28 / 04 / 2024

Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi için 2'nci ÇED raporu hazırlandı!

Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi için 2'nci ÇED raporu hazırlandı!

Galataport diye bilinen Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi için Çinili Han ve Paket Postanesi binalarının koruma grubu ikiden bire çıkarılarak, aslı gibi yapılması istendi.



Doğuş grubunun “Salıpazarı Kruvaziyer Liman Projesi” için ikinci ÇED raporu hazırlandı.Doğuş proje bedelini önceki rapora göre, yaklaşık 400 milyon dolar artırarak 1.5 milyar dolara çıkardı. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Korumu Kurulu, proje kapsamında bulunan “Çinili Han” ve “Paket Postanesi” binalarının koruma grubunu 2’den 1’e çıkartarak, aslı gibi korunmalarını sağlama aldı. ÇED raporu, projenin bölgeye getireceği trafik yoğunluğuna dikkat çekerek ek önlemler alınması şartı koydu.Doğuşgrubunun proje ile ilgili olarak hazırlattığı ÇED raporu 15 Nisan 2015 tarihinde İstanbul Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne sunuldu. Müdürlük 24 Nisan 2015 tarihinde yaptığı duyuruda, Salıpazarı Kruvaziyer Limani Proje ile ilgili ÇED raporunun, 7 Mayıs 2015 tarihli İnceleme Değerlendirme Kurulu toplantısında değerlendirileceğini açıkladı. Doğuş grubunun 2014 yılındaki başvuru dosyasındaki ÇED raporunda, proje bedeli 1.1 milyar dolar olarak belirtilmesine karşın, yeni ÇED raporunda proje bedeli yaklaşık 1.5 milyar dolar olarak gösterildi.


Tarihi yapılara koruma arttırıldı


Yeni ÇED raporunun en dikkat çekici özelliklerinden biri de tarihi yapılar için alınan yeni karar. Mimarlar Odası,Şehir Plancıları Odası ve diğer çevreci kuruluşların tepki gösterdiği konulardan biri, proje sahası içinde kalan tarihi binaların yıkılıp otel yapılacak olmasıydı. Tarihi yapılar 2. Derece Kültür Varlığı olarak tescilli olduğu için, binaları yıkıp, dış kısmı aynı kalmak şartı ile yeniden yapılması olası idi. Gelen tepkilerin ardından, İstanbul 2 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu “Çinili Han” ve “Paket Postanesi” binalarıyla ilgili koruma derecesini 2’den 1’e yükseltti. Böylelikle her türlü restorasyonun aslına uygun bir şekilde yapılması zorunlu hale getirilmiş oldu.



Yurt Gazetesi


Geri Dön