Şanlıurfa'ya 5 bin konut müjdesi!
Şanlıurfa Tüm Emlak Müşavirleri Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı, Milletvekili adayı Faruk Çelik’ten TOKİ’nin ilimizde 5 konutluk projeler uygulaması için söz aldıklarını söyledi.
Şanlıurfa Tüm Emlak Müşavirleri Odası (ŞUTEM) Başkanı Fatih Topal, Çalışma ve Sosyal Güvenlik eski Bakanı, Milletvekili adayı Faruk Çelik’ten TOKİ’nin ilimizde 5 konutluk projeler uygulaması için söz aldıklarını söyledi.
Topal, İlimiz merkezinde TOKİ'nin bu güne kadar 8 bin civarında konut inşa ettiğini belirterek, Hizmet’e şu yorumu yaptı:
“TOKİ’nin ilimize getirisi şudur; Konutlar ucuz değildir, çok kalitesizdir. Cazipliği az peşinat ile uzun vadeli ödeme kolaylığıdır. Örnek vereyim; 10 bin lira peşinat ile ve en son yaptığı 16 bin lira peşinat ile 3+1 daireleri verebiliyor ve 10 yıl vadeli 15 yıl vadeli ödeme kolaylığı sağlanıyor.
Götürüsü ise; Özel şirketleri ve müteahhitleri adeta bitirme noktasına getirmesidir. İlimizde 50-60 bin arasında işçi inşaatlarda çalışıyor. TOKİ’nin ilimizdeki tüm projeleri yabancı firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Bütün malzemeleri dışarıdan getiriyorlar. İşçileri de başka şehirlerden geliyor. Bu nedenle ekonomik anlamda bize bir faydası olmuyor.
Diğer şehirlerle kıyaslarsak gerçekten iyi durumda değiliz. Mevcut konutlar ihtiyacı karşılamakta son derece yetersiz kalıyor. Ayrıca deprem yönetmeliğine uygun olmayan binlerce yapı var.
Konut açığının büyük boyutlara ulaşmasında Suriye’den gelenlerin önemli etkisi var. Ayrıca her yıl ilimize 20 bin civarında kamu çalışanının tayin edilmesi de sıkıntıyı arttıran sebepler arasındadır.
Şanlıurfamızda her yıl 4-5 bin civarında konut açığı ortaya çıkıyor. Her yıl biraz daha büyüyor. Oda olarak her fırsatta bu sıkıntıyı gündeme getirmeye çalışıyoruz.
Yeni imar alanları açarak Şanlıurfadaki konut fiyatlarını düşürmek çözüm değildir. En başta yapılması gereken şey mevcut imar alanlarının bir an önce alt ve üst yapılarının yapılmasıdır. Çünkü imara açıyorlar o şekilde sadece toprağa bırakıyorlar alt ve üst yapılar yapılmayınca müteahhitler bu arsalarla ilgilenmiyor.
Günü gününe Belediye olması, altyapı ve üst yapı anlamında problemli olmaması nedeniyle müteahhitler en fazla Karaköprü’yü tercih ediyor.
Karaköprü Belediyesi’nde sistem oturmuş. Kendi imkânları ile hızlı bir şekilde müteahhitlere yardımcı oluyorlar. Bu nedenle o bölge hızlı bir şekilde gelişti.
Dağeteği’nde Belediyenin ön ayak olması ile sadece bir toplu konut projesi hayata geçirildi. Oraya yol haricinde elektrik su, doğalgaz götürüldü. Hızlı bir şekilde ulaşım ve diğer altyapı ihtiyaçları giderilirse müteahhitler açısından cazip bir bölge olabilir.
Biz geçen gün Sayın Faruk Çelik ile görüştük. Bize 5 bin konut sözü verdi. ‘Maşuk’ta 5 bin konutluk projeleri seçimden sonra uygulayacağız’ dedi. Hatta biz bunun 10 bin konuta çıkarılması gerektiği konusunda ısrarcı olduk. Şu anda onun üzerinde de çalışmalar yapılıyor İlk etapta 4-5 bin konut yapılacak. İhale aşamasındaymış, bunu kademeli olarak önce 5 bine sonra 10 binlere çıkarmayı düşünüyorlar.
Şanlıurfa’da STK’lar olarak etkili olamadığımız doğru. Bir çok ilde Kent Konseyleri var ve diğer STK’larla birlikte yerel yönetimde etkili olabiliyorlar. Büyükşehir Belediyesi’nin Celalettin Güvenç döneminde STK’larla iletişim noktasında yavaş kalması bayağı bir sıkıntı oluşturdu. Şanlıurfa’da Kent Konseyi’nin olmaması bana göre büyük bir eksikliktir”
Hizmet