29 / 04 / 2024

Sarıyer'de Yeni Dostlar sitesinin yıkımı başladı

Sarıyer'de Yeni Dostlar sitesinin yıkımı başladı

Sarıyer'de ruhsatları iptal edilen Yeni Dostlar sitesinin yıkımı dün başladı. Yıkılanlar arasında Orhan Gencebay'ın iki, Derya Tuna'nın bir villası var



Sarıyer Maden Mahallesi'ndeki; Orhan Gencebay, Derya Tuna ve Müjde Ar'ın da villasının olduğu Yeni Dostlar sitesi yıkılıyor. Dün ilk etapta Gencebay'ın iki, Tuna'nın bir villasının da aralarında bulunduğu 9 villa yıkıldı. Ar'ın villasının da aralarında bulunduğu 9 bina ise boşaltıldıktan sonra yıkılacak. Boğaziçi İmar Müdürlüğü'ne bağlı ekipler dün ilk etapta yıkılması için tebligat yapılan ve boşaltılan 9 villayı yıktı. Kepçe ve balyozlarla villaların duvarlarını yıkan ekipler daha sonra siteden ayrıldı. Hareketliliğin yaşandığı siteye basın mensupları alınmazken, Derya Tuna gelişmeleri öğrenmek üzere site yöneticileriyle bir araya geldi. Tuna gazetecileri fark edince uzaklaştı.

9 VİLLA DAHA YIKILACAK
Ekipler sitede 9 villa için daha yıkım kararı alındığını ve sahiplerine vilların boşaltılması için tebligat yapıldığını söyledi. Boşaltıldıktan sonra yıkılacak olan 9 villa arasında Müjde Ar'ın da bir villası bulunuyor. Boğaziçi İmar Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre diğer villalar da yıkım kararı alındıkça sırayla yıkılacak. İki villası yıkılan Orhan Gencebay'ın eşi Sevim Emre, "Bu villalar kaçak değil, devletin her kurumunun bilgisi olan bir site. Yanlış yapılmış" dedi. Yeni Dostlar Kooperatif Müdürü Şerif Ayas ise arazinin kişiye ait olduğunu belirterek, şöyle konuştu: "Sarıyer Belediyesi'ne emlak vergisi ödüyoruz. Bu döneme kadar hiçbir sorun yoktu ama nedense şimdi böyle bir uygulamaya gerek görüldü. Bize herhangi bir tebliğat yapılmadı. 2007 yılında Büyükşehir Meclisi'nin aldığı kararı göstererek polislerle birlikte yıkıma geldiklerini söylediler. Haksız ve gayri vicdani bir durum." Yıkım ile ilgili olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada ise, Danıştay tarafından 1989 yılında inşaat sahiplerinin herhangi bir hakkın bulunmadığının karara bağlandığına dikkat çekildi. 2007 yılında yıkım kararı alındığının kaydedildiği açıklamada, "Encümen kararına mahkeme kanalıyla yapılan itirazın reddedilmesinin ardından yıkım işlemi gerçekleştirildi. Sitede bulunan diğer binalar hakkında da yıkım işlemleri devam edecek" denildi.

Yıkım kararı 2007'de alındı

SARIYER'DE 1986'da kurulan Yeni Dostlar ve Soyak Yapı Kooperatifi, 159 yapı için ruhsat aldı. Ancak aynı yıl içerisinde ruhsatlar Anayasa'nın eşitlik ilkesine aykırılık iddiasıyla iptal edildi. Ancak mahkeme kararına rağmen inşaata devam edildi. Uyarılara rağmen 89 villalık site 1993 yılında tamamlanarak yerleşime açıldı. Büyükşehir Belediye Meclisi Encümeni ise 2007 yılında, bölgenin Boğaziçi Ön Görünüm Bölgesi olması ve ruhsatlarının iptal edilmiş olması nedeniyle site için yıkım kararı aldı.
Recai KÖMÜR - Zeynel YAMAN /Sabah

Konuyla ilgili basında yer alan diğer haberler

Ünlülere yıkım şoku

Boğaz'ın görünümünü engellediği için yıkım kararı verilen ünlülerin sitesi Sarıyer Yeni Dostlar'da ilk balyoz Orhan Baba'nın villasına vuruldu

İstanbul Sarıyer'de bulunan Orhan Gencebay, Müjde Ar ve Derya Tuna gibi ünlülerin villalarının da yer aldığı Yeni Dostlar Sitesi yıkılıyor. 89 villadan oluşan sitenin, Boğaziçi Ön Görünüm Bölgesi üzerinde olduğu ve tapularının iptal edilmesi üzerine yıkılmasına karar verildi. Mülk sahiplerine tanınan 15 günlük sürenin dolması üzerine yıkım ekipleri dün sabah güvenlik güçleri eşliğinde siteye geldi. Yıkıma, aralarında Orhan Gencebay'ın evinin bulunduğu 9 villadan başlandı. İyi niyet göstergesi olarak öncelikle boşaltılmış olan villalar yıkılacağı, boşaltmayanlar için de süre tanınacağı öğrenildi.
Star/Gül Çelikkol

Ünlülerin villasına yıkım 
 
İstanbul Büyükşehir Belediye, Boğaziçi Öngörünümü'nde bulunan Sarıyer'deki 9 villayı yıktı

Maden Mahallesi, Yeni Dostlar Sitesi'nde villalar hakkında dava açılmış, 87 villadan 9'u hakkında yıkım kararı alınmıştı. Bu villalar arasında Derya Tuna ile kaba inşaat halinde Orhan Gencebay'ın da birer villasının bulunduğu belirtildi. Villa sahipleri daha önceden uyarıldığı için yıkım boş binalara yapıldı. Dün gerçekleştirilen Yıkım sırasında çevik kuvvet ekipleri önlem aldı. Ekiplere karşı bir müdahale olmadı.

Vatan Gazetesi


Geri Dön