20 / 05 / 2024

Sarıyer'deki 27 katlı hayalet rezidans yıkılıyor! 34 yıldır inşaat halindeydi!

Sarıyer'deki 27 katlı hayalet rezidans yıkılıyor! 34 yıldır inşaat halindeydi!

Sarıyer Belediyesi, bu sabah saatlerinde “tabut” şeklinde nitelendirilen 27 katlı dev rezidans inşaatında yıkım çalışmalarına başladı. 34 senedir kaba inşaat halinde olan ve 400 konut, 50 ticari alanlık rezidansa dönüştürülmek istenen yapının depreme dayanıksız olduğu belirtilmişti.



İstanbul Sarıyer'e bağlı Hacıosman’da 34 senedir kaba inşaat durumunda olan ve kısa zaman önce “rezidans” altında tamamlama inşaatına başlanan dev bina resmen yıkılıyor. 

Sarıyer Belediyesi ekipleri, depreme dayanıksız olduğu kaydedilen 27 katlı binaya yıkım işlemleri için gitti. Ayrıca çok sayıda polis ekibi de güvenliği sağlaması için çağırıldı. Belediye ekipleri, “ne olursa oldun kanunun uygulanacağı ve yıkım işleminin tamamlanacağını” kaydetti.

Sarıyer deki 27 katlı hayalet rezidans yıkılıyor! 34 yıldır inşaat halindeydi!

Birgün'de yer alan habere göre 27 katlı binanın inşası için ilk ruhsat 1995'te alındı ve 27 katlı bir otel yapılacağı kaydedildi. Senelerdir devam eden hukuki süreçlerde ruhsatları iptal edilen söz konusu bina için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 30 Haziran 2019 tarihinde Yapı Kayıt Belgesi verdi. Otel olacağı kaydedilerek inşaat çalışmalarına başlanan bina, “JW MARRIOTT” ismi altında 400 konut, 50 ticari alanlık bir rezidans projesine dönüştürüldü. Daha sonra da 2023 yılının Mart ayında yeniden çalışmalara başlandı.

Sarıyer Belediyesi yetkilileri konu ile ilgili olarak daha önce BirGün’e yaptığı açıklamada, inşaatın kaçak olduğunu ve söz konusu bölgenin SİT alanı olduğunu anımsattı. Ayrıca Belediye yetkilileri, kaba inşaatın 34 sene boyunda korozyona uğradığını, depreme karşı dayanıklı olmadığını ve ilk depremde bir felaket yaşanabileceğini de belirtti.

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İnşaat Fakültesi tarafından 2 Ekim 2020'de hazırlanmış olan rapora göre, 27 katlı binanın deprem yönetmeliğine uygun hale getirilmesi amacıyla güçlendirilmesi gerekiyordu.

Sarıyer deki 27 katlı hayalet rezidans yıkılıyor! 34 yıldır inşaat halindeydi!

URAN HOLDİNG İMZASI

34 yıl önce Uran Holding tarafından yapımına başlanan bina yıllardır kaba inşaat halindeydi. Söz konusu otel inşaatı, 400 konut 50 ticari alanlık bir rezidans projesine dönüştürülmüştü. Fakat Sarıyer Belediyesi inşaatı tamamlama çalışmalarının kaçak olarak sürdüğü ve binanın depreme karşı dayanıklı olmaması gibi sebeblerle bina hakkında yıkım kararı vermişti. Buna karşın yıkım kararı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verilmişti.

JW MARRİOTT'TAN AÇIKLAMA GELDİ

JW Marriott, Sarıyer'de yer alan 27 katlı rezidans ile ilgili haberler için bir açıklama yaptı. JW Marriott konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada haberlere konu olan yapıda Yapı Kayıt Belgesi Verilmesine İlişkin Usul ve Esaslar Tebliğinin 6. Maddesinin 6. Fıkrası kapsamında inşaata başlandığını belirterek, kaba inşaat halindeki yapının 3194 sayılı Kanun uyarınca düzenlenen Yapı Kayıt Belgesi kapsamında taraflarına verilmiş hak uyarınca, yapının kapladığı alan büyütülmeyerek, ek kat çıkılmadan, yalnızca mevcut kaba inşaatın tamamlandığını, ayrıca İstanbul Valiliği Çevre, Şehircilik ve İklim Müdürlüğü’nden de gerekli izinlerin alındığını belirtti.

JW Marriott tarafından yapılan açıklamanın devamı şu şekilde:

Özetle 3194 sayılı İmar Kanunu kapsamında yasal ve güncel yapı kayıt belgesi halen geçerliliğini sürdürürken ve tarafımızca yapılan inşaat işlemleri yasalara uygun bir şekilde devam ederken, Sarıyer Belediyesi’nce yapılan işlemler tamamen haksız ve hukuka aykırıdır. Yasalarca korunan haklarımız için, tüm yasal süreçleri de başlatmış bulunmaktayız.

Ayrıca İmar Kanunu uyarınca Yapı Kayıt Belgesi alınmadan önce, binamızda kapsamlı güçlendirme çalışmaları gerçekleştirmiştir. Habere konu taşınmazın depreme dayanıklı olduğu, İstanbul Teknik Üniversitesi’nin yaptığı testler sonucunda hazırlanan 19.07.2023 tarih ve 1253084 numaralı rapor ile de sabittir.

Hepsi yasalara dayanan bu uygulamalar ışığında, sizleri bilgilendirmek istedik.

Saygılarımızla

JW Marriott Residences Tarabya Yönetimi

Hükümetin yaptığı  TOKİ  konutlarındaki mağduriyet millet Meclisi'nde!

Kartal Atalar Harmony Sitesi'nde lansmana özel indirim! Yeni proje!

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı devam edecek mi? Merkez Bankası Başkanı'ndan son dakika açıklaması geldi!


Geri Dön