27 / 04 / 2024

Sarıyer İmam Hüseyin Cemevi imar bekliyor!

Sarıyer İmam Hüseyin Cemevi imar bekliyor!

İstanbul Sarıyer'de bulunan İmam Hüseyin Cemevi, 2013 yılından beri “sosyal kültürel tesis” imarını bile alamadı...



İstanbul Sarıyer'de bulunan İmam Hüseyin Cemevi'nin sorunlu imar süreci devam ediyor. İmam Hüseyin Cemevi'nin 2013 senesinde başlayan imar süreci, yılan hikayesine döndü. 2015'te İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile yapılan protokol doğrultusunda İmam Hüseyin Cemevi “kültür merkezi” ruhsatı ile inşa edilip faaliyete geçti fakat tüm girişimlere karşın 7 senedir, cemevlerine verilen “sosyal kültürel tesis” imarını bile alamadı.

Sözcü gazetesinden Özlem Güvemli'nin haberine göre, cemevlerine ibadethane statüsü verilmesi için İBB Meclisi'nde CHP-İYİ parti tarafından sunulan öneri, geçtiğimiz günlerde AKP-MHP grubu tarafından onaylanmadı. İBB'nin talepleri dahilinde cemevlerine temizlik ve diğer hizmetleri ücretsiz sunması kararı alındı. 

Fakat cemevlerinin tek sorunu ücretsiz hizmet değil. Cemevi yapmak, ruhsat almak gibi konular da ibadethane statüsü olmadığı için önemli bir sorunla karşı karşıya bırakıyor. Cemevleri imar planlarında “ibadet alanı” fonksiyonu verilen alanlara değil  “sosyal kültürel tesis” olarak ayrılan noktalara “kültür merkezi” ruhsatıyla inşa edilebiliyor. Bu çoğu zaman da zorlu bir süreç yaşatıyor.

CEMEVİ DOSYASI TEKRAR GÜNDEME GELDİ

Cemevlerine “ibadethane” statüsü verilmesinin onay almadığı meclis oturumunda bu durumun tipik bir örneği de gerçekleşti.  16 Ocak 2020 tarihli İBB Meclis, oturumunda, Sarıyer Cumhuriyet Mahallesi'nde 2013 yılından beri imar çalışması devam eden ve 2015'te inşaatı tamamlanıp faaliyete geçen İmam Hüseyin Cemevi ile ilgili bir dosya tekrar konuşuldu. Ve en son 2018'de koruma kurulunun aldığı “imar planı uygun değil” kararının, kurul tarafından fiili kullanım durumuna göre tekrar değerlendirilmesine ilişkin dosya müdürlüğüne iade edildi.

İBB İLE PROTOKOL YAPILDI

Konuyla ilgili Sözcü gazetesine konuşan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, Sarıyer'de İBB'ye ait 22 bin 832 metrekarelik ‘park’ fonksiyonunda kalan parselin küçük bir kısmına cem evi yapmak için 5-6 sene önce bir protokol yapıldığını belirtti. 

İBB ile karşılıklı anlaşma sağlanarak cemevinin yapıldığını ancak imar sorununun bir türlü çözülmediğini söyleyen Genç “Tüm cemevleri gibi ruhsatı ‘kültür merkezi' olarak verildi. Yasal olarak cemevi imar planlarında da tanınmıyor.

Dini tesis alanı olarak ayrılan yerlere  cemevi yapılamıyor çünkü dini tesis olarak görülmüyor. İlçemizdeki cemevi, şu an park alanında kaldığı ‘sosyal kültürel tesis' alanına alınmadığı için imarına aykırı durumda” diye konuştu.

2013 YILINDA ADIM ATILDI

7 yıldır yılan hikayesine dönen cem evinin imar planlama süreci şu şekilde: 

-İBB'ye ait olan 22 bin 832 metrekarelik “park” fonksiyonunda parselin 1700 metrekarelik kısmına cem evi yapılabilmesi için Sarıyer Belediye Meclisi 8 Temmuz 2013'te bir imar planı teklifi hazırladı. Karar oybirliği ile kabul edilerek onay için İBB Meclisi'ne sunuldu.


-13 Eylül 2013 tarihli İBB Meclisi kararı ile Sarıyer Belediyesi'nden gelen plan değişikliği teklifinde bazı kısıtlamalar yapıldı. Parselin 1700 metrekaresinin değil 830 metrekarelik kısmının cem evi yapılmak üzere ‘sosyal kültürel tesis' olarak ayrılması kararı verildi.

-Ancak İBB Hukuk Müşavirliği'nin 6 Aralık 2013 tarihli mütalaası ile plan teklifinin, parsel 1. derece doğal sit alanı içinde kaldığı için Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderilmesini talep etti.

4 YIL SÜRDÜ, KURUL UYGUN BULMADI

Teklif, 2014 Ocak'ta Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne gönderildi. Dosya 2018 senesine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İBB ve koruma kurulları arasında sürekli el değiştirdi. 

-En son 4 Aralık 2018'de İstanbul 3 No'lu Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu bir karar aldı. Ve parsel 1. derece doğal sit olduğu için plan teklifi uygun görülmedi.

-Kurulun 2018'in sonunda aldığı karar, değerlendirilip karar alınmak üzere İBB Meclisi'ne teslim edildi.

YENİDEN DEĞERLENDİRME VE TESPİT İSTENDİ

-Dosya ancak 16 Ocak 2020 günü İBB Meclisi gündeminde konuşulabildi. Konuyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu ile Halkla İlişkiler Komisyonu ortak bir rapor hazırladı. Cemevinin yapılmış olması sebebiyle Tabiat Varlıkları Komisyonunca mevcut fiili kullanım durumuna göre tekrardan tespit ve değerlendirme yapılması için dosya İBB Planlama Müdürlüğü'ne tekrar geri verildi. 

 


 


Geri Dön