08 / 11 / 2024

Şanlıurfa'da pamuk deposu kuruluyor!

Şanlıurfa'da pamuk deposu kuruluyor!

Türkiye'nin toplam pamuk üretiminin yarısına yakının karşılandığı Şanlıurfa'da 200 bin hektar üzerinde 30 bin ton kapasiteli lisanslı pamuk deposu kurulacak...





Türkiye'nin pamuk ambarı konumundaki kentte, 200 bin hektar alanın üzerinde yaklaşık 350 bin ton civarında yıllık pamuk üretimi gerçekleştiriliyor. Ülkenin pamuk üretiminin yüzde 40'ının karşılandığı Şanlıurfa'da, bu yıl sulamaya açılacak 280 bin hektar alanla bu üretim rakamının da yaklaşık iki kat artması öngörülüyor.


GAP çiftçisinin en büyük gelir kaynağı durumundaki pamuk, yıllarca yeterli kapasitede işleyecek ve depolayacak tesisin bulunmaması nedeniyle üreticisine beklenen düzeyde ekonomik destek sağlayamadı.


Şanlıurfa Ticaret Borsası (ŞUTB) sorunun çözümü için AB destek programlarına uygun olarak hazırladığı "Şanlıurfa Pamuk Lisanslı Depoculuk" projesiyle 7 milyon 147 bin avro hibe desteği aldı. Yaklaşık 10 milyon avroya mal olacak proje sayesinde yapılacak depo, 30 bin ton kapasiteli olacak.


Kapasitesiyle Türkiye'nin en büyük lisanslı pamuk deposu olma özelliğini taşıyacak mekanın yaklaşık bir yılda tamamlanması planlanıyor. Ürünün kalitesi ve işlenebilirlik oranını artıracak sistem, başta çiftçi olmak üzere tüccar, sanayici ve devlet pamuktan daha fazla ekonomik destek sağlayacak. Pamuğunu daha iyi koşullarda saklayabilecek çiftçi, istediği zaman ürünü elektronik senet karşılığında ürününü kredi olarak da kullanma imkanına kavuşacak.


"Önemli bir ekonomik desek"


ŞTB Başkanı Mehmet Kaya,  bölge çiftçisine depo sayesinde önemli bir ekonomik destek sağlayacaklarını belirterek, üreticilerin ellerinde bulundurdukları pamuğun satış dönemini bütün bir yıla yayabileceğini söyledi. Ürünün laboratuar koşullarında standardının tespit edileceğini ifade eden Kaya, deponun faydalarına ilişkin şunları kaydetti:


"Üretici, ürününü satarken, çok sayıda alıcının rekabetinden yararlanabilecek, ürününü fiyatların en yüksek olduğunu düşündüğü dönemde pazarlama imkanı bulacak. Ürün senedi karşılığı yapılacak satışlarda, stopaj muafiyeti sağlanacak.Tüccar ve sanayiciler de işletme ihtiyaçları için depo inşa etme maliyetinden kurtulacak. Sağlıklı depolama, talep ettikleri miktar, tür ve kalitedeki lif pamuğu güvenilir şekilde, elektronik ortamda mekan sınırlaması olmaksızın, kısa zamanda temin edilebilecek. Ellerinde tutacakları ürün senetleriyle, ileride olası fiyat farklılıklarından olumsuz etkilenme olasılığı ortadan kaldırılacak. Ürün senedi aracılığıyla, yatırımcılar için hisse senedi, döviz, altın ve faiz gibi yatırım araçlarına alternatif bir yatırım aracı sağlanacak."


Kaya, lisanslı depo sistemiyle, tarım ürünlerinde, vadeli piyasalara geçişte altyapı ve elektronik ticarette büyük bir potansiyel oluşturulacağını belirtti.


Ürün analizi, depolanması, sigortalanması ve kredi kullanılması nedeniyle, bu sektörlere yeni gelirler ve iş alanları kazandırılacağını vurgulayan Kaya, lisanslı depoların ve ürün ihtisas borsalarının yurt içinde ve dışında açacakları şubeler vasıtasıyla, ürün pazarlanmasında ve dağıtımında büyük kolaylıklar olacağını kaydetti.



Dünya


Geri Dön