23 / 12 / 2024

Samsun Antyeri Kilisesi restore edilecek!

Samsun Antyeri Kilisesi restore edilecek!

Samsun Antyeri Kilisesi restore edilecek. Samsun'un Tekkeköy ilçesinde 250 yıl önce yapıldığı belirtilen ve bir süre cami olarak kullanıldıktan sonra terk edilen Antyeri Kilisesi, restorasyon çalışmalarıyla ziyarete açılacak



Tekkeköy ilçesinde 250 yıl önce yapıldığı belirtilen ve bir süre cami olarak kullanıldıktan sonra terk edilen Antyeri Kilisesi'nin, restorasyon çalışmalarıyla ziyarete açılacağı bildirildi.


Tekkeköy Belediye Başkan Yardımcısı Özkan Karakaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antyeri Mahallesi'ndeki tarihi yapının 18. yüzyılın sonlarına doğru inşa edildiğini söyledi.


Kilise olarak inşa edilen tarihi yapının, mübadeleden sonra göçmenler tarafından 1997 yılına kadar cami olarak kullanıldığını anlatan Karakaya, mahalleye ikinci bir cami yapılmasıyla tarihi mekanın terk edildiğini dile getirdi.


Samsun İl Özel İdaresi kapanmadan önce düzenlenen bir çalışmayla tarihi yapının tescillendiğini ifade eden Karakaya, "Yaptığımız çalışmalar neticesinde burasının birinci derecede sit alanı olmasını sağladık" dedi.


Tekkeköy Belediyesi olarak restorasyon için yeni çalışmalar yürüttüklerini açıklayan Karakaya, şöyle konuştu:


"Kültür Müdürlüğümüzün üniversitelerle çalışması var. Bu çalışmalar neticesinde aslına uygun restore edilecek. Şöyle bir algı olmasın, burasının ibadethane olarak kullanılması gibi bir niyetimiz yok. Burasının aslına uygun restore edilip ilçemize gelen turistlerin gezmesi ve bunun neticesinde ilçemize katkı sağlanması hem de dünya kültür varlıklarına katkı sağlanması adına bir çalışmadır. Bu konuda da gerekli alakayı bütün arkadaşlarımız gösteriyor."


"Dünyaya örnek vermiş oluyoruz"


Projenin maliyetinin hesaplanarak restorasyon çalışmalarına başlanacağını vurgulayan Karakaya, restorasyonun en kısa zamanda tamamlanması için ellerinden geleni yaptıklarını belirtti.


Karakaya, şunları kaydetti:


"Dünyadaki camilere saldırıları kesinlikle kınıyoruz ama bizim buradaki yapılara sahip çıkmamız da bizim adımıza bir artı, kim ne derse desin. Dışarıdakiler bizim oradaki yapılarımıza sahip çıkmıyorlarsa onların ayıbıdır ama biz buradaki hem kiliseden devşirme hem tarihi diğer yapılara sahip çıkma adına gerekli adımları atıyoruz. Dünyaya da böylece güzel bir örnek vermiş oluyoruz."


AA


Geri Dön