11 / 01 / 2025

Şanlıurfa sanayisi yeniden yapılandırılıyor!

Şanlıurfa sanayisi yeniden yapılandırılıyor!

Şanlıurfa Sanayisinin Yeniden Yapılandırılması Projesi ile, Şanlıurfa'nın rekabet gücünün artırılması ve sürdürülebilir büyümeyi sağlaması hedefleniyor



Finansmanı AB ve Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan Şanlıurfa Sanayisinin Yeniden Yapılandırılması Projesi ile, Şanlıurfa'nın rekabet gücünün artırılması ve sürdürülebilir büyümeyi sağlaması hedefleniyor.

Entegre Sınai Kalkınma Planı (ESKP) ve ilin kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformu (ŞUYERGEP) tanıtıldı.

Merkezi Finans ve İhale Birimi (MFİB) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) arasında imzalanan katkı anlaşması uyarınca yürütülen projesinin genel hedefi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sosyal istikrara ve ekonomik kalkınmaya katkıda bulunarak, Türkiye'de bölgesel farklılıkların azaltılmasına katkıda bulunmak olarak belirlendi.

Proje, Şanlıurfa'da kurulacak II. Organize Sanayi Bölgesi'nin (OSB) altyapı ve atık su arıtma tesisinin inşa edilmesi ve OSB'de yer alacak KOBİ'lerin yönetsel, operasyonel ve girişimcilik kapasitelerinin artırılması yoluyla, Şanlıurfa sanayisinin yeniden yapılandırılması, ilin ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet edebilirliğinin artmasını sağlamayı amaçlıyor.

Toplam süresi 27 ay ve bütçesi 2,6 milyon avro olan proje, I. ve II. OSB için arıtma tesisi inşaatı ve müşavirlik hizmetlerini kapsayan "inşaat işleri bileşeni" ile II. OSB için stratejik sektörlerin belirlenmesi ve OSB'deki firmaların rekabetçi biçimde faaliyet göstermelerine olanak tanıyacak iş ortamının sağlanmasına yönelik faaliyetleri kapsayan "teknik destek bileşeni"nden oluşuyor.

Teknik destek bileşeni kapsamında, "entegre sınai kalkınma planının hazırlanması", "yatırım imkanlarının tanıtımı", "başvuruların değerlendirilmesi", "iş geliştirme hizmetleri", "kurumsal kapasite geliştirme" faaliyetleri yürütülecek.
AA

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

İkinci Organize Sanayi, Şanlıurfa'da 5 bin kişinin iş umudu oldu 
 
Tarihî eserleri ve inanç turizmiyle adından sıkça söz ettiren Şanlıurfa, ekonomiye ivme kazandıracak projelere imza atıyor. Şanlıurfa'nın kamu ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu Yerel Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Platformu (ŞUYERGEP), ilin kalkınması için kolları sıvadı. 

Şehre ikinci Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması için harekete geçen Platform, Avrupa Birliği'nden Şanlıurfa Sanayisinin Yeniden Yapılandırılması projesi kapsamında ilk etapta 2,6 milyon Euro'luk kaynak sağladı. Kaynak, OSB'nin altyapı ve atık su tesislerinin yanı sıra tanıtımı için de kullanılacak. İkinci OSB'de kurulacak fabrikalarda ilk etapta 5 bin kişinin iş sahibi olacağı belirtildi.

Şanlıurfa'nın rekabet gücünün artırılması ve sürdürülebilir büyümeyi yakalaması amacıyla uygulanan Entegre Sınai Kalkınma Planı (ESKP) ve ilin kamu ve özel sektör temsilcilerinden oluşan ŞUYERGEP İstanbul'da tanıtıldı. Tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını cevaplayan Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası (ŞUTSO) Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, ikinci OSB'nin bin 170 hektarlık alana kurulacağını, ilk etapta 96 hektarlık bölümünün altyapısının bitirileceğini söyledi. Ertekin, 12,5 milyon Euro'ya mal edilecek OSB'nin kaynağının yüzde 68'inin AB'den, yüzde 32'sinin ise Sanayi Bakanlığı'ndan alınacağını bildirdi. OSB'de ilk etapta 52 parseli tahsis edeceklerini kaydeden Ertekin, "Birinci OSB'de 180 firma var ve 8 bin kişi çalışıyor. İkinci OSB'nin faaliyete geçmesi ile ilk etapta 5 bin kişi işe kavuşacak." dedi.

Şanlıurfa ekonomisi ve ikinci OSB için yurt genelinde özellikle İstanbul ve İzmir'de tanıtım turuna çıktıklarını ifade eden Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşlarından Yaşar ve Kale Grubu'nu yeni OSB'de yatırım yapmaya çağırdıklarını ifade eden ŞUTSO Başkanı Eyyüp Sabri Ertekin, Yaşar Grubu et ve süt tesisi, Kale Grubu'nun da seramik fabrikası kurabileceğine dikkat çekti. Ertekin, "Güllüoğlu Baklavaları da OSB'de yatırım planlıyor. Ayrıca Alman Sinus Sociovision, bölgedeki bir işadamıyla yenilenebilir enerji yatırımı yapmak istiyor. Danimarkalı bir pompa firmasıyla da 2. OSB'de üretim yapması yönünde çalışmalar yürütüyoruz." diye konuştu. Eyyüp Sabri Ertekin, Hakan Plastik'in de yeni OSB'de kauçuk ve plastik yatırımı düşündüğünü, ancak teşvik kapsamında kauçuk olmadığı için yatırımın beklemede kaldığını ifade etti. İlde yapılacak yatırımlarda seçici davranacaklarını söyleyen Oda Başkanı, ilin tarımsal potansiyelinin yüksek olduğunun altını çizdi. Ertekin, "2'nci OSB'ye gelişigüzel yatırım gelsin istemiyoruz. Rekabetçi ilin kalkınmasına katkı sağlayacak yatırımları istiyoruz. Yatırımcıya metrekaresi 16 liradan arsa vereceğiz. Bu rakam bizim bölgemiz için oldukça cazip. Ayrıca 30 ay da taksit yapacağız." şeklinde konuştu.

Tanıtım toplantısına katılan Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de, Şanlıurfa Sanayisinin Yeniden Yapılandırılması projesi ile birlikte "Boş parsel var, sanayici arıyoruz" anlayışından, "Boş parselimiz var, nitelikli sanayici arıyoruz" anlayışını devreye aldıklarını belirtti. Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan ise, Platform'un, başta stratejik sektörlerde olmak üzere ilin temel sorunlarının çözümünde, kamu kurumlarının özel sektörle daha fazla işbirliği içinde çalışmasını sağlamayı hedeflediğini söyledi. Okutan birlikteliğin Şanlıurfa'nın kalkınmasını hızlandıracağını belirtti.
Zaman/Mustafa Yağmurlu


Geri Dön