22 / 11 / 2024
fuzul

Samsun'daki 508 yıllık Taşhan, turizme kazandırılıyor!

Samsun'daki 508 yıllık Taşhan, turizme kazandırılıyor!

Samsun'da harabe halde bulunan 508 yıllık Taşhan için Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon çalışmasını başlattı. Taşhan'ın 2017'nin Haziran ayında tamamlanması hedefleniyor.




Samsun'da harabe halde bulunan 508 yıllık Taşhan için Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon çalışması başlattı. Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin, Pazar Mahallesi Buğday Pazan mevkisinde yer alan tarihi yapının Mahmut Bini Ali Paşa Vakfı tarafından 1508 yılında yapıldığını belirtti. 


Taşhan'ın son olarak 1975 yılında onarım geçirdiğine değinen Şahin, tarihi yapının Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz şubat ayında onarımına başlandığına işaret etti. Yapının uzun süre boş kaldığını vurgulayan Şahin, "Program çerçevesinde yatırım programına alınarak Şubat 2016 tarihinde Taşhan'ın onarımına başladık. İnşallah 2017'nin Haziran ayında tamamlamayı hedefliyoruz." dedi.Şahin, restorasyon kapsamında tarihi yapının batı cephesinin yıkılarak yola giden bölümünü yeniden özgün haline getireceklerini bildirdi. 



Şahin, "Taşhan'ın daha önceki yıllarda ban cephesi yıkılarak yola geçirilmiş. Restorasyon kapsamında yerel yöneticilerimizle istişare ederek yoldan ihdas ederek tekrar özgün yapısına kazandıracağız. Restorasyonun maliyeti yaklaşık maliyeti 2 milyon 100 bin civarında. İhtiyaç halinde fiyat artışına gidilebilecek." ifadesini kullandı. Restorasyon çalışmaları sırasında yapının sıva altında kalan kısımında görülen çatlak ve açılmalar nedeniyle revize çalışma!an da yapıldığını dile getiren Şahin, bunun yanı sıra taş duvarlarda enjeksiyon çalışmaları, açılan yerlerde ise deprem güçlendirmeleri yapılacağını aktardı. 


Şahin, tarihi eserlerin restorasyonunda özgün yapılarını korunmasına önem verdiklerini belirterek, vatandaşların tarihi yapılar üzerine bilinçsizce yaptığı eklemeler ile korumak amaçlı yapılan farklı malzemelerin restorasyon sırasında düzeltilmeye çalışılarak özgün haline yeniden kavuşturduklarını söyledi.Vakıflar Genel Müdürlüğünün restore ettiği tarihi yapılan gelecek kuşaklara miras bırakmak için onarımının yanında deprem yönüyle de ele alarak güçlendirdiğine dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti: 


"Son yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğümüz olarak hem restorasyonlara hız verdik hem de güçlendirme yaparak depreme dayanıklı hale gelen tarihi yapıların gelecek nesillerimize ulaşmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda onarım yapılacak yapılar gerekli incelemelerin ardından depreme dayanıklı hale getiriliyor." 


Şahin, Saathane Meydanı'nda bulunan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarına Taşhan ile başlandığını da ifade ederek, şunları kaydetti: "Devamında Süleyman Paşa Vakfından olan medrese ve cami, akabinde de Şifa Hamamı'nı restore ederek Saathane Meydanı'nda bulunan eserlerimizi bir an önde tamamlayarak tarihimize, turizmimize ve Samsun'umuza kazandırmak istiyoruz." 




Hürses





Bu haber Rasyonel'de şöyle yer aldı:


Samsun'da Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyon çalışması başlatılan harabe haldeki 508 yıllık Taşhan turizme kazandırılacak (AA) - Samsun'da harabe halde bulunan 508 yıllık Taşhan için Vakıflar Bölge Müdürlüğü restorasyon çalışması başlattı. 

Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Ali Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Pazar Mahallesi Buğday Pazarı mevkisinde yer alan tarihi yapının Mahmut Bini Ali Paşa Vakfı tarafından 1508 yılında yapıldığını belirtti. 

Taşhan'ın son olarak 1975 yılında onarım geçirdiğine değinen Şahin, tarihi yapının Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından geçtiğimiz şubat ayında onarımına başlandığına işaret etti. 

Yapının uzun süre atıl kaldığını vurgulayan Şahin, "Program çerçevesinde yatırım programına alınarak Şubat 2016 tarihinde Taşhan'ın onarımına başladık, inşallah 2017'nin Haziran ayında tamamlamayı hedefliyoruz." dedi. 

Yapının yol için yıkılan kısmı yeniden yapılacak Şahin, restorasyon kapsamında tarihi yapının batı cephesinin yıkılarak yola giden bölümünü yeniden özgün haline getireceklerini bildirdi. Şahin, "Taşhan'ın daha önceki yıllarda batı cephesi yıkılarak yola geçirilmiş. Restorasyon kapsamında yerel yöneticilerimizle istişare ederek yoldan ihdas ederek tekrar özgün yapısına kazandıracağız. Restorasyonun maliyeti yaklaşık maliyeti 2 milyon 100 bin civarında. İhtiyaç halinde fiyat artışına gidilebilecek." ifadesini kullandı. 

Restorasyon çalışmaları sırasında yapının sıva altında kalan kısmında görülen çatlak ve açılmalar nedeniyle revize çalışmaları da yapıldığını dile getiren Şahin, bunun yanı sıra taş duvarlarda enjeksiyon çalışmaları, açılan yerlerde ise deprem güçlendirmeleri yapılacağını aktardı. 

Şahin, tarihi eserlerin restorasyonunda özgün yapılarının korunmasına önem verdiklerini belirterek, vatandaşların tarihi yapılar üzerine bilinçsizce yaptığı eklemeler ile korumak amaçlı yapılan farklı malzemelerin restorasyon sırasında düzeltilmeye çalışılarak özgün haline yeniden kavuşturduklarını söyledi. 

Tarihi yapılarda deprem güçlendirmesi yapılıyor Vakıflar Genel Müdürlüğünün restore ettiği tarihi yapıları gelecek kuşaklara miras bırakmak için onarımının yanında deprem yönüyle de ele alarak güçlendirdiğine dikkati çeken Şahin, şöyle devam etti: "Son yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğümüz olarak hem restorasyonlara hız verdik hem de güçlendirme yaparak depreme dayanıklı hale gelen tarihi yapıların gelecek nesillerimize ulaşmasını hedefliyoruz. Bu kapsamda onarım yapılacak yapılar gerekli incelemelerin ardından depreme dayanıklı hale getiriliyor." Şahin, Saathane Meydanı'nda bulunan tarihi yapıların restorasyon çalışmalarına Taşhan ile başlandığını da ifade ederek, şunları kaydetti: "Devamında Süleyman Paşa Vakfı'ndan olan medrese ve cami, akabinde de Şifa Hamamı'nı restore ederek Saathane Meydanı'nda bulunan eserlerimizi bir an önce tamamlayarak tarihimize, turizmimize ve Samsun'umuza kazandırmak istiyoruz." 



Rasyonel Haber


Geri Dön