01 / 01 / 2025

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren varlık sayısı 41 oldu!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren varlık sayısı 41 oldu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmaları sonucunda 2013 yılı itibariyle Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren varlık sayısı 41'e ulaştı. Tuz Gölü de listeye alındı...



UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine bu yıl Ceneviz Kale ve Surlu Yerleşimleri, Denizli'de yer alan Laodikeia Antik Kenti, Manisa Salihli'de bulunan Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri ile Ankara, Konya ve Aksaray illeriyle çevrili olan Tuz Gölü olmak üzere dört varlık daha kaydedildi. Geçici listeye alınan "Ceneviz Kale ve Surlu Yerleşimleri", 11.-15. yüzyıllarda Akdeniz, Karadeniz, Atlantik Okyanusu ve Kuzey Avrupa'da ticaret kolonileri kuran Cenevizlilerden günümüze kalan İstanbul'da Yoros Kalesi, Galata Kulesi, İzmir'de Foça ve Çandarlı kaleleri, Bartın'da Amasra Kalesi, Düzce'de Akçakoca ve Sinop kalelerini kapsıyor.


Hristiyanlığın 7 kilisesinden biri 


Listeye giren diğer varlık, Denizli'nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan Laodikeia Antik Kenti. Helenistik kent M.Ö 3. yy'ın ortalarında Seleukos Kralı II. Antiokhos tarafından karısı Laodike adına kuruldu. Hristiyanlığın ilk yedi kilisesinden birine sahip olan ve İncil'de adı geçen kent Hristiyanlar için kutsal hac merkezi olma özelliğine sahip.


Lidyalıların başkenti Sardes


Dünya Miras Geçici Listesine alınan diğer bir antik kent ise Manisa Salihli'deki Sardes Antik Kenti ve Bintepeler Lidya Tümülüsleri. Lidyalıların başkenti olma özelliğine sahip olan Sardes Antik Kenti, aynı zamanda antik dünyanın en büyük havrasını bünyesinde bulunduruyor. Listeye eklenen kültür varlıklarından bir diğeri Ankara, Konya ve Aksaray illeriyle çevrili olan Tuz Gölü. Yer altı sularıyla beslenmesi, Türkiye'nin tuz ihtiyacının yüzde 70'ini sağlaması ve en önemlisi de yaklaşık 6 bin civarında kuş yuvalama alanına sahip olması; 279 bitki, 120 bakteri ile 129 böcek türünün yaşamasına imkan veren Tuz Gölü, dünyanın önemli doğal alanlarından birisi. Bu özellikleri Tuz Gölü'nü Dünya Mirası Geçici Listesine girişini sağladı ve bölgesellikten çıkararak uluslararası bir kültür varlığı kimliği kazandırdı.


981’lik listenin 11’i Türkiye’den


UNESCO Dünya Miras Komitesi tarafından belirlenen ve tüm dünyada öncelikli olarak korunması için çalışmalar yapılan kültürel ve doğal varlıkların yer aldığı Dünya Miras Listesinde 2013 yılı itibariyle 759 tanesi kültürel, 193 tanesi doğal, 29 tanesi ise karma olmak üzere kayıtlı 981 varlık bulunuyor. Türkiye’nin Dünya Miras Listesi’nde 11 varlığı bulunuyor.


Star Gazetesi


Geri Dön