Samsun'da Tekel'in Regie binası AVM ve otel oluyor
Turkmall ve Torunlar, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkardığı Tekel binalarını 20 milyon Euro'ya yenileyerek otel, mağaza ve restoran olarak işletecek
Turkmall ve Torunlar, Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkardığı bir zamanlar cephe için sigara üreten Tekel binalarını 20 milyon Euro'ya yenileyecek. Otel, mağaza ve restoran olarak işletilecek.
Samsun'da 'Regle' olarak da anıları ve geçmişi 1887'ye kadar uzanan Tekel binaları kentsel dönüşüm projesi kapsamında Turkmall ve Torunlar ortak girişimine kiralandı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin 30 yıllığına kiraladığı binalar 30 ayda tamamlanacak proje kapsamında otel, restoran ve kafeler ile çeşitli mağazaların bulunduğu bir komplekse dönüşecek. Başlangıçta gelirin yüzde 4'ü belediyeye verilecek; devam eden süreçte ise belediyenin payı kademeli olarak artacak.
Tarihi eser gibi
Turkmall ve Torunlar ortak girişimi olarak, projeyi gerçekleştirmek için TTA Gayrimenkul Yatırım adlı bir şirket kurduklarım belirten Turkmall CEO'su Levent Eyüboğlu, yenileme çalışmalarına 2010 bitmeden başlamayı amaçladıklarını söyledi. "Binalar tarihi eser niteliğinde olduğu için projeyi hazırladıktan sonra Anıtlar Kurulu'nun onayına sunacağız" diyen Eyüboğlu, şu bilgileri verdi: "Eskiden sigara sarılan, şimdi atıl durumda kalan bu binaları aslına uygun bir projeyle yenileyip alt katlarda mağaza, restoran ve kafelerin bulunacağı, bir kısmının da otel olarak değerlendirileceği bir komplekse dönüştüreceğiz. Ayrıca, büyük bir de otopark yapacağız. 20 milyon Euro civarında yatırım planlıyoruz."
'Devir sinerji devri'
Torunlar ile ortak oldukları TTA Gayrimenkul Yatırım'ın bu proje için kurulduğunu kaydeden Eyüboğlu, krizden çıkma sürecinde ortak projelerin artacağını ifade etti. "Bu ilk ortak projemiz ama daha önce bunun olabileceğinin sinyalini vermiştim" diyen Eyüboğlu, şöyle devam etti: "Birlikte başka projeler de yapar mıyız, bilmiyorum ama devir sinerji devri. Ortaklıklar bundan böyle çok sık olacaktır. Şimdi birlikte çalışmanın tam zamanı."
Tabanlıoğlu da proje hazırlamıştı
Samsun Büyükşehir Belediyesi, Regie'yi ihale edeceğini 2005 yılında hazırlanan bir projeyle duyurmuştu. O dönemde 30 milyon dolara mal olması öngörülen ve yap-işlet ya da yap-işlet-devret modelleri araştırıldıktan sonra ihale edileceği belirtilen Regie için ünlü Mimar Murat Tabanlıoğlu da proje hazırlamıştı. Bu projede; depo ve atölyelerin, içinde çeşitli dükkânlar, restoranlar, sinema salonları ve eğlence alanlarını barındıran bir merkeze dönüştürülmesi öngörülürken, Gazi Caddesi'nin proje alanı içinde kalan bölümünün yayalaştırılması planlanmıştı. Genel Müdürlük Binası Müze olarak kullanılacaktı.
Fabrika 123 yıl önce Fransızlar kurdu
Araştırmacı Tarihçi Yazar Baki Sarısakal, Regie'nin tarihini şöyle anlatıyor:
1887'de Fransız Regie şirketi Samsun'da sigara fabrikası kurdu. 1887-1897 yılları arasındaki dönemde 500 işçi ile yakın bölgelere satılmak üzere yılda ortalama 60 bin kilogram kıyılmış tütün üretti. Regie'nin Samsun'da değeri 40 bin liranın üstünde ve toplam 8 bin metrekare alana sahip binaları vardı. 1920'li yıllarda cephede savaşan askerlere Samsun Sigara Fabrikası'nın ürettiği sigaralar gitmekteydi. Cumhuriyet döneminde, Samsun Regie Fabrikası devletin iline geçince 1927'de üretim kapasitesi artırıldı. 1930-1950 döneminde gerçekleştirilen atılımlar, daha sonra sürdürülemedi. Üretim seviyesi 1980-1990 döneminde genellikle 2 bin-3 bin ton arasında değişti. 1991'de Samsun Sigara Fabrikası'nın ürettiği sigaralar: Sipahi Ocağı, Madalyalı Mülkiye, Mebus, Galatasaray, Türk Ensari, Yenice, 19 Mayıs Hatırası, Asker, Bafra, Birinci, Bahar, Filtreli Samsun, Filtreli Bafra gibi çeşitlerdi. ! Fabrika 14 Haziran 1997'de Samsun Ballıca Fabrikası'nın açılmasıyla üretime kapandı ve daha sonra Büyükşehir Belediyesi'ne devredildi.
Menekşe Ataselim/Habertürk