27 / 04 / 2024

Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!

Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!

3 gecekondu mahallesinin birleşmesiyle oluşan İstanbul’un çiçeği burnunda ilçesi Sancaktepe’de bir yandan yeni markalı konut projeleri yükseliyor bir yandan da eksi binalar hızla dönüşüyor. İşte Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013…



İstanbul Anadolu Yakası’nda konumlanan Sancaktepe, İstanbul’un en genç ilçeleri arasında yer alıyor. 2008 yılında ilçe statüsüne kavuşan Sancaktepe, güneyinde Kartal, güneybatısında Maltepe, batısında Ataşehir ve Ümraniye, kuzeyinde Çekmeköy, doğusunda Pendik ve güney doğusunda Sultanbeyli’ye komşu konumda yer alıyor. 61 bin 90 kilometrekare alan üzerinde yer  alan Sancaktepe’nin 300 bine yakın  nüfusu bulunuyor. 


Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!


3 gecekondu mahallesinin birleşiminden doğdu

Toplam 20 mahalle ve 1 köyden oluşan Sancaktepe, Ümraniye’ye bağlı Sarıgazi, Yenidoğan ve Kartal’a bağlı Samandıra beldelerinin birleşmesinden oluşuyor. Sancaktepe’nin her yağmurda çamur deryasına dönen 3 gecekondu semtinin birleşmesinden oluştuğuna dikkat çeken Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, “Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan… Çok değil, 10- 15 yıl öncesine kadar yolları her yağmurda çamur deryasına dönen üç gecekondu semti. İşte bu semtlerin birleşmesiyle 2009’da oluşan Sancaktepe İlçesi hızlı bir dönüşümle yemyeşil ve modern bir kent olma yolunda hızla ilerliyor” dedi. 


Binalar yorgun

Sancaktepe’de binaların yorgun bir halde olduğunun altını çizen Erdem, “Binalarımız maalesef eski ve de sağlam değil. Bu nedenle kentsel dönüşüm projeleri büyük önem taşıyor. Projenin bir an önce uygulanması lazım” dedi.


Toplu yıkımlar yok

Kentsel dönüşüm kapsamında Sancaktepe’de ada bazında toplu yıkımların olmadığını vurgulayan Erdem, dönüşüm kendiliğinden oluyor, dayatma ya da zorlama yok diye konuştu. 


Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!


İlçede eski binaların kendiliğinden hızlı bir şekilde dönüştüğünün altını çizen Erdem, “2008’de Samandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan beldelerinin birleşmesi ile oluşan Sancaktepe’nin 5000’lik ve 1000’lik imar planı 3,5 yıldan bu yana devrede. İmar planının hazır olması vatandaşı da teşvik etti. İlçemizde eski binalar kendiliğinden ve hızlı bir şekilde dönüşüyor” şeklinde konuştu.



Yatırımcılar sırada bekliyor

Sancaktepe’nin son 5 yılda her alanda gerçekleştirilen atılımlarla İstanbul’un cazibe merkezi olmayı başardığını belirten Erdem, “İstanbul’un en yeni ilçelerinden genç Sancaktepe son 5 yıl içinde her alanda gerçekleştirdiği atılımlarla İstanbul’un cazibe merkezi olmayı başardı. Çok kısa sürede çözüme kavuşturulan imar planlarının bunda payı büyük oldu. Böylece Sancaktepe’ye yatırım için sırada bekleyen girişimcilerin de önü açılmış oldu.  Yapılan çalışmalar sonucunda modern kent hayatının tüm gereksinimlerini karşılamak üzere çok boyutlu bir atılım Sancaktepe genelinde hayata geçiyor” dedi.


Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!


İlçe baştan aşağı yeniden kurgulanıyor

Sancaktepe’yi bir bütün olarak yeniden kurguladıklarını ifade eden Erdem, “Biz göreve geldiğimizde Sancaktepe’de var olan 3 belde belediyesi kapanmış,  arkasında plan iptallerinden dolayı ruhsatları iptal edilmiş,  inşaatları yarım kalmış ve bir sürü sıkıntı içerisine girmiş arsa sahibi ve yatırımcılarla karşı karşıya kalmış, halkının umutsuzluğa büründüğü yeni yatırımcının asla orada olmaz dediği bir imar probleminin ve yine alt yapı problemlerinin olduğu bir ortam vardı.   Bizden önceki yapılan planlar beldelerin kendi içinde yapılan planlar olduğu için zaten İBB plan bütünlüğü ile de bağlantılı değildi. Yeni yasayla İstanbul’un bir bütüncül planı olan 1/25000 lik planlar doğrultusunda şehri bir bütün olarak yeniden kurguladık ve 1/5000 ile 1/1000 planları yaparak bundan sonra Sancaktepe’de değişmesi zaman alacağını bildiğimiz gelecekte nasıl bir Sancaktepe’nin oluşacağını belirleyen bir plan hazırladık” ifadesinde bulundu. 


Fabrikalarla konut birbirine karışmıştı

İlçede önceden fabrikalarla konutun birbirine karıştığı bir yapılaşma olduğuna dikkat çeken Erdem, “Bizden önceki yapılaşmalara baktığımızda fabrikalarla konutun birbirine karıştığı, yapılaşma nizamının tam algılanamadığı bir imar disiplini ve şehircilik ilkelerini tam oturmadığı bir oluşum vardı. Bugün biz uygulamaya aldığımız plana başladığımız da umutsuz olan insanların bir yıldır uygulanan, işleyen planla birlikte umutlandığını görmek, yüzde yüz olmasa da şimdilik büyük bir çoğunluğun ihtiyacına cevap verdiğini görmek, insanlardan bu izlenimi almak bizi de mutlu ediyor” diye konuştu. 


Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!


Müteahhitlerin yoğun çalışmaları var

Sancaktepe’nin çehresini değiştirecek yapılaşmanın hızla devam ettiğini söyleyen Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, “Yeni yapılan imar planlarımız göreve geldiğimiz yıl içinde 180 gün gibi kısa bir sürede tamamlandı.   Bunun bir rekor olduğunu söyleyebilirim.  Sancaktepe halkı planları tanıdıkça arsasında nasıl bir bina yapılacağını anladıkça bizi ve planlarımızı daha iyi anlamaya başladı.  Sancaktepe’nin çehresini değiştirecek yapılaşmanın hızla devam ediyor. Bunun ilçeye sağlayacağı katma değer çok fazla. İstanbul’da yapılaşmaya elverişli arsa stoğu azalmış olup özelliklede büyük parsel bulmakta zorlanılmaktadır. Bunun farkında olan müteahhitler 5 yıldır bölgemizde çalışıyor.  Kısa zaman içinde Sancaktepe İstanbul’un Anadolu Yakası’nda şehrin merkezde yapılanmaya elverişli her yere eşit mesafede kalan bir bölge hüviyeti alacak” dedi.



Vatandaş kendi dönüşümünü kendi yapıyor

Deprem yönetmeliğine dikkat ederek çok yüksek katlı binalar yerine yeşil alanı bol, donatı alanları ihtiyacı karşılar nitelikte alçak yapılar hedeflediklerinin altını çizen Erdem, “Sancaktepe’yi bir bütün olarak ele alıp modern ve yaşanılabilir bir kent olması için çalışıyoruz.   Bunun için deprem yönetmeliğine dikkate ederek çok yüksek katlı binalar yerine yeşil alanları bol, donatı alanları ihtiyacı karşılar nitelikte yapılar hedefledik. Bizim derdimiz insanımızı daha güzel daha yaşanabilir bir kent olgusuna kavuşturmak. Ayrıca bakın Sancaktepe’de yapılaşmanın yeni deprem yönetmeliğine de uygun yapılıyor olması da daha sağlıklı depreme dayanıklı yeni nesil ömrü uzun binaların olduğu bir şehir olması avantajını da sağlıyor. Etrafımızda çok sayıda markalı projeler yükseliyor. Vatandaş da boş durmuyor. Kendi kentsel dönüşümünü kendisi yapıyor” ifadesinde bulundu. 


Kentin görsel imajı da değişiyor

Kenti imar planları yapılırken sadece binalar değil cadde ve sokakları ile bir bütün olarak ele aldıklarına dikkat çeken Erdem, “Yaklaşık 5 kilometreyi bulacak Ümraniye’den gelen Atatürk Caddesi’ni “Prestij Cadde” olarak projelendirdik. Bununla kentin geneline katma değer kattık. Ayrıca cadde ve sokakların görsel imajını yeniledik.  Sancaktepe’de ana arterlerde prestij cadde projeleri yaparak kentin görsel imajını da değiştirdik” şeklinde konuştu.


Sancaktepe kentsel dönüşüm 2013!


Metro ilçeye büyük değer kattı

Üsküdar-Sancaktepe metrosunun Sancaktepe’den geçiyor olmasının da ilçeye büyük değer kazandırdığını belirten Erdem sözlerini şöyle tamamları: “Metronun Sancaktepe’den geçiyor olması bize değer kazandırdı. Üsküdar-Sancaktepe Metro çalışmaları hızla ilerliyor. Metro İstanbul trafiği için çok önemli ulaşın vasıtası.  22 kilometre uzunluğunda ve 16 istasyonlu Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe metrosu, depo sahası ve depoya bağlanan 2 bin 750 metre bağlantı tünellerinin de yer alacağı metro tamamlandıktan sonra Üsküdar-Sancaktepe arasında seyahat 24 dakikaya inecek. Saatte 55 bin yolcu taşınması planlanan hattın hizmete girmesiyle, Sancaktepe'den yolculuk süreleri Üsküdar'a 24, Kartal'a 59, Yenikapı'ya 36, Taksim'e 44, Hacıosman'a 68, Atatürk Havalimanı'na 68 ve Olimpiyat Stadı'na 78 dakika olacak.”


Şengül KIRMIZITAŞ/Emlakkulisi.com



Geri Dön