29 / 04 / 2024

Shennongjia Ormanı Dünya Miras Listesi'ne alındı!

Shennongjia Ormanı Dünya Miras Listesi'ne alındı!

Çin'in Hubei eyaletinde bulunan Shennongjia Orman Bölgesi dün İstanbul'da sona eren 40. Dünya Miras Konferansı'nda Dünya Miras Listesi'ne alındı.



Dünya Miras Listesi'ne dahil edilen Shennongjia Orman Bölgesi, Çin sınırları içindeki 50. dünya mirası oldu. Dünya Miras Listesi'ne alınan ve Çin'de bulunan dünya miraslarının sayısı, İtalya'dan sonra dünya genelinde ikinci sırada bulunuyor. Çin Uluslararası Radyosu'nun (CRI) haberine göre, Shennongjia Orman Bölgesi Başkanı Li Faping konferansta yaptığı konuşmasında "Komitenin talepleri uyarınca, Shennongjia Orman Bölgesi'ni gözümüz gibi koruyacağız. Dünya Miras Listesi'ne alınmasından sonra, Shennongjia, UNESCO tarafından verilen üç unvanın sahibi oldu. Birincisi, Dünya Jeolojik Parkı; İkincisi, insan ve biyosfer koruma bölgesi; Üçüncüsü ise dünya doğal mirası. Halen dünyada yalnız 2 bölge, söz konusu ünvanlara aynı zamanda sahiptir." ifadelerine yer verdi.


Çin Bilimler Adakemisi Bitki Enstitüsü Araştırmacı Xie Zongqiang, konferansa katılan Çin heyetinin üyesi olarak basına konuştu. Xie Zongqiang, Shennongjia bölgesinin Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesinin, yerel yönetimlerin orman koruma çalışmalarını hızlandıracağını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "Shennongjia orman bölgesinin Dünya Miras Listesi'ne alınması, koruma çalışmalarına iki yönde faydalı olacak. Birincisi, bölge her açıdan daha iyi tanınacak. Bunun dışında, BM'nin denetimi altında, koruma çalışmaları kesinlikle güçlendirilecek."


UNESCO Ulusal Komitesi Genel Sekreteri Du Yue, konferansa katılan Çin heyetinin başkanlığını yürütüyor. Du Yue, bu konferansta iki alanın aynı zamanda Dünya Miras Listesi'ne alınmasının, Çin için büyük önem taşıdığını söyledi. Du Yue konuşmasını şöyle sürdürdü: "Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nde yer alan Zuojiang Huashan Kaya Resimleri ile Hubei eyaletinde bulunan Shennongjia Orman Bölgesi'nin birlikte Dünya Miras Listesi'ne dahil edilmesi, bizi çok sevindirdi. Bu iki program onaylandıktan sonra, dünya miras sayısı açısından İtalya'yla aramızdaki fark azaldı. İnanıyorum ki, yakın gelecekte çeşitli ilgili birimlerin ortak çabalarıyla bu konuda ilk sırayı alacağız.''



Zaman Gazetesi 




Geri Dön