27 / 04 / 2024

Samsun'un deprem haritası oluşturulmalı!

Samsun'un deprem haritası oluşturulmalı!

Samsun'un 2. derece deprem kuşağında bulunduğunu söyleyen Mimarlar Odası Şube Başkanı İshak Memişoğlu, "Samsun, depreme hazırlıklı olan bir şehir değil. Samsun'un acilen deprem haritası oluşturulmalı" diye konuştu.



Mimarlar Odası Samsun Şube Başkanı İshak Memişoğlu, Samsun'un bir deprem şehri olduğunu belirterek  "Depreme hazırlıklı olan bir şehir değiliz. Hiçbir zaman da hazır halde tutulamadık. Samsun'un acilen deprem haritası oluşturulmalı" açıklamasında bulundu.

ACİLEN HAYATA GEÇİRİLMELİ

Samsun Gazetesi'nde yer alan habere göre; Başkan Memioğlu, Samsun Canlı Haber TV'de yayınlanan 'Gündem Özel' programında Onur Nurdemir'in sorularına cevap verdi. Memişoğlu, "İnşaat Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Cevat Öncü de bunu zaman zaman dile getiriyor. Bu noktada neredeyse hemen hemen hiç adım atılmadığını biliyorum. Zira Samsun kenti depreme hazırlıklı olan bir şehir değil. Hiçbir zaman hazır halde tutulamadı. Yetkililerin bu konuda acilen gerekeni yapması gerek" diye konuştu.

DEPREM, DÜNYANIN GERÇEĞİ

Depremin tüm dünya için büyük bir risk teşkil ettiğini sözlerine ekleyen Memişoğlu, "Türkiye de deprem ülkesi ve bu gerçekle yaşamak zorundayız. Ülkemiz maalesef önemli deprem kuşaklarının üzerine kurulu. Bu nedenle belli dönemlerde bu tür acı hadiseler yaşıyoruz. Alınması gereken tedbirleri sadece depremi yaşadıktan sonra hatırlamamalıyız. Ciddi deprem risklerini barındıran Türkiye'de depreme karşı daha sıkı denetim gerçekleştirmeli ve kurumlar arasındaki işbirliğini artırmalıyız" açıklamasında bulundu.

İMAR BARIŞI BÜYÜK SORUN

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hayata geçirilen imar barışının, deprem gerçeği ile bağdaşmadığını belirten Memişoğlu, "1999 yılında yaşanan Düzce ve Gölcük depreminden sonra bugünkü hükümet, imar barışının gündeme getirmemişti. Bu tür yaklaşımların ülkedeki güvenli yapı stoklarını ne kadar tehlikeye düşürdüğü noktasında her kesim hemfikirdi. Fakat 2018 yılı itibarıyla, maalesef imar barışı adı altında imar affı gündeme geldi. Orada açıklanan rakamlar aslında, yıllar içerisinde güvenli yapı üretilmesi noktasında ortaya konulan iradenin yetersizliğinin kanıtı. Övünerek, '10 milyonun üzerinde imar affı belgesi verdik. Bu şu demektir: en son imar affından bu yana biz 10 milyonun üzerinde suiistimale göz yumduk. Başvuru yapmayanlarında var olduğunu biliyoruz. Bunun içerisinde belirtilen tarihten sonra yapıp başvuranlar da var. Bu bence vahim bir tablo. Biz deprem gerçeğiyle bu şekilde barışık yaşayamayız. Samsun'da bu konuda da neredeyse hiçbir adım atılmadı"  ifadelerini kullandı.


Geri Dön