25 / 11 / 2024

Şanlıurfa HOSAB 2017'de hizmete girecek!

Şanlıurfa HOSAB 2017'de hizmete girecek!

Hazırgiyim sektörü Şanlıurfa’da devletin verdiği teşvikleri değerlendirerek çağdaş ve model bir üretim üssü kuruyor. 2017’nin sonunda devreye girecek olan Şanlıurfa Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB), 5 binin üzerinde istihdam sağlayacak.




Türkiye'nin üretimde öncü sektörlerinin başında gelen hazırgiyim, teşvikli alanların en avantajlı yerlerinden 6'ncı Bölge'de faaliyete geçireceği modelle yatırımda da örnek olmaya hazırlanıyor. İstanbul Hazırgiyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB) Başkanı Hikmet Tanrıverdi, 6'ncı Bölge'de sağlanan olanaklardan yararlanmak amacıyla sektörel anlamda bir ilk oluşturan Şanlıurfa Hazırgiyim Organize Sanayi Bölgesi (HOSAB) projesini başlattıklarını açıkladı. Şanlıurfa Organize Sanayi Bölgesi hazırgiyim adasında 350 dönüm arazinin katkı payı alınmaksızın sektöre tahsis edildiğini söyleyen Tanrıverdi, "HOSAB yatırım odaklı ilk küme modeli. Alanın yüzde 55'i kapalı kullanıma ayrıldı. Halen 19 firmamız proje kapsamında yer tahsisatlarını aldı. Bazı firmalarımız inşaata başladı" dedi.


5 BİNİN ÜZERİNDE İSTİHDAM

HOSAB, birçok bakımdan bir ilk ve diğer sektörlere rol model olacak. Çünkü HOSAB sektörel bazda ilk kümelenme projesi. Ayrıca, yatırım teşvik paketi sonrasında da sektörel olarak atılan ilk adım olarak öne çıkıyor. Hikmet Tanrıverdi, 2017 yılının sonuna kadar açılacak olan HOSAB'ın toplam 5 binin üzerinde istihdam yaratacağını söyledi. Özellikle Şanlıurfa'nın sosyolojik yapısını pozitif anlamda etkilemeye hazırlanan HOSAB'ın kadın çalışanlara da büyük fırsatlar sunacağını belirten Tanrıverdi, "Şu anda Urfa Organize Sanayi Bölgesi'ndeki hazırgiyim atölyelerinde çalışanların yüzde 40-45'i kadınlardan oluşuyor. Kadınların iş hayatına atılması ve ekonomiye katkı sağlamalarıyla şehirdeki refah düzeyinin artmasını bekliyoruz" diye konuştu.


YATIRIMDA AVANTAJLI BÖLGE

HOSAB Projesi'nin Şanlıurfa'da gerçekleştirilmesinde birçok etken var. Şanlıurfa'nın genç ve çalışmaya elverişli nüfusu, nitelikli işgücü ve düşük işgücü maliyeti, lojistik altyapısı, sektörün temel hammaddesi pamuk üretimi açısından konumu, Gaziantep, Kahramanmaraş ve  Adana  gibi tekstil üretim merkezlerine yakınlığı açısından sektörel yatırım seferberliğinde avantajlı bir bölge olarak öne çıkıyor. Tanrıverdi, 6'ncı Bölge'deki yatırım desteklerinin sektöre motivasyon sağladığını söyledi. Sürdürülebilir bir rekabet ve markalaşma için sürdürülebilir maliyetlere sahip farklı bir üretim modeli gerektiğinin altını çizen Tanrıverdi, "Hükümetin hazırladığı yeni teşvik paketi bu üretim modelinin hayata geçirilmesi için zemin sağladı. Hazırgiyim gibi emek yoğun sektörler için, bu yatırım teşvikleriyle yatırım sigorta primlerinde işçi hissesinin asgari ücrete karşılık gelen 12 yıl süreyle, gelir vergisi stopajının da asgari ücrete karşılık gelen tutar üzerinden 10 yıl süreyle devlet tarafından karşılanması büyük önem arz ediyordu. Bu teşvik kapsamındaki olanaklar sektöre motivasyon ve yatırım heyecanı getirdi" dedi. Hikmet Tanrıverdi, kazan-kazan sonuçlu HOSAB projesi için herkese çağrıda bulundu.


'GELİN, HEPİMİZ KAZANALIM'

'Gelin elveri hepimiz kazanalım. Anadolu'yu üretim, İstanbul'u moda ve tasarım merkezi yapalım' diyen Tanrıverdi, yeni destek modeli olan anahtar teslimi fabrika binası modelinin de sektörü heyecanlandırdığını açıkladı. Tanrıverdi şöyle devam etti: "Son dönemde üzerinde çalışılan anahtar teslimi fabrika kurularak tahsis edilmesi şeklindeki destekler sektörümüz açısından çok önemli. Şanlıurfa'daki OSB'de hayata geçirilen örnek kümelenme projesi olan HOSAB'ın kapsam içine alınmasını istiyoruz. Çünkü hazır giyim ve konfeksiyon sektöründe faaliyet gösteren fabrikaların atıkları evsel atık kapsamında yer alıyor. Bu nedenle belirlenecek şehirlerin yerleşim yerlerine yakın, ulaşım imkânları olan yerlerinde, bir küme modeliyle 'ihracat üretim bölgeleri' kurulabilir. Böylece sektörün rekabette önü açılmış olur."


