09 / 01 / 2025

Samsun'un yeni bir OSB'ye ihtiyacı var!

Samsun'un yeni bir OSB'ye ihtiyacı var!

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentteki organize sanayi bölgelerinin yetersiz olduğunu belirterek, "Samsun'un ihracatını, üretimini ve istihdamını artırmak istiyorsak, yeni bir OSB'yi kentimize mutlaka kazandırmalıyız" dedi.



STSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun'un hem nüfusunun büyüklüğü hem bölge merkezi olması hem de altyapı itibariyle ikinci bir devlet üniversitesinin kurulması için elverişli olduğunu söyledi. Samsun'da bir vakfa aitken kapatılarak 19 Mayıs Üniversitesi'ne devredilen ve halen atıl olarak duran bir üniversite kampüsünün bulunduğunu hatırlatan Murzioğlu, "Yeni bir üniversite kurulması için gerekli tüm olanaklara sahip bu kampüsün birkaç dalda ihtisaslaşmış ikinci bir devlet üniversitesi olarak akademik hayata kazandırılması Samsun ve bölgesinin sosyo-ekonomik gelişimine de önemli katkılar sağlayacaktır. Büyüyen bir Samsun, daha az ekonomik alternatife sahip bir bölge olan Karadeniz'in gelişmesi içinde domino etkisi yaratacaktır" dedi. 


Türkiye'nin zor bir yılı geride bıraktığını dile getiren Murzioğlu, "Ancak sanayicinin hedeflerinden sapmadan, üretime yönelik çalışmasından hız kesmeden yoluna devam etmesi gerekiyor.Ülkemizin birlik ve beraberlik ruhunun bozulmasına fırsat vermemeliyiz. 2016 yılında yaşanan başta terör olmak üzere tüm olumsuz hadiselerin üretim azmimize, kentimizin kalkınmasına ivme sağlamak ve 2023 yılı hedeflerine katkı vermek amacımıza ket vurmasına izin veremeyiz. Şüphesiz demokrasi nöbetimiz her daim devam edecektir. Yeni bir yıla başlarken güven ve istikrar ortamının hızla tesis edilerek enerjimizi ülkemizin kalkınmasına kanalize etmemiz gerekiyor. Bu nedenle; güven ve istikrar ortamını zedeleyen, demokrasiyi, ekonomiyi ve iş dünyasını tehdit eden her türlü iddiaların, oluşumların üzerine kararlılıkla gidilmelidir. Gün çalışma, üretme günüdür. Dünyada ve Türkiye'de önemli gelişmelere sahne olan 2016 yılını geride bırakırken, her ne kadar yeni yıla terör hadisesiyle başlamış olsak da 2017 yılına dair temennimiz arzulanan refah döneminin başlangıcı olmasıdır" şeklinde konuştu. 


Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (STSO) Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, kentteki organize sanayi bölgelerinin yetersiz olduğunu belirterek, "Samsun'un ihracatını, üretimini ve istihdamını artırmak istiyorsak, dışarıdan gelecek yatırımcının taleplerine cevap verebilecek bir OSB'yi kentimize mutlaka kazandırmalıyız" dedi. 


Biri gıda alanında ihtisaslaşmış olmak üzere 5 OSB ile Samsun'un güçlü bir sanayi altyapısına sahip olduğunu belirten STSO Başkanı Murzioğlu, "Her geçen yıl büyüyen kentte yeni yatırım alanlarına ihtiyacımız var. Yatırımcının taleplerine de uygun Samsun merkeze yakın yeni bir OSB'yi Samsun'a kazandırmak için çalışmalara devam ediyoruz. Samsun'un ihracatını, üretimini ve istihdamını artırmak adına böyle bir yatırımın büyük önemi var. Merkez OSB'de doluluk oranı artık yüzde 100 durumda. Şehir merkezine 40 kilometre uzaklıktaki Kavak OSB ise maalesef yatırımcıya konumu itibariyle cazip gelmiyor. Yatırımcı, kurmak istediğini tesisin limana, havayoluna, demiryoluna ve karayoluna yakın yerde olmasını istiyor. Gerek üretilen ürünün sevkiyatının kolaylığı, gerek yan sanayiye erişim ve gerekse istihdam bakımından ulaşım ağı avantajından faydalanabileceği bir yer talep ediyor. Eğer kentimizin ihracatını, üretimini, istihdamını artırmak istiyorsak dışarıdan gelecek yatırımcının da taleplerine cevap verebilecek büyük bir OSB'yi Samsun'a kazandırmamamız şart" açıklamasını yaptı. 


