 'ı kaybeden Salim çakır, Göçer 'in 7.5 yıl yatıp çıkmasına isyan ediyor: “Deprem değil Veli Göçer gibilerinin yaptığı gibi çürük binalar, tabut evler öldürüyor. Oğlum Can yaşasaydı 22 yaşında olacaktı. Üniversite okuyacaktı. şžimdi arkadaşlarını görünce dayanamıyorum. Veli Göçer şimdi torunlarını sevecek ama benim oğlum asla geri gelmeyecek! ”
Vatan/İlker AKGÜNGÖR


Geri Dön