06 / 01 / 2025

Salim Taşçı: Ankara'nın konutta gözde semti İncek, yıldız semt adayı Mamak!

Salim Taşçı: Ankara'nın konutta gözde semti İncek, yıldız semt adayı Mamak!

Türk Sanayici ve İş Adamları (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, Ankara'da yıldızı parlayan semtin İncek olduğunu, Mamak'ın yıldız olamaya aday olduğunu ifade ederek Kızılay'ın ise yenilenmesi gerektiğin belirtti...



Gözde semt İncek, yıldız adayı Mamak" Türk Sanayici Ve İş Adamları (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, Ankara'da yıldızı parlayan semtin İncek olduğunu, Mamak'ın ise yıldız olmaya aday olduğunu belirtiyor. Taşçı, Kızılay'ın ise değerini koruduğunu ama yenilenmesi gerektiğini düşünüyor. 


Ankara konut piyasasını en yakından bilen kişilerden birisi olan Türk Sanayici Ve İş Adamları (TÜSİAV) Emlak Sektör Kurul Başkanı Salim Taşçı, Mamak'ın yıldız olmaya aday olduğunu belirtiyor. İncek'in ise son dönemlerin en gözde semti olduğunu söylüyor. "Ankara'nın merkezi olan Kızılay her zaman Kızılay'dır. Buna karşılık 50-60 yıl önce yapılan binaların artık yenilenmesi gerek" diye konuşan Taşçı, sorularımızı şöyle yanıtlıyor: Ankara'nın gelişen ve gelişmekte olan semtleri hangi bölgelerdir? 


Bundan 15 yıl önce Ankara'nın merkezi Ulus Valilik binasıydı. 15 yıl önce 12 dakikada merkezden Ankara'nın dışına çıkmak mümkündü. Oysa ki şimdi  Ankara  dört bir yana kol attı. 45'nci kilometreye kadar Ankara'yı zor çıkıyorsun. 4 yana bir yandan yayıldı 5.5 milyon nüfusa dayandı. Bundan 30 yıl önce bana 'şehir nereye gidecek?' diye sorulmuştu. Eskişehir Yolu ilk planda gelişen bir bölgeydi. Devlet daireleri ve pahalı mülklerin orada bulunması Eskişehir bölgesini gelişen bölge olarak gösteriyordu. İstanbul Yolu sanayi çok olduğu için fazla konut akışı olmadı, 20'nci kilometreye kadar oldu. Pursaklar Yolu, Esenboğa Yolu Ankara'da havaalanı olup da kalkınmayan tek bölge. Gelen gidenin gözünün önünde olduğu bir yer olunca Çubuk gelişti. Şimdi de fuar alanı yapılıyor. Tek gitmeyen nokta Hasanoğlan, Orası da dağlık ve gecekondu bölgesi. Samsun - Yozgat Yolu biraz kesti orayı. Mamak ise kentsel dönüşümle yıldız olmaya aday. 


Gölbaşı İncek tarafı nasıl? 


Gölbaşı bölgesi villalar bölgesi. Buradan Konya Yolu'nda Balgat rezidanslar bölgesi oldu. Oran'ı geçtikten sonra Gölbaşı, İncek, Tulumtaş hepsi villa alanı oldu. İncek'in bir kısmına yüksek kat izni verildi. Bazı konutlar yüksek katlı Püf noktası Aynı durum, dükkan ve mağazalarda da söz konusu olabildiğine değinen Taşçı, şunları anlatıyor: "Mağazanın gerçek değeri 1,5 milyonken, mağaza sahibi kiracının, 75 bin liraya oturduğunu belirtiyor. Aslında kira bedeli 10-15 bin liradır. Mal sahibi mağazaya 2,5-3 milyon ister, 2,5 milyonda anlaşılır. Yeni mal sahibi iki ay kirasını düzenli olarak alır. Sonrasında kiracı çıkacağını söyler. Artık yeni kiracı aramak yeni mal sahibine düşer. 


Mağazaya bir milyon fazladan ödediğine mi yansın, 20 bin liraya kiraya veremediğine mi?" Alıcıların kandırılmaması için bazı püf noktalara da dikkat çeken Taşçı, "Ev ise, içinde ki kiracının ne zamandan beri oturduğunu, yöneticiden, muhtarlıktan, apartman görevlisinden öğrenebilir. Emsal kira bedellerini yakınındaki yerlerden tespit edebilir. Dükkan, mağaza ise fiyat ve kira araştırmasının yanı sıra daha önce ki mal sahibi adına yatan stopaj evraklarını istemesi ile durum aydınlanabilir" uyarılarında bulunuyor. 


Ankara'nın ilk gelişen ve gelişecek olan bölgesi 


Eskişehir Yolu, 50'nci kilometreye kadar gidecek bir güzergah. Eskişehir Yolu'nda sağlı sollu 45 kilometreye kadar şehir tamemen yayılır. Sağ taraftan Aşağı Yurtçu, Yukarı Yurtçu'yu, Yapracağı alır. Sol taraftan Ballıpınar'ı alır. 


