04 / 05 / 2024

Şanlıurfa Yakubiye kentsel dönüşümde son durum ne?

Şanlıurfa Yakubiye kentsel dönüşümde son durum ne?

Urfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce başlatılan ve 5 ayda bitirileceği vaadi verilen "Kentsel dönüşüm" projesi, genel seçimlerden sonra "ödenek olmadığı" gerekçesiyle yarım bırakıldı.




Urfa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2 yıl önce başlatılan ve 5 ayda bitirileceği vaadi verilen "Kentsel dönüşüm" projesi, genel seçimlerden sonra "ödenek olmadığı" gerekçesiyle yarım bırakıldı. 

Yıkıntılar arasında tehlikelere rağmen yaşam mücadelesi veren Yakubıye Mahallesi sakinleri, "5 ayda bitirileceğini vaat ettikleri proje. 2 yıldır bu haliyle duruyor. Madem ödenek yok neden mahallenin yarısını yıkıyorsunuz" diyerek, tepki gösterdi. 


Urfa'nın Eyyübıye ilçesinde, tarihi kalenin de içinde bulunduğu Yakubıye Mahallesi'nde "Kentsel dönüşüm" çalışmaları kapsamında başlatılan yıkım, genel seçim sonrası "ödenek olmadığı" gerekçesiyle yarım bırakıldı. Projenin içinde yer alan bir çok ev istimlak bedelleri ödenmediği için yıkılmazken mahallenin diğer yarısı ise bombalanmış yerleşim alam görüntüsü veriyor. 

AKP'li Urla Büyükşehır Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliği ile düzenlemesi yapılacağı duyurulan Mağaralar Bölgesi, Hayvan Pazarı Çevre Yolu, Yenice, Eski Sanayi, Eski Hal Pazarı. Karakoyunlu. 


Batıkent, Şehitlik ve Maşuk bölgelerine ilişkin alman "Kentsel dönüşüm" projesinde yer alan yer alan Yakubıye Mahallesi'nde yarım bırakılan ve enkazları kaldırılmayan moloz yığınları ise. 

mahalle sakinlerini canından bezdirdi. Aylardır yıkılan evlerin molozları arasında yaşamlarını sürdürmek zorunda kalan mahalleli. yıkım nedeniyle evlerin arasında oluşan uçurumların çocuklar için büyük tehlike arz ettiğine dikkat çekti. 32 yaşmda kı Ramazan Çay adlı mahalleli, oluşan izbe yerlerin madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini ve moloz yığınlarının evlere girişi kolaylaştırdığı için her gün bir kaç hırsızlık vakası yaşandığını belirterek, "Mahallenin yarısını yıkıp gittiler Eyyübıye Belediyesi'ne gittiğimizde bızı Büyükşehır Belediyesi'ne yönlendiriyorlar. Oraya başvurduğumuzda ise çalışmaların ödenek olmadığı için durdurulduğunu söylüyorlar. Çocuklarımız molozların ve pisliğin içinde yaşıyor" diyerek tepkisini dile getirdi. 


'Madem ödenek yok neden yıkıyorsunuz?' Her gün yüzlerce turistin ziyaret ettiği Balıklıgöl Platosu içinde yer alan mahalleyi bu haliyle "Urfa için utanç tablosu" olarak niteleyen 37 yaşında kı Kadir Eken isimli yurttaş ise, seçim öncesi kapı kapı dolaşarak AKP'ye oy isteyen belediye yetkilerinin seçimden sonra bir daha mahalleye uğramadığına dikkat çekti Eken, şöyle devam etti: "5 ayda bitirileceğini vaat ettikleri proje 2 yıldır bu haliyle duruyor. Ödenek yok demeleri ise halkla alay e ün ekten başka bir anlama gelmiyor. Madem ödenek yok neden mahallenin yarısını yıkıyorsunuz. 

Hiç başlamayın, insanların hayatını zehir etm eyın" 'Evimizde uyumaya korkuyoruz' Yıkım nedeniyle planlama dışında kalan birçok evde çatlaklar oluştuğunu ve bir çoğunun ise yıkılmak üzere olduğunu ifade eden 31 yaşında kı Zelıha Aslan, "Evimizde uyumaya korkuyoruz. 

Bahçe duvarları, ev duvarları yıkılan evler var. Mahalleyi fareler bastı. Hırsızlar ve madde bağımlıları her yerde cirit atıyor. Ne yapacağımızı gerçekten bilmiyoruz. 

Şimdiye kadar başvurduğumuz hiç bir yetkili derdimize çare olmadı ve galiba olmayacak ta" diyerek içerisinde bulundukları çaresizliği özetledi. 


Güneydoğu Ekspres


Geri Dön