30 / 04 / 2024

Şanlıurfa Harran'da binalar kümbet evlere dönüşecek!

Şanlıurfa Harran'da binalar kümbet evlere dönüşecek!

Şanlıurfa’nın tarihi ilçesi Harran'da, Harran Belediyesi ve Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nın hazırladığı ortak proje kapsamında sit alanındaki beton yapılar yıkılarak yerine kümbet evler yapılacak.



Konik kubbeli evleri ve farklı mimarisiyle bilinen Harran, her yıl binlerce turiste ev sahipliği yapıyor. Tarihi ilçenin büyük bölümü sit alanı içerisinde yer alıyor.


Harran Belediyesi ve Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), sit alanlarının beton yapılardan temizlenmesi için ortak proje hazırladı. Bu kapsamda sit alanı dışına yapılacak toplu konutla kaçak yapılaşmanın önüne geçilmesi hedefleniyor. Tarihi alandaki 13 beton yapıyı yıkan belediye bunların yerine topraktan kümbet ev yapacak.


Belediye Başkanı Mehmet Özyavuz, Harran'ın birinci derece sit alanı içerisinde yer aldığını, ilçedeki 6 mahalleden 4'ünün ise imar dışı olduğunu söyledi.


Kaçak yapılarla ilgili yasal sürecin devam ettiğini anlatan Başkan Özyavuz, “Şu ana kadar sahipleriyle anlaştığımız 13 binayı yıktık ve molozlarını da temizledik. Diğer 100 beton yapıyla ilgili çalışmalarımız devam ediyor. TOKİ'nin yapacağı binaların hazır hale getirilmesiyle alanın büyük bölümünü temizlemiş olacağız. Yıkılan binaların yerine de kümbet ve kültür evleri yapacağız” dedi.


Tarihi alanın aslına uygun kafe ve otel olarak değerlendirilebileceğini anlatan Özyavuz, "Bunu yaparken de tarihi dokunun bozulmasına asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.


TOKİ Haber


Geri Dön