28 / 04 / 2024

Şanlıurfa Hamarat Eller Çarşısı açıldı!

Şanlıurfa Hamarat Eller Çarşısı açıldı!

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Belediyeciliği anlayışını uygulama alanlarına yansıttığı Hamarat Eller Çarşısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Vali Güngör Azim Tuna ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin katılımıyla açıldı.




Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Sosyal Belediyeciliği anlayışını uygulama alanlarına yansıttığı Hamarat Eller Çarşısı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Vali Güngör Azim Tuna ve Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'nin katılımıyla açıldı.


Yoğun bir ilgiyle açılışı gerçekleştirilen Hamarat Eller Çarşısının birinci bölümünde Filmografi, Tezhip Ebru ve Resim gibi el emeği ürünlerin birleştiği sanat galerisi yer alırken, ikinci bölümde Büyükşehir Belediyesine bağlı 8 kadın destek merkezi bünyesindeki kursiyerlere ait el sanatları ürünleri, üçüncü bölümde ise biber salçası, domates salçası, pekmez, nar ekşisi kesme, çekecek, bastık ve kışlık kurutmalığa kadar her türlü yöresel gıdalar yer alıyor.


Urfalı kadınların buluşma adresi olacağının altını çizen AK Parti İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül; "Urfalı kadınlarımız artık kendileri için yapılan bu adreste gönül rahatlığıyla buluşacaklardır. Bu Urfa için bir iftihar kaynağı olmuştur. Büyükşehir Belediyemize bu yaklaşımından dolayı teşekkür ediyorum" dedi.


' KADININ ELİNİN DEĞMESİYLE ŞEHİR DEĞİŞİYOR'


Şanlıurfa'da kadının elinin değmesiyle kentin değişmeye başlandığının altını çizen Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi; "Kadının elinin değmesi ile birlikte Şanlıurfa'nın değişeceğini, Şanlıurfa'mızın daha huzurlu bir şehir olması yolunda adım atacağını biliyoruz. 8 kadın destek merkezimizde Hayati Harrani, Topdağı, Süleymaniye, Ahmet Yesevi, Halfeti, Birecik, Siverek, Viranşehir, Harran ve Akçakale'deki merkezlerimizdeki kadınlarımızın el becerileri ile ve Şanlıurfa'mızın motiflerinin işlendiği gerek kilimler gerek kumaşlar sedefin işlemesi, ahşabın ve bakırın işlemesi kadınlarımızın elinde anlam buluyor. 20 Bin kadınımızın merkezlerimizdeki eğitimlerini hobiden ibaret bırakamazdık. Yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde muhakkak suretle bunun ekonomiye katkı olarak dönmesi gerektiğini düşündük. Dolayısıyla 6 üniteden oluşan çarşımızı onun için açtık. İnşallah bu çarşı ile birlikte Şanlıurfa'mıza gerek ulusal gerekse uluslararası gelen misafirlerimize Şanlıurfa'yı tanıtacak bölgenin hatırasını yaşatacak el ürünlerini sunmuş olacağız" diyerek katılımcılara teşekkür etti.


'TURİZME KATKISI OLACAK'


Şanlıurfa'nın tanıtımına da katkısının olacağını belirten Şanlıurfa Valisi Güngör Azim Tuna; "Bu çarşı Şanlıurfa'nın zengin kültüründen, geleneksel sanatlarına varıncaya kadar hünerli ellerle yapılan ürünlerin dolup taşacağı ve hamı efendilerin buluşacağı bir merkez olmasının yanı sıra Şanlıurfa kültürünün de sergilendiği nezih bir mekan olacaktır. Kadınlarımızın iş hayatına katılım oranının diğer ülkelere nazaran düşük olduğu ülkemizde hem ailesinin hem şehrinin ekonomisine katkıda bulunan kadınlarımızın hamarat eller çarşısı şehir turizmine de büyük katkı sunacaktır" şeklinde ifade etti.


'BU ÖRNEKLER YAYGINLAŞMALI'


Şanlıurfa'ya 6 yıldır hizmet ettiğini belirterek, özelikle son seçimde merkez Belediye Başkan Yardımcılıklarına Kadın Başkan Yardımcısı atanması için çalıştığını ifade eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik; "Öncelikle bu çarşının inşaatında emeği geçen Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanımız olmak üzere tüm kadınlarımızı kutluyorum, tebrik ediyorum. Çarşının  hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Gelenler Şanlıurfa'dan bir numuneyi alacak gidecek evinde, şehrinde Şanlıurfa'yı hatırlamış olacak. Kadınlarımızın yalnız hamarat eller çarşısında değil, toplumun tüm alanlarında bundan sonra daha da görünür bir şekilde olmaları konusunda her türlü desteği vereceğimizi ifade ediyorum. Belediye Başkan Yardımcısı arkadaşlarıma sesleniyorum. Belediyede görev kadın sorumlularına sesleniyorum. Sizler ulaşmadık kapı, çalmadık kapı bırakmayacaksınız. Nerede bir sorun varsa, size telefonla veya başka bir şekilde iletilmiş bir sorun varsa mutlaka o sosyal yaraya parmak zorundasınız. Hamarat eller çarşısının çok önemli hizmetler sunacağına inanıyorum. Bu vesileyle burada üretilecek ürünlerin aynı zamanda gerek birey anlamında gerekse toplumsal anlamda aile bütçelerine çok ciddi katkı sunacağı inancı içerisindeyim. Bu güzel örnekleri geliştirmek ve diğer belediyelerimize de yaygınlaştırmak zorunluluğunun olduğunu ifade ediyorum. Büyükşehir belediyemizi kutluyorum. Emeği geçenleri kutluyorum. Hayırlı uğurlu olsun" dedi.


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve beraberindeki heyeti açılıştan sonra çarşıyı gezerek ürünleri inceledi.



Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön