23 / 12 / 2024

Sardes, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girdi!

 Sardes, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine girdi!

Manisa'nın Salihli İlçesi'nde bulunan Lidya Krallığı'nın baskenti Sardes ile Gölmarmara İlçesi yakınlarındaki Kral Mezarları olarak bilinen Bintepeler'in UNESCO Dünya Mirası Gecici Listesi'ne alınması, turizmcileri umutlandırdı...



Sardes, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne girdi. Karar, turizm sektöründe memnuniyet yarattı.
Manisa'nın Salihli İlçesi'nde bulunan Lidya Krallığı'nın baskenti Sardes ile Gölmarmara İlçesi yakınlarındaki Kral Mezarları olarak bilinen Bintepeler'in UNESCO Dünya Mirası Gecici Listesi'ne alınması, turizmcileri umutlandırdı. Salihli Turizm Derneği (SATURDER) Başkanı Mustafa Ucar, UNESCO Dünya Mirası Gecici Listesi'ne giren Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri'nin UNESCO tarafından keşfedilmesinin sevindirici bir gelişme olduğunu belirtti. Antik kent ve tümülüslerin, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Kurumu (UNESCO) Dünya Miras Komitesi'nce belirlenen 2013 Dünya Mirası Gecici Listesi'ne girmesinin Salihli için essiz bir gelişme olduğunu hatırlatan Uçar, bölgenin dünya çapında tanınacağına vurgu yaptı.
Altın parayı buldular
Uçar, su bilgileri verdi: "Sardes, tarihte altın parayı ilk bulan Lidya Krallığı'nın başkentidir, son kralları olan Krezus'un zenginliği sayesinde bilinirdi. Sardes'e Lidyalılardan sonra Persler yaklaşık 200 yıl kadar hükmetti. Sonra Büyük İskender'e şehir teslim edildi. İskender'in ölümünün ardından şehir Bergama Krallığı'na geçti. Bergamalılar, Romalılara topraklarını bağışlayınca bölgede Roma egemenliği başladı. Romalıların ikiye ayrılısından sonra Bizans dönemimi başladı. 1400'lü yıllara kadar Bizanslılar'ın hakimiyetinde olan bu topraklar, 1430 yılından sonra Osmanlı hakimiyetine geçti."

Dev kazı alanı
Sardes'in dünyada bulunan en büyük kazı alanlarından biri olduğunu kaydeden Ucar, "Burada tahminimize göre 75 kilometrelik bir alan var. Lidyalıların soylularını gömdükleri Hermos Ovası'nda yani bugünkü adıyla Gediz Ovası'nda Gölmarmara ile Salihli arasında sayabildiğimiz büyüklü küçüklü 119 tümülüs vardır. Bu tümülüsler soyluların mezarlarıdır. Heredot tarih kitabında bu tümülüsleri Mısır'daki piramitlerle mukayese edecek kadar önemli olduğunu arz etmiştir.
Anadolu'nun en büyük tümülüsü Sardes'tedir. En büyüğü son Kral Krezus'un babası Kral Alyattes'e ait" dedi.

Sardes'in bugüne kadar tanıtımının iyi yapılmadığını ancak UNESCO Gecici Dünya Mirası Listesi'ne alındıktan sonra tanıtımının daha iyi yapılacağına değinen Ucar "UNESCO'nun burayı kesfetmesi bile aslına gecikmiş bir olay. Bu konuda bölge insanın ve bizlerin de büyük sucu var çünkü tanıtımını kendimiz yapmayı becerememisiz. Son yıllarda dernek olarak katıldığım çeşitli toplantılarda, konferans ve sempozyumlarda ve Manisa Valiliği İl Kültür Turizm Müdürlüğü tarafın dan düzenlen yurtdışı gezilerinde Sardes'i tanıtması sonucunda UNESCO'nun dikkatini çekti" diye konuştu.


Star Turizm

Geri Dön