25 / 12 / 2024

Sapanca Gölü'ndeki tehlike sınırı Kocaeli'yi endişelendiriyor!

Sapanca Gölü'ndeki tehlike sınırı Kocaeli'yi endişelendiriyor!

Sapanca Gölü'nde kuraklığın tehlike sınırına ulaşması, gölden takviye içme suyu alan Kocaelileri endişelendiriyor. Kentin içme suyunu sağlayan Yuvacık Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 30'lara düşmesi bu endişeyi artırıyor...




Sapanca Gölü'nde kuraklığın tehlike sınırına ulaşması, gölden takviye içme suyu alan Kocaelileri endişelendiriyor. Kentin içme suyunu sağlayan Yuvacık Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 30'lara düşmesi bu endişeyi artırıyor. 


Kocaeli ve Sakarya'nın içme suyu kaynağı Sapanca Gölü'nde kuraklık tehlike sınırına dayandı. Umutların bağlandığı nisan yağmurlarının da yeterli olmaması, göldeki su düzeyini normalden 2 metre 10 santim daha aşağı düşürdü. Bu durum, Kocaeli'yi yakından ilgilendiriyor. Çünkü kent, içme suyu sıkıntısı yaşadığı anlarda Sapanca Gölü imdadına yetişiyor. Geçen yıl, yeteri kadar yağış alamayan şehrin 10 günlük suyu kalınca devreye Sapanca Gölü girmişti. Yuvacık Barajı'nın kentin ihtiyacını karşılayacak seviyeye ulaşmasıyla birlikte, Sapanca hattından alım durdurulmuştu. Sapanca hattından yaklaşık 5 milyon metreküp su çekilerek, Kocaeli'nin sıkıntı yaşamasının önüne geçilmişti.

1 Temmuz 2013'ten geçen şubat ayına kadar, Sapanca'dan Yuvacık Barajı'nda yaklaşık 20 milyon metreküp su takviyesi yapılmıştı. Bu sene de kuraklık sebebiyle Kocaeli'nin içme suyunu sağlayan Yuvacık Barajı'ndaki seviyenin düşmesi üzerine Sapanca Gölü devreye girmişti. 


Kuraklık sebebiyle Sapanca Gölü’ndeki seviyenin tehlike sınırına ulaşması, kentin içme suyunu karşılayan Yuvacık Barajı'ndaki doluluk oranının yüzde 34 olması, oranın her geçen gün aşağılara inmesi vatandaşları endişelendiriyor. Kocaeli'nde ikamet eden Cemil Özdemir, barajdaki kuraklık sebebiyle kara kara düşündüklerini söyledi. Özdemir, şunları kaydetti: "Bu sene ne kar gördük, ne yağmur. Bu durum barajları de etkiledi. Kocaeli şu anda içme suyunda Sapanca Gölü’nden takviye yapıyor. Nisan yağmurları da gelmezse hepten haziran ayında kuraklık daha da hissedilecek. Su kesintileri olacak. Vatandaşlar da mağdur olacak. Bu durum beni çok endişelendiriyor. Kuraklık öyle boyutta ki yer altı suları bile çekildi. Eskiden bahçede kuyularımız vardı o bile kalmadı." Özdemir, kuraklığın elektrik kesintilerine de neden olacağına dikkat çekti.


Kemal Mete ise su tasarrufunun önemine dikkat çekerek, "Boş yere su akıtmamalıyız." dedi. Mete, kişisel olarak önlem aldığını, bu kapsamda evine günlük su depoladığını belirtti. Mete, kuraklık devam ederse ilkel yaşama dönülebileceğini savundu.


 

Akit Haber


Geri Dön