'BÖLGENİN REFAHINA KATKI SAĞLAYACAK'

"Dünya pazarlarında önemli yeri olan hazırgiyim sektörü, üretim maliyetleri açısından rakiplerine göre daha pahalı. Bu da rekabetçiliğin olumsuz etkiliyor. Bunun için ülkemizde üretim maliyetlerinin daha avantajlı olduğu bölgelerde üretim yapmak ihtiyacı bulunuyordu. Bu bakımdan 2012'de yürürlüğe giren ve 6. Bölge'de emek yoğun sektörlere ciddi destekler öngören yatırım destekleri sektöre motivasyon sağladı. İHKİB olarak da yatırım teşviklerinin avantajlarını rüzgârını arkamıza alarak coğrafi ve işgücü varlığı açısından cazip şartları olan Şanlıurfa'da ilk yatırım küme modeli HOSAB çalışmasını başlattık. Halen 19 firmamızın yer tahsisini aldığı bu çağdaş ve model üretim üssü niteliğindeki projemiz birçok sektöre örnek olacak nitelikte. 'Anadolu'da üretim İstanbul'da ticaret ve moda' temasıyla sektörümüzün rekabetçiliğine önemli katkılar sağlayacak bu proje bölge refahına ve ülke ekonomisine de ciddi avantajlar sağlayacak. Hem sektöre hem de bölgeye önemli katkılar sağlayacak olan HOSAB Projesi'nin hayata geçirilmesinde yakın desteğini esirgemeyen Şanlıurfa Valisi Sayın İzzettin Küçük ve ekibine, ayrıca Şanlıurfa OSB yönetimi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı ile KOSGEB, İŞKUR'a sektörümüz adına teşekkürlerimizi sunuyoruz."


HAZIRGİYİM YATIRIMDA ÖNCÜ

Hazırgiyim sektörü sadece ihracatta değil üretim ve yatırımda da öncü. Üretimde imalat sanayisi üretimi içindeki yüzde 6.2'lik payı ile gıdadan sonra en büyük sektör iken, istihdamda 490 bini sadece üretimde olmak üzere perakende ve ticaretle birlikte 1.5 milyon kişiye iş ve aş sağlıyor. Bu rakamlarla imalat sanayisi istihdamında yüzde 14, toplam istihdamda yüzde 4.2 payı var. Sektörde az sermaye ile hızlı ve yaygın istihdam yaratmak mümkün. Bin euroluk bir makine yatırımıyla 1.5 kişiye istihdam sağlanıyor. 15 bini ihracatçı olmak üzere küçüklü büyüklü toplam 35 bin işletme sektörde faaliyet gösteriyor. Ülkenin her vilayetinde hatta kasabalarında bile sektör, üretim ve istihdam sağlıyor.


'KULLANILMIŞ MAKİNELER KAPSAMA ALINMALI'

İHKİB Yönetim Kurulu Üyesi Harun Bayramoğlu, sektörün teşvikli bölgelere yatırımıyla ilgili bazı beklentileri olduğunu söyledi. Bayramoğlu bunları şöyle sıraladı:

 

-Yüzde 50 yurtiçindeki kullanılmış makine alımına veya firmaların ellerindeki makineleri taşımasına müsaade edilmesi ve sadece istihdam teşvikinden yararlandırılması.

 

-Fabrika imalat alanı hesaplanırken idari ofisler hariç tüm alanların yatırım teşvik belgesi kapsamındaki inşaat alanına dahil edilmesi ve inşaat harcamalarının da KDV istisnasından yararlanmasına imkân sağlanması.

 

-Yatırım teşvik belgesi kapsamında yapılacak yatırımlarda belge düzenlenmesi sırasında kısıntı yapılması, yatırımcı firmaların yatırım indirimi, istihdam desteği ve faiz desteğinden mahrumiyetine sebebiyet vermekte olup, bu kısıntının sektör realiteleri doğrultusunda esnekleştirilmesi.

 İmalatın alt bileşeni olan ütü, paket gibi fason işleri yapanlar için de bir istisna sağlanması.

 

-Yatırım bölgesinde kiralık alanda çalışmaya başlayıp daha sonra yine aynı bölgede ve OSB'de esas yatırım alanına geçecek firmaların ilk yatırım teşvik belgesinin alımı esnasında diğer haklarından mahrum kalmamaları için yaptıkları yatırımların kısmi kapatılabilmesi.

 

-İstihdam kriterinin sektörel kuruluşlarla istişare edilerek belirlenmesi.


HOSAB'da kim ne kazanacak?

Bölge

İstihdam

İş,aş

Huzur

Refah

Sosyal barış

Yerinde istihdam

Tersine göç


Ülke

Yatırım artışı

Üretim artışı

İhracat artışı


Sektör

Sürdürülebilir üretim

Rekabetçi fiyatla ihracat

Avantajlı üretim maliyeti+




Özge YAVUZ/Sabah


Geri Dön