22 / 12 / 2024

Sarıkeçili Yörükleri yerleşik düzene geçmek istiyor!

Sarıkeçili Yörükleri yerleşik düzene geçmek istiyor!

Yaz mevsimini Konya ve Karamanın yaylarında geçiren son konar-göçerler olarak bilinen Sarıkeçili Yörükleri, havaların soğumasıyla yeniden Mersinin sahillerine dönmeye başladı



Yaz mevsimini Konya ve Karaman yaylalarında geçiren, son konar-göçerler olarak bilinen Sarıkeçili Yörükleri, havaların soğumasıyla Mersin sahillerine dönmeye başladı.

Anadoluda bin yıldır yaşamlarını göçerlik üzerine kuran, ancak yerleşik düzene geçenlerin artmasıyla bugün sayıları parmakla sayılacak kadar azalan son konar-göçer Sarıkeçililer, yok olmak üzere olan bir kültürün son temsilcileri olarak, yayla ile sahil arasındaki yolculuklarına devam ediyorlar.

Nisan ayı sonu itibariyle yaylalara göç eden, sonbaharda ise tekrar Akdeniz sahillerine inen Yörükler, eskiden olduğu gibi at ve deve sırtında değil, motorize araçlarla göç ediyorlar. Yaşadıkları hayattan mutlu olmasalar da geçim sıkıntısı nedeniyle konar-göçer yaşamı sürdüren Sarıkeçililer, yaz mevsimini Konya ile Karaman yaylalarında geçirdikten sonra kış mevsimini Mersinin Silifke, Gülnar ve Aydıncık ilçelerindeki sahile yakın yerlerde geçirmek üzere çıktıkları yolculukta Silifkeye kadar ulaştı.

At, deve, eşek ve keçileriyle birlikte sahillerden yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek Yörük geleneğini sürdüren Sarıkeçililer, yılın 3 ayını yolda, 3 ayını yaylada, 6 ayını da sahillerde geçiriyorlar.

Yol şartlarının değişimi sonucu satın aldıkları un, bulgur, tuz, kazan, tencere, yayık, beşik, yatak ve yorganlarını kamyonet, kamyon, traktör ve otomobil gibi çeşitli araçlara yükleyerek yola koyulan Yörüklerin hayvanları ise otlatılarak götürülüp getiriliyor.

YERLEŞİK HAYAT UMUDU

Konar-göçer Yörük kültürünün son temsilcilerinden İbrahim Yağal, yaptığı açıklamada, her türlü zorlukları sırtlayarak, geçim kaynakları olan at, eşek, deve ve keçileriyle sahiller ve yaylalar arasında mekik dokuyan Yörüklerin Nisan ayında çıktıkları yaylalardan dönmeye başladığını söyledi. Hayvancılık dışında başka geçim kaynakları olmadığını anlatan Yağal, "Artık göçebe hayatı yaşamaktan bıktık. Göçebe yaşam her geçen yıl daha da zorlaşıyor. Bizde bir an önce yerleşik düzene geçmek istiyoruz. Artık, konar göçer hayatın verdiği sıkıntılardan kurtulmak istiyoruz. Dileğimiz kışı sahillerde geçirdikten sonra yaz mevsimi için gideceğimiz Karaman ve Konyada yerleşik düzene geçmek ve bir daha geriye dönmemek. Umarız yetkililer bizim yerleşik düzene geçmemizle ilgili çalışmalarını tamamlar" dedi.

2006 yılında Ankaraya giderek Tarım ve Köyişleri Bakanlığı yetkilileriyle görüşüp, Konya veya Karamanda yerleşik hayata geçebilmek üzere başvuruda bulunduklarını hatırlatan Yağal, şunları kaydetti: "Görüşmenin ardından Karamanda arazi ve bina tahsisi konusunda çalışmalara başlandı. Ancak henüz neticelenmedi ve bize uygun bir alan tespit edilemedi. Biz bu yıl, yaylaya göç ederken, Mersin sahilerine bir daha gelmemeyi umuyorduk. hatta bu topraklardan vedalaşarak göçe başlamıştık. Ama bu sene de hayallerimizi ertelemek zorunda kaldık. Temennimiz, gelecek yıl Karamandaki evlerimize kavuşabilmek. Bunun için yetkililerden yardım bekliyoruz."

Kışı geçirmek üzere Silifkeye gelen Yörük ailelere mensup çocukların Yeşilovacık ve Akdere beldelerindeki okullarda eğitim gördüğünü dile getiren Yağal, "Yaşam şartlarımız çok zor. Çadırlarımızda elektrik olmadığı için çocuklarımız derslerine akşamları çalışamıyor. Bazı çocuklar da okula yakın yerlerdeki ailelerin yanında kalıyor. Çocuklarımız zeki, ancak şartlar zor olduğu için okumaları da güç. Eğer yerleşik düzene geçebilirsek, çocuklarımızın eğitim görmesi de kolaylaşacak" diye konuştu.

AA


Geri Dön