23 / 12 / 2024

UNESCO dünya mirası

UNESCO dünya mirası

Muğla Tlos Antik Kenti'nde, 2016 sezonu kazı çalışmaları başladı. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan antik kentte, bu yılki kazı sezonunda kent bazilikası, tiyatro ve stadyum alanında çalışma yapılacak.

Hevsel'deki yıkıma yargı freni!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkânsız doğa katliamına yol açacak olan "Yapı Rezerv Alanı" kararı, mahkeme tarafından iptal edildi

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren varlık sayısı 41 oldu!

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın çalışmaları sonucunda 2013 yılı itibariyle Türkiye'den UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesine giren varlık sayısı 41'e ulaştı. Tuz Gölü de listeye alındı...

Ilısu Barajı inşaatının durdurulması talep edildi!

Doğa Derneği üyelerinin de aralarında bulunduğu bir grup, Danıştay kararının uygulanıp, Ilısu Barajı inşaatının durdurulması talebiyle eylem yaptı

Ayasofya, Topkapı ve Efes yoruldu: Randevuyla gezilebilecek!

Efes Antik Kent'te doğal erozyonlar oluşması sebebi ile ziyaretçilerin randevulu sisteme geçeceğini belirten Özgür Özaslan, Topkapı Sarayı ile Ayosafya Müzesi'nde de bu uygulamaya geçileceğini kaydetti

Yemen hükümetinden UNESCO dünya mirası listesinde yer alan caminin yıkılmasına tepki!

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da bulunan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası listesindeki tarihi En-Nehreyn Camisi'nin yıkılmasına tepkili.

Giresun’da 200 yıllık tarihi evler UNESCO’ya aday!

Giresun'un Zeytinlik Mahallesi'nde bulunan 200 yıllık tarihi evler; Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Mirası Geçici Listesi'ne aday oldu. 

Kayseri'nin taş evleri eski günlerine dönmeyi bekliyor!

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne giren Koramaz Vadisi'nde, başta Mimar Sinan'ın doğduğu Ağırnas olmak üzere pek çok mahallede bulunan tarihi taş evler hala ayakta duruyor.

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri'ne dökülen hafriyatın kaldırılma çalışması sürüyor!

UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan Hevsel Bahçeleri'ne dökülen hafriyatın kaldırılma çalışması sürüyor...

Safranbolu'daki 62 tarihi dükkan yenileniyor!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesinde 62 tarihi dükkan restore ediliyor.

Giresun Adası UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne aday oldu!

Mitolojide efsanelere konu olan Giresun Adası, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne girmeye aday oldu.

Safranbolu'da 2. Abdülhamid'in yaptırdığı okul müzeye dönüştürülecek!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve Sultan 2. Abdülhamid tarafından 109 yıl önce yaptırılan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki okul binası restore edilerek eğitim müzesine dönüştürülecek.

Tarihi surlara çatı monte edilip, düğün salonu açıldı!

Fatih Belediyesi, İstanbul’un en eski yapılarından olan, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne alınan tarihi surlara çatı monte edip, düğün salonu açtı.

Safranbolu'daki UNESCO listesindeki tarihi konak yandı!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki üç katlı tarihi konak yandı.

UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den 10 aday!

Habertürk Gazetesi yazarı olan Mimar Esin Tümer bugünkü yazısında UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne Türkiye'den aday olan 10 yapıyı anlattı. İşte o yazı...

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne 10 yeni alan ekledi!

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'ne Türkiye'den 10 yeni alan eklendi. Yeni eklenen alanlarla birlikte Türkiye'den UNESCO'nun Dünya Mirası Geçici Listesi'nde 70 yer bulunuyor.

Shennongjia Ormanı Dünya Miras Listesi'ne alındı!

Çin'in Hubei eyaletinde bulunan Shennongjia Orman Bölgesi dün İstanbul'da sona eren 40. Dünya Miras Konferansı'nda Dünya Miras Listesi'ne alındı.

İstanbul'daki Dünya Mirası Komitesi toplantıları ertelendi!

UNESCO'nun İstanbul'da gerçekleştirilen Dünya Mirası Komitesi toplantıları ileri bir tarihe ertelendi. 20 Temmuz'a kadar sürmesi beklenen toplantıların ne zaman ve nerede yapılacağına ilişkin bilgi verilmedi.

UNESCO dünya mirası Haberi

UNESCO dünya mirası

Muğla'nın Seydikemer ilçesindeki Likya uygarlığının önemli yerleşim merkezleri arasında bulunan Tlos Antik Kenti'nde, 2016 sezonu kazı çalışmaları başladı.


Tlos Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Taner Korkut, gazetecilere yaptığı açıklamada, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde yer alan kentte kazı çalışmalarının 2005'ten beri düzenli olarak devam ettiğini söyledi.


Kentin, Likya döneminin en büyük 6 kentinden biri olduğunu ifade eden Korkut, "Kent, Homeros'un İlyada Destanı'nda bahsettiği ünlü Santos Vadisi'nin üzerinde, bütün vadiyi kontrol eden bir noktada bulunmaktadır. Kentte yapılan çalışmalar sonucunda, özellikle Likya bölgesinin tarihini değiştirecek çok önemli bulgulara ulaşıldı." dedi.


Taner Korkut, bu yıl kent bazilikası, tiyatro ve stadyum alanında kazı çalışmalarının yapılacağını kaydetti.


2016 sezonu kazı çalışmalarını 32 kişilik bilim ekibiyle yürüttüklerini ve çalışmaların 11 Eylül'e kadar devam edeceğini belirten Prof. Dr. Korkut,...