23 / 11 / 2024
fuzul

Şamil Şener, Muş Varto'da okul yaptırdı!

Şamil Şener, Muş Varto'da okul yaptırdı!

Muş Varto'da 'sıradan', 'içimizden' ama tepeden tırnağa 'muhteşem' bir adam... Gurbet gurbet gezip biriktirdiği parayla 22 inek alan Şamil Şener, tek geçim kaynağı olan hayvanlarını satıp, köye tek derslikli bir okul yaptırdı




 İneklerini sattı, okul yaptırdı

Bugüne kadar yaptığım en hoş, en sıcak, en erdemli MOLA'yı sunuyorum izninizle. Tepeden tırnağa muhteşem bir adamı, 'sıradan' içimizden birini, Muş'un Varto ilçesi Ziyaret Mezrası'ndan Şamil Şener'i tanıtıyorum size. Gurbet gurbet gezip inşaatlarda amelelik yaparak biriktirdiği parayla 22 inek almıştı Şamil. Tek geçim kaynağı bu hayvanlardı. Eşi ve 8 çocuğunun geçimini işte bu ineklerden sağlıyordu. Kendisi hiç okuyamamış olan Şamil'in en büyük arzusu çocuklarının özellikle de 3 kızının mutlaka öğretim görmesiydi. Kilometrelerce uzaktaki okula giderken kar nedeniyle kayan traktörde kızı düşüp, ağzını römork demirine çarpmıştı. Yüzü kan içinde kalmış, iki dişi kırılmıştı. İşte bu olay baba Şamil Şener'e çok önemli bir karar aldırdı. Sonrasında adı önce 'deli'ye bilahare de 'yiğit'e çıktı. Gelin onunla konuştuklarımızdan siz de tanıyıp "helal olsun" deyin bu 'yiğit deli'ye.

 Hikâyen beni çok etkiledi Şamil. Anlat bir daha da herkese yayayım.
Savaş Abi geldin gördün Varto'muzu. Böyle soğuk, kar, kıyamet. Pek çok şeyden de mahrum yaşıyoruz burada. Bir de düşün biz köyde bile değil Buzlugöze'ye bağlı Ziyaret Mezrası'nda yaşıyoruz.

HAYDİ KIZLAR OKULA...
 Zor bir hayat gerçekten.
Mezramız 10 haneli, 80 nüfuslu ve okul hiç olmamış abi. İnşaatlara çalışmaya gittiğimde Bursa'da, İzmir'de, İstanbul'da okumuş kızların kadınların nasıl kendilerine güvenli, cesur ve medeni olduklarını görüp imreniyordum. Kızlarımın okumasını bu yüzden çok istiyorum.

 Ne yaptın da herkes sana "deli" dedi Şamil
(gülüyor) Okul olmadığı için özellikle kız çocuklarımız okula gitmedi. Benim de üç öğrenci kızım var ve onları okumaları için 4 kilometre uzaklıktaki köye götürüyordum. Zorlu kışlarda evden çıkamıyorduk ve aksıyordu okulları. Bir gün okul yolunda ufak bir kaza yaptık. Traktör kaydı, kızım Ronayi dengesini kaybedip iki dişini kırdı. O kanlı yüzünü, ağlamasını hiç unutmam. Yıllardır gurbette çalışıp biriktirdiğim parayla 22 inek satın almıştım. O an karar verdim işte.

 Neye karar verdin
İnekleri satacağım ve mezraya okul yapacağım.

 (gülerek) Delisiiin!
Aman abi sen deme bari.

 Şaka şaka. Anlat gerisini dinliyorum
40 milyara yakın bir para etti inekler. Nasılsa inşaattan anlıyordum, köylülerden de yardım alıp tek derslikli bir okulu yapıverdik. Eksiği var ama olsun.

'Madalya mı gurur duyarım'

- Duydum ki milli eğitim müdürü seni Meclis'e haber etmiş.
Eyvah mı, kötü mü, fena bir şey mi bu abi

- Yok eyvah da değil, kötü de değil. Meclis'e 'üstün hizmet ödülü' verilsin diye adını bildirmişler.
Ödül mü abi

- Madalya takıyor devlet. Kazanırsan madalya takacaklar.
İnşallah abi. Gurur duyarım. Biz madalya beklediğimiz için yapmadık ama iftihar ederiz yani.

- İnekler gitti para da bitti. Ne yapacak, nasıl geçineceksin şimdi
Yine gurbete giderim yine para biriktiririm. Yeter ki kızlar okusun abi.

12 öğrenciye bir öğretmen

"Devlet yardım yapmadı mı hiç" diyorum. Şener yanıtlıyor: Yapmaz mı Gelip baktılar, eğitime uygun raporu verip bir de ücretli öğretmen gönderdiler. Varto Milli Eğitim Müdürü Fevzi Aktaş geldi. Teşekkür etti bizlere. Dedi ki; "Buzlugöze köyümüzde okul vardı ama Ziyaret mezrasında yoktu. Vatandaşımız maddi durumu iyi olmamasına rağmen, fedakârlık yaparak çocuklarının eğitim görmesi için hayvanlarını satıp okul yaptı. Biz de İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne durumu bildirdik ve müfettişlerimiz burada gerekli incelemeyi yaptı. Okulun altyapısının eğitime uygun olduğu raporu alınınca da eğitim öğretime açtık. 12 öğrencimize bir öğretmenimiz eğitim veriyor."

 Ne yani kuru kuruya laf etti sonra da elini kolunu sallayıp gitti mi
Yok yok, lavaboyu ve depolarını yaptılar, malzeme yolladılar. Ne ihtiyacımız olursa vereceklermiş.
Sabah/Savaş AY


Geri Dön