Tarıma dayalı sanayinin daha da gelişmesi gerekiyor 

İstedikleri özelliklere sahip, büyük ölçekli bir OSB'nin Samsun'a değil, Karadeniz Bölgesi'ne de önemli katkı sağlayacağını ifade eden Murzioğlu, " Bu konuda oda olarak üzerimize ne düşüyorsa gerekeni yapmaya hazırız" dedi. 


Çok yönlü üretim altyapısı ve potansiyeline sahip Samsun'da, ticaret ve sanayinin yanı sıra oldukça bereketli iki ovaya sahip olması nedeniyle önemli derecede tarım üretiminin yapıldığına işaret eden Murzioğlu, "Samsun'un güçlü kara, deniz, hava ve demiryolu taşımacılığı olanakları var. Liman ve liman geri bölgesinde yer alan serbest bölgenin varlığı ve ovaların tarımsal üretim potansiyeli de lojistik avantajlar ile beraber düşünüldüğünde, Samsun'da var olan ve ihracata dayönelebilecektarımsal ürünlerin işlendiği tarıma dayalı sanayinin daha da gelişmesinin ne kadar önemli olduğu da açığa çıkar. Bu yönde büyük beklentilerimiz var" şeklinde konuştu. 


Master plan ile ihracatımızı artıracağız 

Oda olarak kent ekonomisinin gelişimine ilişkin yürütülen projelerde öncelikli olarak ihracatın artırılmasına odaklandıklarını aktaran Murzioğlu, "Samsun'dan 130'dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Türkiye'nin en büyük ilk 500 ve ikinci 500 şirketi listelerinde birçok firmamız var. Ancak maalesef ihracatımız istediğimiz noktada değil. İhracatımızı artırmak için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz. Bunlardan bir tanesi de hazırladığımız 'İhracat Master Planı' çalışmamız. Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle işletmelerimizin ihracat kapasitesini geliştirmek, uluslararası rekabet edebilirlik kabiliyetini artırabilmek adına Ur-Ge projeleri uyguluyoruz. Medikal sektörü ile başladığımız bu projelere mobilya ve gıda sektörleri ile devam ediyoruz. Şu anda da lokomotif sektör olan inşaat sektörüne ilişkin olarak çalışmalarımız başlamış durumda. İhracatımızı artırmaya yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor" açıklamasını yaptı. 


Samsun'da inşaatı devam eden ve bu yılın son çeyreğinde hizmete girecek olan lojistik köy projesinin ihracatı doğrudan etkileyeceğini belirten Muzioğlu, dünyada üretim maliyetlerinin en önemli ayağını lojistiğin oluşturduğunu söyledi. 


Lojistik köy yıl sonuna kadar hizmete açılacak 

"Artık tüm dünya için üretiyor, üretim girdilerimizi dünyanın dört bir yanından tedarik ediyoruz" diyen STSO Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun'un sahip olduğu lojistik konuma dikkat çekti. Murzioğlu, "Samsun sahip olduğu bu imkan ve yeteneklerin farkına vararak oda olarak yapmış olduğumuz Samsun Uluslararası Lojistik Kongresi ve akabinde detaylı bir çalışma sonucu ortaya koyduğumuz TR83 Bölgesi Lojistik Master Plan neticesinde Samsun'a bir lojistik köy kazandırma düşüncesi hasıl oldu. 45 milyon euro bütçesiyle Türkiye'deki en büyük ölçekli projenin bu yıl sonunda hizmete açılması planlanıyor. Bu proje Karadeniz Havzası düzeyinde bir katma değer yaratacaktır" ifadelerini kullandı.


Dünya


Geri Dön