19 / 05 / 2024

Samsun Laodikeia Antik Kenti'nde anıtsal sütunlar ortaya çıkarıldı!

Samsun Laodikeia Antik Kenti'nde anıtsal sütunlar ortaya çıkarıldı!

Samsun’da 2003 yılından bu yana yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında bu yıl Kuzey Agora, Batı Portik Güney aksında milattan sonra 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galeri, yıkıldığı şekliyle ortaya çıkarıldı...




Samsun'da bulunan Laodikeia Antik Kenti'ndeki kazı ve restorasyon çalışmalarında bin 500 yıllık anıtsal sütunlar ortaya çıkarıldı.


Samsun’da 2003 yılından bu yana yürütülen kazı ve restorasyon çalışmalarında bu yıl Kuzey Agora, Batı Portik Güney aksında milattan sonra 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galeri, yıkıldığı şekliyle ortaya çıkarıldı.


Yapılan incelemede, milattan sonra 494 yılı depreminin 10,80 metre yüksekliğinde ve ion düzenindeki sütunlu galeriyi doğu yönüne doğru yıktığı, kalıntıların yaklaşık bin 500 yıl boyunca batıdan esen rüzgarlar ve bitki tortusu sebebiyle 7 metre toprak altında kaldığı anlaşıldı.

 

Ortaya çıkarılan sütunlu galerinin kazı çalışmaları tamamlanıp projeleri hazırlandıktan sonra restorasyon aşamasına geçilmesi planlanıyor. Böylece, Anadolu arkeolojisi için anıtsal nitelikte olan Kuzey Agora, bin 500 yıl sonra tekrar ayağa kaldırılarak hayat bulacak.

 

 

Toki Haber


Geri Dön