Şanlıurfa Kale Eteği Projesi tam gaz!
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından yürütülen Kale Eteği Projesi'ni değerlendiren Başkan Nihat Çiftçi, "Kazı çalışmalarında çok önemli mozaiklere rastlandı. Medeniyetler şehri Şanlıurfa'da mirasa sahip çıkıyoruz" dedi.
Şanlıurfa turizmine önemli katkılar sağlayan Büyükşehir Belediyesi, 'Urfa Kale Eteği Kaya Mezarları Restorasyon ve Çevre Düzenlemesi Projesi'ni büyük bir titizlikle sürdürüyor. Çevredeki evlerin istimlak edilmesi ile birlikte kalenin kendine has tarihi öneminin ortaya çıktığı bölgedeki çalışmalarda yeni kaya mezarları ve mozaiklere rastlandı.
45 dönümlük arazi üzerinde arkeologlar tarafından sürdürülen çalışmalar kapsamında şimdiye dek 80’e yakın kaya mezarı restorasyon edilirken, bölgede ahşap yol düzeneği, çevre düzenlemesi ve gece ışıklandırmaları da Urfa'nın cazibe merkezi olması yolunda önemli adımlar arasında yer alıyor.
Çalışmaların sürdüğü alanda kaya mezarları içerisinde yer alan şimdiye dek 5 adet taban mozaiğine rastlandı. Süryanice yazıtların ve ince işlemelerin yer aldığı mozaiklerde insan figürlerine ve çeşitli motiflerin yer aldığı desenlere ulaşıldı.
BAŞKAN NİHAT ÇİFTÇİ, "TÜM ESERLER SENGİLENECEK"
Büyükşehir Belediyesinin tarihe yönelik çalışmalarının süreceğini belirterek bölgede bulunan mozaiklerin önemine değinen Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa'mız bir medeniyetler şehri. Nereyi kazarsanız bir medeniyetin izine rastlıyorsunuz. Bizler de Büyükşehir Belediyesi olarak hem Kale Eteğinde hem de Kızılkoyun'da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Burada kaya mezarlıkları var. Roma dönemine ait 3 ve 4'üncü yüzyıla ait kaya mezarlıkları. Bunların kazı çalışmaları yapılıyor. Bu çalışmalar esnasında çok önemli mozaiklere rastladık. Bununla birlikte Kaya mezarlıklarının tabanlarına işlenmiş şekilde, Kral Abgar dönemine ait yepyeni mozaikler çıktı. Tüm bunlar Şanlıurfa'mız için çok önemli bir zenginlik. Bunun yanı sıra kaya mezarlıklarının giriş kapılarında o medeniyetin kültürlerini yansıtan bulgular var. KUDEM Şube Müdürlüğümüz alanda büyük bir hassasiyetle çalışmalar yürütüyor. Burada çıkan eserlerin tamamı söz konusu olan kaya mezarlıklarında sergilenecek. Hem dışarıdan gelen misafirlere ve hem de Şanlıurfalı hemşerilerimize bu güzellikleri sergileyeceğiz. Şanlıurfa'nın çok zengin bir kültürel mirasa ev sahipliği yaptığını biliyoruz. Haliyle her döneme ait eserler bulmuş oluyoruz" dedi.
"DİĞER BÖLGELERDE DE ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR"
Tarihe yönelik yatırımların sadece Şanlıurfa merkezi ile sınırlı olmadığını ve diğer ilçelerde de bu tür çalışmalar yürüttüklerini sözlerine ekleyen Başkan Nihat Çiftçi, "Harran'da da İslami mimariye ait 700'üncü yıllardan gelen medrese, eğitim kurumları ve ibadet alanlarında kazı çalışmalarımız sürüyor. Şanlıurfa tam bir açık alan. Miras noktasında çok zengin. Bu medeniyetlerin Şanlıurfa'ya verdiği önemi ortaya çıkaracağız. Tüm bu mekanları tekrardan gün yüzüne çıkaracağız ve buraları koruyup, kollayacağız. Bunu göğüslemiş durumdayız. Çalışmalarımız 4 noktada sürüyor ve sürmeye devam edecek" diye konuştu.
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi