Sanko,Gaziantep'te 20 bin konut yapacak!
Sanko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, 106 yıldır sanayinin içinde olan bir ailenin temsilcisi. Bugün de Anadolu sermayesinin sembol isimlerinden biri
Sanko Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, 106 yıldır sanayinin içinde olan bir ailenin temsilcisi. Bugün de Anadolu sermayesinin sembol isimlerinden biri. Yaklaşık 2 milyar dolar büyüklükteki 14 şirketli Sanko Holding'in 62 yaşındaki patronu, iş yaşamında 47'nci yılını doldurdu.Konukoğlu, önümüzdeki yıllarda İstanbul'un finans şehri olarak kalmaya devam edeceğini ve sanayinin İstanbul'dan tamamen Anadolu'ya kayacağına işaret ediyor. Konukoğlu, ayrıca son 3-5 yıla kadar Anadolu'yu dışlayan TÜSIAD'ın hatasını anladığını ve Anadolu sermayesini arasına aldığını da ekliyor."Gelecekte ilk 10 yıl içinde epey Anadolulu grup göreceksiniz" diyen Abdülkadir Konukoğlu; holding olarak önümüzdeki dönemde enerji ve gayrimenkul sektörüne yönelik yeni yatırımlarla gündeme geleceklerinin altını çiziyor. İlk haberi de Ekonomist'e veren Konukoğlu, yakında Gaziantep'te 20 bin konutluk dev bir projeyi başlatacaklarını söylüyor. Konukoğlu ile Sanko Holding'in yeni döneme ilişkin yatırım stratejileri başta olmak üzere, holdingin yeni yapılanma planlarını konuştuk.
Sanko Holding'in önümüzdeki döneme ilişkin yeni iş planlarında hangi sektörler öne çıkıyor
Abdülkadir Konukoğlu: Holding için birinci sektör enerji, ikinci tekstil, üçüncü çimento ve inşaat, sonra ambalaj sektörü beşinci sektörümüz iş makineleri ve alüncı sektörümüz klima.
Enerji sektörüne ne kadarlık bir yatırım planlıyorsunuz
Konukoğlu: Enerji sektörüne yönelik bu yılın sonuna kadar yapacağımız yatırımın miktarı 775 milyon dolan buldu. Bu alanda beş yıl içinde toplamda 2 milyar dolarlık yatınm planlıyoruz. Bu alanda çalışan ve devreye girecek olanlar ile birlikte toplam 540 megavatt gücüne ulaşacağız.
Enerji sektörüne yönelik yeni yatırımlar ve satın almalar olacak mı
Konukoğlu: Rüzgar enerjisine yönelik önümüzdeki dönemde açılacak olan ihalelere girmeyi planlıyoruz. Şu anda elimizde lisans yok. Satın alma konusuna ise sıcak bakıyoruz. 25 ile 50 megavvatt'a kadar olan HES'ler ile ilgileniyoruz. Bunun altındakilerle ilgilenmiyoruz.
Holding olarak önümüzdeki döneme ilişkin yatırım planlarınız içerisinde gayrimenkulu de sıraladınız. Bu alanda hangi tür projelere imza atacaksınız
Konukoğlu: Gayrimenkul sektörüne yönelik ilk yatırımımız Gaziantep'teki Sanko Park Alışveriş Merkezi oldu. Rönesans inşaat ile 160 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçirdiğimiz bu yatırım 2009 yılının Nisan ayında hizmete girdi. Gaziantep'te 20 dönüm arazi üzerinde holding binası, rezidans ve mağazalardan oluşan yeni bir projeye başlıyoruz. Bu proje, ikinci lig maçlanın oynandığı Konukoğlu Stadı'nın olduğu arazi üzerinde yer alacak. Projeye önümüzdeki yıl başlayacağız.Konutta birkaç projemiz sürüyor. yine Gaziantep'te 15 bin metrekare arası üzerindeüzerinde ikisi 21 ve birisi 27 kadı üç bloktan oluşan yaklaşık 100 konuttan oluşan lüks bir konut projesine daha start vereceğiz. Buranın inşaatına 2011'in şubat ayında başlayacağız. Projede 4+1 ve 3+1 şeklinde daireler yer alacak. Bu anlamda Gaziantep'in en yüksek binası olacak.
Bu alanda başka bir yatırım daha planlıyor musunuz
Konukoğlu: Gaziantep'te şehir içinde kalan eski fabrikalanmızm bulunduğu 250 dönüm büyüklüğündeki araziyi de konut projesi ile değerlendirmeyi planlıyoruz. Burada orta kesime yönelik bir proje olur. Belediyenin vereceği imar 6-7 kat olursa 15-20 bin konut eder.
Tekstil sektöründe işler nasıl giriyor Kapattığınız tesisler oldu sanırız...
Konukoğlu: Tekstilde işler iyi gidiyor. Pamuk fiyatlarının artması işleri düzeltti. Biz teknoloji yenilediğimiz için eski makinelerimizi satıyoruz. Şehir içinde kalan tesislerimizi Gaziantep Organize Sanayi Bölgesi'ne taşıdık. İki yıl önce burada 100 bin iğlik bir iplik tesisi kurduk. Yine Adıyaman'a üç yıl önce 100 bin iğlik bir tesis kurduk. Son dört yılda tekstile yönelik 350 milyon dolarlık bir yenileme yatırımı yaptık.
Kaptığınız tesislerin eski makinelerini satışa çıkarmışsınız
Konukoğlu: 1995 modele kadar olan tüm makineleri satışa çıkardık. Satışa çıkardığımız makinelerin günlük kapasitesi 150-170 civannda. Bunların toplam fiyatı 15 milyon dolan bulmaz.
Yeni tesislerin devreye girmesiyle birlikte kapasite ve istihdamda bir azalma veya artış oldu mu
Konukoğlu: Kapasitemiz eskiden günlük 225 tondu. Şimdi de 175 ile 200 ton arasında oynuyor. Eski tesisleri kapattıktan sonra istihdamda bir azalma olmadı.
Kapanan yerlerden yeni tesislere kaydırma yaptık.İstihdamda kriz döneminde bir azalma oldu mu
Konukoğlu: Kriz döneminde kaybımız çok olmadı. Krizden önce holding olarak 14 bin 500 çalışanımız vardı. Krizde 800 kişi çıkardık. Şimdi ise çalışan sayımız 14 bin 500'ü geçmiş durumda.
Bu yıl ve önümüzdeki yıla ilişkin ciro ve büyüme hedefiniz nedir
Konukoğlu: Sanko Holding olarak 2009 yılında yaklaşık 2 milyar dolar ciro gerçekleştirdik. 2010 yılında da en azından bu düzeyde gerçekleşmesi öngörülüyor; ki veriler bu hedefe ulaşılacağını gösteriyor. 2011 yılında da yüzde 6-7 oranında büyüme öngörüyoruz.İstanbul sermayesinin Anadolu sermayesini içine almadığı yolunda değerlendirmeler var.
Siz buna katılıyor musunuz
Konukoğlu: Anadolu sermayesi uzun yıllar TUSIAD'ın içinde yer alamadı. Ama son zamanlarda, son 3-5 yıldır hatalarını anladılar ve Anadolu sermayesini yavaş yavaş içlerine almaya başladılar. Aslında Anadolu sermayesi, İstanbul sermayesi gibi bir ayrıma da gerek yok. İstanbul sermayesi olarak tanımlananların içinde de Anadolu kökenliler var. Ama bir gerçek var ki o da şu: Her nedense sonradan gelenler biraz kıskanılıyor. Önceleri içlerine almadılar, ama Anadolu sermayesi hiçbir zaman kendini 'öteki' gibi hissetmedi. Hepimiz milletimizin hizmetindeyiz.
Başbakan, Erdoğan'ın "Türkiye'de sermaye el değiştiriyor, güç Anadolu'ya geçiyor" şeklindeki yaklaşımını nasıl buluyorsunuz
Konukoğlu: İlk 500'e, ilk 100'e baktığınız zaman bu el değiştirmeyi görebiliyorsunuz.Gelecekte ilk 10 içinde de Anadolulu grup göreceksiniz. Sıralamaya baktığınız zaman tahmin ediyorum, ilk 10'a giren Anadolulu epey grup çıkar.
Ekonomist/Okhan Şentürk