22 / 12 / 2024

Samsun Gülsan Sanayi Sitesi'nin planı için yapılan itirazlar reddedildi!

Samsun Gülsan Sanayi Sitesi'nin planı için yapılan itirazlar reddedildi!

Samsun Büyükşehir Belediye Meclis 2016 yılı şubat ayı 3. Birleşiminin 4. Oturumu Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Meclis Binası'nda yapıldı. Gülsan Sanayi Sitesi için hazırlanan plana yapılan itirazlar oy çokluğu ile reddedildi.



BÜYÜKŞEHİR Belediye Komisyonu 2016 yılı şubat ayı 3. Birleşiminin 4. Oturumu Cumhuriyet Meydanı'nda bulunan Meclis Binası'nda yapıldı. Mecliste gündem maddelerinden biri olan, vatandaşların Gülsan Sanayi Sitesi'nin kaldırılmasına yönelik itirazları ile Canik Belediyesi'nin önerisi görüşüldü. Meclis maddesinin okunmasının ardından söz alan Canik Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Erbay, "Gündemle ilgili olarak komisyonlarda her ne kadar tartışıp konuştuysak da mevzu asıl mecrasından çıkıp farklı yönlere kaydırılmıştır. Bu gündem maddesinde 2 tane itiraz vardı. Bunlar vatandaşların yaptığı itirazlar ve Canik Belediyesi'nin plana yaptığı itirazlardı. Komisyonda vatandaşların yapmış oldukları itirazların gerekçelerine tamamıyla baktığımızda vatandaşların itirazlarında sanayinin burada devam etme görüşü hasıl olmuştur. Fakat bütün Samsun biliyor ve istiyordur ki, artık bu tarihten sonra sanayinin bu bölgede kalması kesinlikle elzem değildir" dedi. 


ÖNERİLEN PROJE AYAKLARI YERE BASACAK PROJELER OLMALI 

Gülsan Sanayi Sitesi'ndeki dönüşümde şehrin tamamının hemfikir olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır ise şunları söyledi: "Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu alan ile ilgili düşüncesi oradaki ticari faaliyeti oradan kaldırdıktan sonra bir başkalarına ticari rant oluşmasının doğru olmadığının ve şehrin bu alanının tamamının kullanılmasına yönelik bir projedir. İçerisinde dini tesis alanı, kültürel tesis alanı ve rekreasyon alanı vardır. O alanın hemen arka tarafındaki  TOKİ  tarafında ticari yoğunluk zaten var. Farklı düşünceler ve öneriler olabilir. Bu önerilerin de hayata geçirilebilecek boyutta olması gerekir. Amerika'da veya Dubai'deki yerlerden alınan önerilerin de doğru olmadığını düşünüyorum. Uygulanabilir olmalı, hayata geçirilebilir olmalı, ayakları yere basacak projeler olmalı. Hiçbirimizin kafasını karıştıracak noktada olmamalı. Projeler önerilebilir, önerilmesinde de hiçbir sıkıntı yoktur. Samsun halkının kullanabileceği ve ticari rant oluşmayacak şekilde kullanabileceği alanlar olmasını istiyoruz." 


Konuşmaların ardından ilgili komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Toplantıda, komisyonlardan gelen 43 madde de meclisten geçti. 


Gazete Gerçek



Haber Gazete Arena Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Samsun Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında, Gülsan Sanayi Sitesi için hazırlanan plana yapılan itirazlar oy çokluğu ile reddedildi.Büyükşehir Belediye Komisyonu 2016 yılı Şubat ayı 3. Birleşiminin 4. Oturumu Cumhuriyet Meydanı’nda bulunan Meclis Binası’nda yapıldı. Mecliste Gündem maddelerinden biri olan, vatandaşların Gülsan Sanayi Sitesi’nin kaldırılmasına yönelik itirazları ile Canik Belediyesi’nin önerisi görüşüldü.


ERBAY: “BU TÜR PROJELER İDDİALI OLMALI”

Meclis maddesinin okunmasının ardından söz alan Canik Belediye Başkan Yardımcısı ve Büyükşehir Belediye Ak Parti Meclis Üyesi Mustafa Erbay, “Gündemle ilgili olarak komisyonlarda her ne kadar tartışıp konuştuysak da mevzu asıl mecrasından çıkıp farklı yönlere kaydırılmıştır. Bu gündem maddesinde 2 tane itiraz vardı. Bunlar vatandaşların yaptığı itirazlar ve Canik Belediyesi’nin plana yaptığı itirazlardı. Komisyonda vatandaşların yapmış oldukları itirazların gerekçelerine tamamıyla baktığımızda vatandaşların itirazlarında sanayinin burada devam etme görüşü hasıl olmuştur. Fakat bütün Samsun biliyor ve istiyordur ki, artık bu tarihten sonra sanayinin bu bölgede kalması kesinlikle elzem değildir. Şehrimizin kronikleşmiş sorunları vardır. Geçmişe dayalı yönetimlerin kısa vadeli yapmış oldukları planlarla hakikaten Samsun şehri trafikte olsun, sosyal hayatta olsun çok çıkmaz bir noktaya gelmiştir. Plana baktığımızda 1/50000’lik planda kültürel alan, meydan ve cami görünmektedir. Komisyonda da söylediğim gibi bu tür proje iddialı bir proje olmalı. Çünkü Samsun’un merkeze ve merkeze yakın kısımlarında böyle bir arazinin yeniden planlanma şansı yoktur. Onun için var gücümüzle bu projeye destek verebilecek her türlü belediyelerin, sivil toplum kuruluşlarının ve vatandaşların bütün projelerine açık olmalı ve onlardan yararlanma yoluna gitmeliyiz. Canik Belediyesi’nin itirazındaki temel ana husus budur. Amaç, burada yapılacak olan projeye katkı sağlamak, bu projeyi vatandaşlarımızla, meclisimizle ve halkımızla paylaşmaktır. Yoksa ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile bu işi yaparsak kendi aramızda kısır bir döngü ile belli bir çerçeve etrafında kalmış oluruz. Bu işe katkı sağlamak isteyenlerin önü açılmalı ve bunlardan faydalanılmalıdır. İtirazın kabulü yönünde oy verilmesini düşünüyorum” dedi.


GENÇ: “BİZİM HİÇBİR KURUMLA KAVGAMIZ”

Gülsan Sanayi Sitesi için 1/50000’liğe olan itirazlarının öneri proje olduğunu belirten Canik Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Osman Genç, “Biz öneri sunduk. Sadece Gülsan Sanayi Sitesi’ne yönelik sunmadık. Gülsan’ın yan tarafında bulunan stadyumun olduğu arazi de plansızdır. Biz Gülsan Sanayi, Eski Sanayi ve aynı zamanda stadyumu içerisine alan Doğu Park ile bütünleşen 1/50000’liğe öneri planımızı sunduk. Üçüncü bin yılın başındayız. Dolayısıyla şehirleri üçüncü bin yılın başında gibi düşünmek zorundayız. Şehirleri tarih kodlarına dönerek yeni ihtiyaçlara hasıl olduğu ve bu tarih kodlarını bugüne güncelleyerek yeni bir şehrin merkezine ihtiyaç olduğunu düşündüğümüz için bu öneri projemizi sunduk. Bizim hiçbir kurumla kavgamız yoktur. Bizim bu şehirle ilgili fikrimiz ve düşüncemiz var. Fikrimizi, düşüncemizi, vizyonumuzu ve projemizi, planla ilgili önerilerimizi meclise sunuyoruz. Şehirler insan vücutları gibidir. Nasıl vücudun bütün her tarafına kanı kalp pompalıyorsa, şehirlerde de kalp şehrin merkezidir. Selçukluların kurduğu bu şehirde ilk önce Saathane, sonra Cumhuriyet Meydanı kuruldu. Şimdi 21. yüzyılın başında gelecekte bu şehrin önümüzdeki yüzyılda önemli bir Türkiye’nin stratejik üssü olacağını unutmamak gerekir. Dolayısıyla bu hedef doğrultusunda şehri yeni bir merkeze ihtiyacı olduğu düşüncesindeyiz. Sadece burası, bu arazi bizim belediye sınırları içersinde olması için bizim itirazımız yok. Burası Samsun’un 17 ilçesini de ilgilendiren konumda olan bir yerdir. Eğer gelecekte böyle bir şehir merkezine ihtiyaç varsa bu arazinin Gülsan Sanayi, stadyum ve Eski Sanayi’nin arazisinin olabileceğini düşündüğümüz için biz buradaki plan değişikliğindeki itirazımızı ortaya koyduk. Onun için şehirler medeniyetleri oluşturur. Gelecek yüzyılın ve bin yılın medeniyeti bizde var olacaksa bu şehirde yeni bir şehir merkezine ihtiyacı vardır. Bu alanı bu şekilde kullanarak geleceğe doğru şehrimizin geleceğini düşünüyoruz. Bizim önerimiz bundan ibarettir. Bütün arkadaşlarımızın bu gözle bu önerimize bakmasını istiyoruz” diye konuştu.


ÇAKIR: “ÖNERİLEN PROJE AYAKLARI YERE BASACAK PROJELER OLMALI”

Gülsan Sanayi Sitesi’ndeki dönüşümde şehrin tamamının hemfikir olduğunun altını çizen Büyükşehir Belediye Meclisi 1. Başkanvekili Turan Çakır ise şunları söyledi: “Büyükşehir Belediye Başkanımızın bu alan ile ilgili düşüncesi oradaki ticari faaliyeti oradan kaldırdıktan sonra bir başkalarına ticari rant oluşmasının doğru olmadığının ve şehrin bu alanının tamamının kullanılmasına yönelik bir projedir. İçerisinde dini tesis alanı, kültürel tesis alanı ve rekreasyon alanı vardır. O alanın hemen arka tarafındaki TOKİ tarafında ticari yoğunluk zaten var. Farklı düşünceler ve öneriler olabilir. Bu önerilerin de hayata geçirilebilecek boyutta olması gerekir. Amerika’da veya Dubai’deki yerlerden alınan önerilerin de doğru olmadığını düşünüyorum. Uygulanabilir olmalı, hayata geçirilebilir olmalı, ayakları yere basacak projeler olmalı. Hiçbirimizin kafasını karıştıracak noktada olmamalı. Projeler önerilebilir, önerilmesinde de hiçbir sıkıntı yoktur. Samsun halkının kullanabileceği ve ticari rant oluşmayacak şekilde kullanabileceği alanlar olmasını istiyoruz.”

Konuşmaların ardından ilgili komisyon raporu oy çokluğu ile kabul edildi. Toplantıda, komisyonlardan gelen 43 madde de meclisten geçti.


Gazete Arena


Geri Dön