15 / 05 / 2024

Samsun Atakum'da betonlaşma tepkisi!

Samsun Atakum'da betonlaşma tepkisi!

Atakum Muhtarlar Toplantısı, Samsun Valiliği tarafından düzenlendi. Toplantıda, ilçenin betonlaştığı ve çok katlı yapıların arttığı konuşuldu.



Samsun Valiliği tarafından düzenlenen Atakum Muhtarlar Toplantısı, Büyükşehir Belediyesi Atakum Sanat Merkezi’nde yapıldı. Toplantıya Vali İbrahim Şahin, İl Jandarma Komutanı Kıd. Albay Ünsal Ağaoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Büyükşehir Belediyesi Meclis Başkan Vekili Turan Çakır, AK Parti Meclis Grup Başkan Vekili Nihat Soğuk, belediye meclis üyeleri ve Atakum İlçesi muhtarları katıldı.


KARADENİZ’İN REKORUNU KIRDIK

Atakum Belediye Başkanı İshak Taşçı, Atakum’un Samsun’un gelişen ve hızla büyüyen bir ilçesi olduğunu ifade ederek, ilçe belediyesinin yanı sıra Samsun Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve hükümetten aldıkları güçle hızla gelişmeye devam ettiklerini belirtti. Başkan Taşçı, “Göreve gelmeden önce 87 kilometrekare olan Atakum, Büyükşehir Yasası’ndan sonra 400 kilometrekareye çıktı. 5 kat büyüyen ilçemizde doğal olarak Atakum Belediyesi’nin de kendisini yenilemesi ve büyütmesi gerekti. 2016 yılında 8 bin 750 konutluk inşaat ruhsatıyla yine Karadeniz’in rekorunu kırdık, 2016 yılında 11 bin 500’lük nüfus artışıyla yine Karadeniz’in rekorunu kırdık. Özellikle köyden mahalleye dönen köylerimizin kağıt üzerinde mahalle kalmaması için önemli projeler yaptık. Aldığımız destek ve güçlerle şehrin ihtiyaçlarını gidermek için yoğun bir çalışma içindeyiz. Amacımız; en kısa zamanda, en iyi hizmeti vatandaşımıza ulaştırmak” şeklinde konuştu.


ATAKUM’DA DENİZE GİRMENİN İMKANI YOKTU

Katılımcı demokraside muhtarların ve belediyelerin çok önemli olduğunu dile getiren Atakum Kaymakamı Ali Bakoğlu, 20 yıl öncesinde Atakum İlçesi’nin çok farklı olduğunu söyledi. Bakoğlu, “O dönemlerde, denize küsmüş bir Samsun vardı. Atakum’da denize girmenin imkanı yoktu. Ama şimdi İzmir’in Alsancak’ı, Karşıyaka’sından daha güzeliz. Emeği geçen bütün yetkilileri kutluyorum. Atakum, Samsun’da çağın ötesine ulaşmış bir ilçedir. Muhtarlarımız, görev yaptıkları bölgelerde devletin bütünlüğü için vatandaşın mutluluğunu sağlamalıdır. Bu benim son muhtarlar toplantım, 40 yılı aşkın kamu görevinin sonuna geldim” ifadelerini kullandı.


DENGELERİ TEHDİT EDER VAZİYETTE BÜYÜYOR

25 sene önce Atakum’un, büyük bir köy görüntüsünde olduğunu dile getiren Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum’da değişim ve dönüşümün çok hızlı olduğunu aktardı. Başkan Yılmaz, “Atakum’un bu kadar hızlı büyümesi, şehrin coğrafyasındaki büyümelerle çok paralel olmuyor. Atakum, daha önde bir büyümeyle bu dengeleri tehdit eder vaziyette büyüyor. Atakum’un bu kadar hızlı büyümesi, şehrin bazı yerlerini çöküntü alanı haline getirmesi tehlikesi taşıyor. İlkadım ve Canik’te bazı yerler gelişmiyor. Atakum’a hücum var, bu hücum raylı sistemle başladı. Raylı sistemin şehri modernize edeceğini, yepyeni bir açılım sağlayacağını biliyordum. Bütün ilçelerimizi Atakum gibi iyiye gider hale getirmemiz lazım. Tekkeköy’de de, raylı sistemin sihirli değneği sayesinde yepyeni bir açılım var” diye konuştu.


ATAKUM’U BU KADAR BETONLAŞTIRMASAYDIK

Başkan Yılmaz, Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndan ve Atakum Seyir Terası’ndan Atakum’a bakınca kötü bir görüntünün olduğunu söyledi. Yılmaz, “Keşke Atakum’u bu kadar betonlaştırmasaydık, Atakum biraz daha bahçeli, biraz daha alçak katlı binalardan oluşsaydı. Şu anda 10 katın üzerindeki binanın, iştahımızı kabartan rantı, bundan 10 sene sonra daha az katlı binanın rantının alına düşecek. Kimse yüksek katlı binalarda oturmaya tenezzül etmeyecek, herkes daha alçak ve müstakil yerlerde oturacak. İnsanı topraktan ve doğadan uzaklaştıran bu dikey yapılaşmadan vazgeçip daha alçak, daha geniş alanlara yayılmış, daha ferah, perspektifi ve silueti daha çağdaş şehirler yapmamız gerekiyor. Atakum bu şansı kaybetmiş bir yer değil ama şahsını kaydetmiş yerler de var. Onun için yeni gelişen Çatalçam ve Taflan’da buna çok dikkat ediyoruz” ifadelerini kullandı.


SÜRECİN SORUNSUZ BİTMESİ GEREKİYOR

Son olarak konuşan Vali İbrahim Şahin ise 15 Temmuz darbe girişiminden itibaren muhtarların birlik içinde hareket etmesinin gurur verici olduğunu söyledi. Türkiye’nin referandum sürecine gittiğini belirten Vali Şahin, “İster evet ister hayır oyu kullanın bu sürecin sorunsuz bitmesi gerekiyor. 16 Nisan’da ne çıkar bilmiyoruz ama Türkiye’de yeni bir sayfa açılacak. Bundan sonra daha hızlı kalkınan, gelişen ve 2013 yılında ekonomisi ilk 10’a giren ülke sıfatını inşallah kazanacağız” dedi.


ATAKUM’UN KIYMETİNİ BİLİN

Samsun’la ilgili yapılması gereken çok şeyin olduğunu vurgulayan Vali Şahin, Atakum’un kıymetinin bilinmesi gerektiğini söyledi. Atakum’un 2014 yılında Türkiye’de en çok tapu işlemlerinin yapıldığı ve en çok nüfus alan ilçe olduğunu dile getiren Şahin, “Bunun için yaşadığınız mahallelerin her bir karesi kıymetlidir. Yapılacak inşaatların, yolların, yeni sosyal tesislerin, okulların yapılmasında mutlaka söz sahibi olun ve katkı sağlayın. Çok katlı binalara şiddetle karşıyım, Atakum hızlı gelişen bir bölge ve çok katlı binalarla yıprandı. Onun için bundan sonra daha dikkatli şekilde kat irtifakını verirken, daha dikkatli ve tedbirli olmalarını öneriyorum. Atakum çok hızlı gelişiyor ve hızlı gelişmenin bazı komplikasyonları oluyor ama bunu iyi yönetirsek, bu şehir ve bu bölge çok daha fazla değer kazanır” sözlerini kaydetti. Konuşmalardan sonra Vali Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz, Kaymakam Bakoğlu ve Başkan Taşçı, muhtarların sorunlarını ve isteklerini dinledi.



Samsun Haber Gazetesi 


Geri Dön