Ankara'nın içindeki köylerden en az 10 tanesi mahalle oldu. 


Örneğin; Karapusunlar Köyü, Yüzüncüyıl'ın olduğu yer, Lodumlu Bilkent şehrin içinde kaldı. Yuvaköy, Yakacık, Ergazi köyü. 


En parlak görülen yer İncek ve Gölbaşı tarafı diyebilir miyiz? 


İncek, Gölbaşı ve Tulumtaş villa kent oldu. Yıldızı parlayan yer oldu. 


İstanbul'un Polonezköy'ü, Şile'si gibi. Çok kat sadece belirli bölgeye verildi. 

Kızılay eski cazibesini yitirdi mi? Merkez Kiralar yüzde 20 arttı Taşçı, kiralarda bu yıl geçen yıla göre yüzde 20 oranında artış yaşandığını belirterek, "Son iki yıldır durgunluk yaşayan ikinci el yani eski binalar da hareket başlamıştır. Gerek kiralıklarda ve gerekse satılıklarda aşırı olmamakla birlikte talep vardır" diyor. Kiralıklarda öğrencilerin genellikle Gazi, Cebeci, Kurtuluş, Bahçeli ve Emek semtlerini tercih ettiklerini dile getiren Taşçı, satılıklarda geçen yıla oranla, Keçiören ile Dikmen'in talep gördüğünü belirtiyor. Son 7-8 yıl içerisinde 9 milyon kiracının kiralıktan ev sahibi olmasına rağmen kiraların düşmemesinin nedeninin ise 'kentsel dönüşüm' olduğuna dikkat çeken Taşçı, "Binalarını kat karşılığı verenler haliyle kiralık daire tutmaktadırlar. Kentsel dönüşümler bitene kadar kiraların artması kaçınılmazdır" diyor. 


Çankaya Kavaklı Bahçeli Emek Dikmen Ankara satılık-kiralık konut fiyatları Konut projelerinde Ankara ile İstanbul arasındaki fark nedir? 


İstanbul'da arsa yok. Eski semtler kentsel dönüşümle ıslah ediliyor. Ankara'nın avantajı arsa çok 4 bir tarafında muazzam bir arazi boşluğu var. İstanbul'un eline bu fırsat geçse 30 milyona çıkar. Ankara'da bu fırsat var. 


Ankara'da yeni metrolar devreye girecek. Bunlar bulunduktan yerlere değer katar mı? 

Yerleşim alanlarına değer kazandırır. Metronun gittiği güzergah sağına soluna istasyonların olduğu yerlerin değerine değer katar. Yenikent mesela Ayaş'a doğru gidiyor. 


Kızılay Ankara'nın merkezi


Türkiye'nin 20 vilayetindeki ana arteller, merkezler çok yaşlandı. 


Bunların ıslah edilmesi lazım. 50, 60 yılı geçen ana artellerin elden geçmesi lazım. En pahalı mağazalar Kızılay'da. 7 -8 milyon dolardan başlar. Kızılay her zaman Kızılay'dır. Ana artel ölmez. Paris'te Şanzelize ölüyor mu ölmüyor ama buna rağmen eski teknoloji ile yapıldığı için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın el atması lazım. 


Taşçı sahte vekaletnamelere de dikkat çekerek, "Sahte vekaletname ile satıştan sonra şimdi de sahte kontratlarla ev, dükkan, mağaza satışlarıyla vatandaşlar kandırılıyor" dedikten sonra şöyle devam ediyor: "Mal sahibi ev, dükkan, mağazasında oturan kiracıya diyor ki, 'Bak burasının gerçek kira bedeli... kadardır. Sen bunun dörtte birini öde, yalnız seninle ikinci bir Sahte kontratlara dikkat! kontrat yapacağız. Burada değeri yüksek tutacağız. Sen mülke bakmaya gelene ikinci kontratı göstereceksin. Ben burayı sattığımda sana da açıktan para veririm' teklifinde bulunuyor. Dairenin kirası normalde, 600-700 TL iken, ikinci kontratta bedel 1500 dolar olarak görülüyor. Evin gerçek satış bedeli 160-170 bin TL iken mal sahibi, 250 bin TL'ye satışa çıkartıyor. Alıcı aylık geliri 1.500 dolar olan bu yeri cazip görüp alıyor. İçindeki kiracı bir ay kira ödüyor. Tabi bu kira bedelini de mal sahibi kiracıya veriyor. Bir aydan sonra yeni mal sahibine noter kanalıyla evden çıkacağını bildiriyor. Yeni mal sahibi, yeni bir kiracıya bu yeri 600-700 TL'ye veremiyor. 70-80 bin TL fazladan para vermiş oluyor." 


Ekonomist


Geri Dön