29 / 04 / 2024

Yemen hükümetinden UNESCO dünya mirası listesinde yer alan caminin yıkılmasına tepki!

Yemen hükümetinden UNESCO dünya mirası listesinde yer alan caminin yıkılmasına tepki!

Yemen hükümeti, İran destekli Husilerin kontrolündeki başkent Sana'da bulunan, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) dünya mirası listesindeki tarihi En-Nehreyn Camisi'nin yıkılmasına tepkili.



Yemen Vakıflar Bakanlığı ile Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Husilerin UNESCO dünya mirası listesinde yer alan camiyi yıkmasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; tarihi kaynaklarda, Hazreti Muhammed'in Mekke'den Medine'ye hicretinin ilk yıllarında yapıldığı ifade edilen En-Nehreyn Camii, 11 Şubat'ta Husiler tarafından herhangi bir neden gösterilmeksizin tamamen yıkıldı.

Vakıflar Bakanlığı, caminin yıkımını şiddetle kınayarak, söz konusu eylemi Yemen halkı, kimliği ve medeniyetine karşı "nefretin" bir delili olarak belirtti. 

Yemen hükümetinden UNESCO dünya mirası listesinde yer alan caminin yıkılmasına tepki!

Enformasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığı da Sana'daki UNESCO dünya mirası listesindeki tarihi caminin yıkılmasına ilişkin tüm suçluların yargılanması için yerel ve uluslararası arenada gerekli tüm yasal adımların atılacağına dikkat çekti. 

Bakanlık ayrıca UNESCO dahil tüm uluslararası kuruluşlara, Eski Sana bölgesi başta olmak üzere tarihi yapıların, Husilerin yıkım ve saldırılarından korunması için acilen harekete geçme yönünde çağrı yaptı. 

Yemen'in UNESCO Temsilcisi Muhammed Cumeyh ise Twitter hesabından yaptığı açıklamada, En-Nehreyn Camisi'nin yıkılmasıyla ilgili UNESCO'nun resmi olarak bilgilendirildiğini dile getirdi. 

Cumeyh, gerekenin yapılması ve Husiler tarafından saldırıya maruz kalan Yemen'deki tarihi mekanların korunması için çağrı yaptı.

Yemen'de Ağustos'ta 1300 aile yerlerinden edildi!


Geri Dön