03 / 05 / 2024

Şanlıurfa'ya Bediüzzaman Said Nursi Müzesi kuruluyor!

Şanlıurfa'ya Bediüzzaman Said Nursi Müzesi kuruluyor!

Şanlıurfa'daki Eyyübiye Belediyesi, Şanlıurfa’da 1960 yılında vefat eden Üstad Bediüzzaman Said Nursi adına müze kuracak. Müze için planlanan metruk binanın kiralama işlemini gerçekleştiren Eyyübiye Belediyesi, restorasyon işlemleri için düğmeye basacak.




Eyyübiye Belediyesi Meclis Toplantısı'nda, Şanlıurfa'da "Bediüzzaman Müzesi" kurulması kararı oy birliğiyle kabul edildi. Valiliğin desteklediği proje kapsamında, Köprübaşı Caddesi'ndeki taş bina, kent mimarisine uygun restore edilerek müzeye dönüştürülecek. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, Bediüzzaman Said Nursi adına yapılacak müze alanında incelemelerde bulundu. Belediye Meclisinin almış olduğu karar doğrultusunda eski Doğru Yol Partisi binası olarak bilinen ve metruk bir şekilde olan bina gerekli yenileme ve restorasyon işlemlerinin ardından Bediüzzaman Said Nursi Müzesi olarak faaliyete geçecek. 


Bediüzzaman Said Nursi  Hazretlerinin Vefat ettiği İpek Palas otelinin yanı başında bulunan metruk binanın kiralanıp restorasyon işlemlerine Şanlıurfa Valiliği ile koordineli bir şekilde başlanacak. 


Müze olarak hizmete sunulacak binada incelemelerde bulunan Başkan Ekinci, daha sonra Bediüzzaman Said Nursi’nin vefat ettiği otel odasında da incelemelerde bulunan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Ekinci, kiralama işlemleri için protokol aşamasının tamamlandığını belirterek, restorasyon çalışmalarına da kısa sürede başlayıp müzeyi önümüzdeki Ramazan ayına yetiştirmeyi planladıklarını söyledi. 



Müze içerisinde, Bediüzzaman Said Nursi ile ilgili eserlerinin yer aldığı alanların olacağını, yine aynı zamanda konferans tarzı salonların yer alacağı bir kompleks öngördüklerini sözlerine ekleyen Başkan Ekinci, “ Müze ile birlikte aynı zamanda Şanlıurfa turizmine de katkı sunmayı planlıyoruz.” İfadelerini kullandı. 


Başkan Ekinci konuşmasında şunları söyledi, ”Bilindiği üzere Bediüzzaman Said Nursi hazretleri Şanlıurfa’da vefat etmiştir. Bunun da ifadesi İle Şanlıurfa taşıyla, toprağıyla, insanıyla mübarek bir şehirdir. Bediüzzaman Said Nursi’nun öğrettikleri bütün İslam coğrafyasında, bütün dünyada biliyorsunuz çok ciddi bir şekilde takip ediliyor. Bir şekilde İslamiyet’in yayılmasında çok ciddi katkısı vardır. Urfa’da vefat etmiş bir zat, taşı, toprağı mübarek dediği bir belde de haliyle ahde vefa örneği olaraktan bir şeyler yapmak gerekiyordu bizlerde Eyyübiye Belediyesi olarak bunun eksikliğini gördük. Şanlıurfa Valimiz Göngür Azim Tuna'nın ciddi katkısı ile inşallah gördüğünüz bu tarihi binayı ayağa kaldıracağız. Bu binayı da ayağa kaldırdıktan sonra Bediüzzaman Said Nursi müzesi haline getireceğiz. Buradaki odalarda onun eserleri sergilenecek. Yaşanmış kesitler sergilenecek. Teknik açıdan bir sıkıntı çıkmazsa orada bir salon yapacağız. O salonda gelen insanların orada derslerini yapabilecekleri, sohbetlerini yapabilecekleri bir alana da kavuşmuş olacağız. Bu tabii dini yönünden ehemmiyetli, diğer taraftan da sabrın ve inancın merkezi diye adlandırdığımız Eyyübiye açısında da hakikaten önemli bir hizmet olacaktır. Amacımız bu binamızı Ramazan ayına kadar yetiştirmektir."




Yeni Asya


Geri Dön