29 / 04 / 2024

Safranbolu'da 2. Abdülhamid'in yaptırdığı okul müzeye dönüştürülecek!

Safranbolu'da 2. Abdülhamid'in yaptırdığı okul müzeye dönüştürülecek!

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve Sultan 2. Abdülhamid tarafından 109 yıl önce yaptırılan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki okul binası restore edilerek eğitim müzesine dönüştürülecek.



UNESCO Dünya Miras Listesi'nde bulunan ve  "En iyi korunan 20 kent'' arasında yer alan Karabük'ün Safranbolu ilçesindeki okul binası için çalışmalar başlatıldı. 1909'da Sultan 2. Abdülhamid tarafından yaptırılan bina restore edilip eğitim merkezine dönüştürülecek.

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre, osmanlı mimarisini, şehir hayatını ve kültürünü yaşatması nedeniyle "Osmanlı'nın parmak izi" olarak bilinen Safranbolu'da, birçok tarihi eser bulunuyor. 

Bölgede Kalealtı İlkokulu olarak hizmet verdikten sonra boş kalan tarihi bina, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ayrılan ödenekle restorasyona alındı. Okulun, eğitim müzesi olarak kullanılması planlanıyor.

İlçe Milli Eğitim Müdürü Hasan Gümüş, binada restoasyon çalışmalarının devam ettiğini açıkladı. Gümüş, "Safranbolu'ya ayrı bir değer katacağına inanıyoruz. Değerlerimizi yaşattığımız ve bunları gelecek kuşaklara aktardığımız sürece buradaki kültürel zenginliklerimiz kalıcı hale gelecektir" açıklamasında bulundu.

 

Safranbolu da 2. Abdülhamid in yaptırdığı okul müzeye dönüştürülecek! 

 

Restorasyonun bir yılda bitirilmesini hedeflediklerini anlatan Gümüş, "Milli Eğitim Bakanlığımız tarafından İl Özel İdaresine aktarılan ödenekle binanın restorasyonu devam ediyor. Orijinal şekliyle tamamlanacak. Safranbolu, tarihi bir değerini daha uzun yıllar ayakta tutacak." dedi.

Eğitime çok yönlü bakılması gerektiğini anlatan Gümüş, son olarak şu ifadeleri kullandı: "Bu kültürel, turizm ve diğer faaliyetleri de kapsayıcı. Çocuklarımıza, değerlerimizin yaşatılması gerektiğini öğretiyoruz. Kıyamete kadar bayrağımızın dalgalanmasını, diğer önemli değerlerimizin yaşamasını istiyorsak bu da bizim için bir değerdir. Bunların da yaşatılması lazım. UNESCO Dünya Miras Listesi'nde olan, 'korumacılığın başkenti' dediğimiz bir şehirde de restorasyonu tamamlanmış, sürekli olarak ayakta kalacak binalar olması lazım." 


Geri Dön