23 / 11 / 2024
fuzul

Santa Antik Kenti turizme kazandırılmak isteniyor!

Santa Antik Kenti turizme kazandırılmak isteniyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından arkeolojik ve doğal sit alanı ilan edilen, Gümüşhane sınırlarındaki Santa Antik Kenti, yapılacak yeni çalışmalarla turizme kazandırılmak isteniyor




İlk yerleşimin orta çağda başladığı tahmin edilen Santa Antik Kenti, Gümüşhane il merkezine 73 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Antik Kent, barındırdığı 7 mahallesindeki 300den fazla taştan inşa edilen tek katlı evleri ile ziyaretçilerine tarih ve doğayı bir arada sunuyor.

Gümüşhane Kültür ve Turizm Müdürü Temel Yalçın, 17. yüzyılda adı duyulan kentin en parlak dönemini 19. yüzyılda yaşadığı, bu dönemde kentin nüfusunun 5 bin dolayında olduğu yönünde yazılı kaynaklar bulunduğunu söyledi.

Bu dönemde antik kentte yaşayan nüfusun tamamının Hristiyan ve Ortadosklardan oluştuğunu ifade eden Yalçın, "Krom Bölgesinde yaşayanlar hariç hepsinin anadili Gümüşhanede yaşayan diğer Rum topluluklarında olduğu gibi Türkçe idi. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı ilan edilen Santa, 60 haneli Binatlı (Pinatanton), 200 haneli Terzili (Terzanton), 120 haneli Zurnacılı (Zournatsanton), 300 haneli Piştovlu (Pistofanton), 260 haneli İşhanlı (Ishananton), 53 haneli Çakallı (Sakalanton) ve hane sayısı bilinmeyen Sincanlı olmak üzere 7 mahalleden oluşmaktadır" diye konuştu.

Bugün bu evlerden 300e yakının ayakta kaldığını kaydeden Yalçın, şöyle devam etti:

"Kentte her mahallesi taştan inşa edilen konutlar her mahallede en az bir kilise, bir çeşme mevcut. Doğal konumu itibariyle yayla özelliği taşıyan Santa Antik Kenti, tarihi ve kültürel varlıklarıyla çok zengin. Santa Antik Kenti Doğu Karadenizin doğal ve kültürel varlıklarıyla turizm merkezi olmaya da adaydır. Günümüzde hala yaylacılar tarafından kullanılan bu binalar, yapılan tahribat ve ilavelere rağmen göz alıcı görünümünü koruyor."

Trabzon Koruma Kuruluna sunulan yeni proje ile antik kentte bir dizi çalışma yapacaklarını bildiren Yalçın, "Bu kapsamda mahalle yolları kentin tarihsel ve doğal dokusuna uygun olarak taşla döşenerek, sağlıklı yürüme imkanı sağlanacak. Amacımız bu bölgenin gerçek güzelliğini bozmadan aslına uygun olarak iyileştirmesini yapmak. Böylelikle yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekerek Doğu Karadenizin turizm anlamında hak ettiği değere kavuşmasını istiyoruz" dedi.

AA


Geri Dön