04 / 05 / 2024

Sanko, enerji tedarikinde hizmet ağını yaygınlaştırıyor!

Sanko, enerji tedarikinde hizmet ağını yaygınlaştırıyor!

Rüzgar, hidroelektrik, jeotermal ve diğer alternatif kaynaklar kullanan santralleri ile serbest tüketicilere enerji temin eden Sanko Enerji, 2013 yılında yaygınlığını bir önceki yıla göre yüzde 75 artırdı...



Rüzgar, hidroelektrik, jeotermal ve diğer alternatif kaynaklar kullanan santralleri ile serbest tüketicilere enerji temin eden Sanko Enerji, 2013 yılında yaygınlığını bir önceki yıla göre yüzde 75 artırdı. Sanko Enerji Satış ve Pazarlama Grup Başkanı Turgut Konukoğlu, enerji ticareti sektöründe yaşanan gelişmelere paralel olarak gerçekleştirdikleri altyapı yatırımlarıyla değişen pazar şartlarında rekabette öncü roller üstlenmeyi amaçladıklarını söyledi. 


Enerji tedarik ettikleri sayaç sayısının geçen yıl yüzde 75 artması ile hizmet alanlarım yaygınlaştırdıklarını aktaran Konukoğlu, 2013'ün aynı zamanda üretim yatırımları ve satış faaliyetlerinde yenüikler yaptıkları bir yıl olduğunu ifade etti. 


Dört hidroelektrik ve bir rüzgar santrali ile saatlik 512 MW üretim kapasitesine sahip olduklarını dile getiren Konukoğlu, Sanko Enerji olarak tamamı yenilenebilir kaynaklardan, yılda 1 milyar 700 milyon k,Wh temiz enerji üretebüen enerji piyasasînın önemli şirketlerinden biri olduklarını vurguladı. Konukoğlu, yenilenebilir enerji kaynaklarına yoğunlaşarak yatırımlarım devam ettireceklerinin bilgisini verirken, "Konu ile ilgili farklı kollarda yürütülen Ar-Ge çalışmalarımız olduğu gibi, mevcutta yapımı devam eden projelerimizi de 2014 içinde tamamlayacağız. 


Geçen sene rüzgar enerjisi santrali (RES) yatırımlarına ağırlık verdik. Bu sene öncelikli olarak devam eden projelerin tamamlanmasının akabinde yeni yatırımları gündeme almayı planlıyoruz" diye konuştu. Koçlu, Kayalar ve Tepekışla'daki hidroelektrik santrallerinin 2015 yılında tamamlanmasını hedeflediklerini kaydeden Turgut Konukoğlu, geçen yıl yoğunlaştıkları RES projeleri için ise Türkiye'nin birçok yerinde portföylerinin bulunduğunu belirtti. Sanko Holding olarak 1997 yılında grup şirketlerinin ihtiyacı olan enerjiyi üretmek üzere sektöre girdiklerini dile getiren Konukoğlu, 2006 yılından bu yana, sahip oldukları yenilenebilir enerji kaynaklarını Sanko Enerji çatısı altında topladıklarını hatırlattı. Konukoğlu, "Sanko Enerji, 2007 yılında Toptan Satış Lisansı aldı ve serbest tüketici kapsamına giren özel ve tüzel kişilere elektrik enerjisi temin etmeye başladı. Kısa zamanda sektörün önde gelen firmalarından biri olarak portföyümüzde birçok sektörden Türkiye'nin büyük sanayi ve ticaret şirketleri bulunuyor. Sanko, gerçekleşen ve planlanan milyarlarca dolarlık enerji yatırımıyla Türkiye enerji piyasasının önemli yatırımcüarından biri" açıklamasını yaptı. 


"İletim sistemlerinde altyapı yetersizlikleri var" Enerji piyasasını ilgilendiren düzenlemelerin yanında, sektörün şu anda iki önemli gündem maddesi olduğunu düe getiren Turgut Konukoğlu, doğalgaz ve elektrik iletim sistemindeki altyapı yetersizliklerinin önemine değindi. "En son örneğini Aralık 2013'te yaşadığımız gibi, doğalgaz tedariki çok kırılgan ve yedekleri olmayan bir altyapı ile ülke içinde iletiliyor ve en ufak bir sorun ya da sert iklim koşulunda sorunlar yaşanmaya başlıyor" diyen Konukoğlu, doğalgaz tedarikindeki sorunun elektrik üretimine de yansıyarak tüketicüere fiyat olarak yansıdığım dile getirdi. Konukoğlu, "Tüketicilerin yanı sıra, doğalgaz ile üretim yapan şirketler ve buna dayalı ticaret yapan şirketler ciddi ve öngörülemez zararlara uğruyor. 2014 özelinde en önemli belirsizliklerden biri doğalgaz maliyetleri olarak görünüyor. Doğalgaz fiyatları bir taraftan ciddi bir kur baskısı altındayken, diğer taraftan daha düşük birim maliyetli gaz tedariki için de çeşitli çalışmalar yapılıyor" açıklamasını yaptı. Türkiye elektrik üretiminin yüzde 45'ten fazlasının doğalgaz kaynaklı olduğunu aktaran Turgut Konukoğlu, doğalgaz maliyetinin genel enerji fiyatları içinde önemli bir paya sahip olduğunu ekledi. Konukoğlu bu sebeple, doğalgazın arz güvenliğinin kritik önemde bir konu olduğunu ifade etti. 


Yatırımlar için sektördeki bir diğer gündem maddesinin ise 'yatırım öngörülebilirliği' olduğunu dile getiren Konukoğlu, "Günlük fiyatlar, maliyetler ve kısa dönemli enerji politikaları, içinde bulunduğumuz yıllarda çok değişken bir hal almıştır. Bu da yatırımcıların hesap yapmasını zorlaştırıyor ve finans kuruluşlarını korkutup çekimser kalmalarına yol açıyor" şeklinde konuştu. Konukoğlu, enerji borsası kurulmasının önemine dikkat çekerek, "Türkiye'nin ileriye yönelik ihtiyaç duyacağı yatırımların devam etmesini istiyorsak, mutlaka şeffaf ve güvenilir fiyatların oluşacağı spot bir piyasa ve bunun üzerine inşa edilecek vadeli işlemlerin ve opsiyonlann olduğu bir borsayı gecikmeden kurmalıyız" açıklamasını yaptı. 


Türkiye'nin elektrik talebinin yıllık 4-5 bin MW yeni kurulu kapasite gerektirdiğini söyleyen Turgut Konukoğlu, yıllık 810 milyar dolarlık yatırım ihtiyacının bulunduğuna işaret etti. "Bu ölçekteki yatırımların Türkiye elektrik sektörüne yönlendirilebilmesi için gerekli olanların başında 'güven' geliyor. Türkiye elektrik piyasasında liberalizasyon sürecinde atılmakta olan adımların sürdürüleceğine ve piyasanın daha rekabetçi bir yapıya ulaşacağına duyulan güvendir. Yatırımcı tek bir merkezden yönetilmeyen bürokrasi nedeniyle, birbiriyle çelişen uygulamalarla ciddi zaman ve eneıji kaybediyor" diyen Konukoğlu, bürokratik belirsizliklerin de yerli ve yabancı yatırımcının yaygınlaşmasının önünde bir engel olduğunu ve eneıji borsası girişiminin bu etkenlere karşı önemli olduğunu vurguladı.


Dünya Gazetesi 


Geri Dön