01 / 05 / 2024

Sandık görevlisi ne kadar ücret alıyor? 2023 seçimlerinde sandık ücretleri ne kadar?

Sandık görevlisi ne kadar ücret alıyor? 2023 seçimlerinde sandık ücretleri ne kadar?

2023 yılında yapılacak seçimlerde sandık görevlilerine ödenecek ücretler belirlendi. Sandık başkanları ve memur üyelerine ödenecek günlük ücretler 375 TL ile 415 TL arasında değişecek.



Sandık kurulu başkanlarına verilecek kurslara katılanlara 4 gündelik ücret ödenecekken, kurs almayanlara 3 gündelik ücret verilecek. Devlet memuru olan ve eğitim verilen üyelere de 3 gündelik ücret ödenecek. Buna göre, sandık kurulu başkanları yaklaşık olarak 1600 TL ücret alacaklar.

YSK'nın 2019/7 sayılı kararı gereği, seçim görevi ücretleri günlük 375 ila 433 lira aralığında belirlenmiştir. 09/01/2019 tarihli ve 2019/71 sayılı karar, bu ücretlerin belirlenmesinde temel alınmaktadır. 2023 seçim görevi ücretleri henüz YSK tarafından resmi olarak açıklanmamıştır. Ancak, gazetememur tarafından 298 sayılı Kanun'da yer alan hüküm ve 2019 yılı kararı çerçevesinde yaklaşık günlük ücret hesaplamaları yapılmıştır. Veriler yaklaşık değerler olup, net rakamlar YSK tarafından açıklandığında kesinleşecektir.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 182. maddesinde belirtilen hükümlere göre, seçim kurulu başkan ve üyeleri, bu Kanun gereğince görevlendirilecek memur ve hizmetliler, siyasi parti temsilcileri ve dışarıdan çalıştırılacaklar, mesai saatleri içinde ve dışında çalıştırılacaklar için ödenecek gündeliklerin tutarı, Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenecektir. Bu tutar, memur aylık katsayısı ile çarpımı sonucu elde edilecek olan 600 (altıyüz) gösterge rakamını aşamayacaktır. Ayrıca, Bakanlar Kurulu bu tutarı, Yüksek Seçim Kurulunun görüşünü alarak dört katına kadar artırma yetkisine sahiptir. Bu ödemelerin herhangi bir vergiye tabi tutulmayacağı da belirtilmiştir.

2008 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararı ile seçim kurulu başkan ve üyeleri için ödenecek gündelik tutarı 2.000 (ikibin), diğerleri için ise 1.000 (bin) olarak belirlenmiştir.

Sandık görevlisi ne kadar ücret alıyor? 2023 seçimlerinde sandık ücretleri ne kadar?

2023 yılında uygulanacak seçim görev ücretleri

Gazetememur.com'un hesaplamasına göre, 2023 yılında uygulanacak seçim görev ücretleri memur maaş katsayısına göre belirlendi. Buna göre, yüksek Seçim Kurulu için günlük ücretler şu şekildedir:

  • Başkan ve Üyeler: 866 TL
  • Genel Müdür, Genel Müdür Yardımcısı, Daire Başkanı gibi Siyasi Parti Temsilcileri ve Birinci Derecede Sorumlu Görevlileri 433 TL
  • Şube Müdürü, BİM Müdürü, Ayniyat Saymanı, BİM Koordinatörü gibi İkinci Derecede Sorumlu Görevliler 422 TL
  • Şef, Çözümleyici, Programcı gibi Üçüncü Derecede Sorumlu Görevliler Şef, Çözümleyici, Programcı 415 TL
  • Veri Hazırlama Kontrol İşletmeni, Memur gibi Dördüncü Derecede Sorumlu Görevliler 407 TL

Yüksek Seçim Kurulu, seçim sürecinde görev alacak personelin ücretlerini belirledi:

  • Şoförler, hizmetliler, bekçiler ve diğer personel için günlük ücret 390 TL olarak belirlendi.
  • Başka kurum personeli olup görevlendirilen şoförler ve hizmetliler ise günlük 375 TL alacak.

İl ve ilçe seçim kurullarında görev yapacak personelin ücretleri ise şöyle belirlendi:

  • Başkanlar ve il seçim kurulu üyeleri günlük 433 TL
  • İlçe seçim kurulu üyeleri günlük 390 TL
  • Seçmen kütük bürosu müdürleri günlük 422 TL
  • Seçmen kütük bürosu zabıt katipleri günlük 407 TL
  •  Seçmen kütük bürosu hizmetlileri günlük 390 TL
  •  Askı yeri görevlileri günlük 380 TL
  • Başka kurum personeli olup görevlendirilen memurlar, şoförler ve hizmetliler de günlük 375 TL alacak.

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'nın 08/03/2019 tarihli kararına göre, seçimlerde görev alacak olan sandık kurulu başkanları, üyeler ve bina sorumlularına verilecek gündelikler belli oldu. Gündelik tutarları şu şekildedir:

  • Başkanlara 415,00 TL
  • Üyelere 375,00 TL
  • Bina sorumlularına 415,00 TL ödenecektir.
  • Kurs verilen sandık kurulu başkanlarına 4
  • Kurs verilmeyen sandık kurulu başkanlarına 3
  • Devlet memuru olan ve eğitim verilen üyelere 3
  • Eğitim verilmeyen sandık kurulu memur üyelere 2
  • Siyasi parti üyelerine 1 gündelik ödenecektir.

Seçimlerde görev yapacak bina sorumlularına yapılacak ödemeler belirlendi. Buna göre, aynı binada en az 4 sandık kurulu görev yapacaksa bina sorumlularına 3 günlük ücret ödenecek. Ancak, sandık kurulu sayısı 4'ten az olan yerlerde bina sorumlusu görevlendirilmeyecek ve ücret ödenmeyecek.

Kurs verilen sandık kurulu başkanlarına 4, kurs verilmeyen sandık kurulu başkanlarına 3, eğitim verilen devlet memuru üyelere ise 3 günlük ücret ödenecek. Bu hesapla sandık kurulu başkanları yaklaşık 1600 TL ücret alacaklar.

Yüksek Seçim Kurulu tarafından belirlenen seçim tarihlerinde, ceza infaz kurumları, tutukevleri ve öğrenci yurtları gibi yerlerde kurulan sandık bölgeleri ile çevrelerindeki sandıklarda, bina sorumlusu görevlendirmesi yapılmayacak ve bu kişilere herhangi bir ücret ödenmeyecektir.

Geçici ilçe seçim kurullarında çalışacak olan kişilere yapılacak ödemeler ise şöyle olacaktır: Geçici ilçe seçim kurulu başkanlarına en fazla 30 günlük, geçici ilçe seçim kurulu üyelerine ise çalıştıkları sürelere göre en fazla 15 günlük ücret ödenecektir.

Seçim günü sandık kurulacak okullarda görev alacak hizmetlilerin ödeme detayları belli oldu. İlçe seçim kurulu başkanı tarafından ilçe milli eğitim müdürlüğünden temin edilen hizmetli listesi doğrultusunda, bir okulda en fazla iki hizmetli görevlendirilecek ve her birine ikişer gün boyunca gündelik ödemesi yapılacak. Ayrıca, malzeme torbası tesliminde görev alan hizmetlilere birer gün daha gündelik ödenecek.

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön