03 / 05 / 2024

Satılamayan 800 bin konut üniversiteliye 'yurt' olsun!

Satılamayan 800 bin konut üniversiteliye 'yurt' olsun!

CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, yurt sayılarının yetersiz olduğunu vurgulayarak, arz fazlası 800 bin konutun, kurulacak bir teşvik sistemiyle üniversiteli öğrenciler için yurtlara dönüştürülmesini önerdi.



CHP İstanbul Milletvekili Umut Oran, arz fazlası 800 bin konutun, kurulacak bir teşvik sistemiyle üniversiteli öğrenciler için yurtlara dönüştürü1mesini önerdi. 


CHP'li Oran yazılı değerlendirmesinde, sektörde yıllardır devlet eliyle şişirilen balonla 1 milyonun üzerinde arz fazlası ortaya çıktığını, öte yandan Türkiye'de 6 milyona yakın üniversite öğrencisinin ancak yüzde 8'ine yetecek yurt kapasitesi bulunduğuna dikkat çekti. Ekonomideki mevcut kötü gidişat sebebiyle eritilme imkânı bulunmayan konuttaki arz fazlasının, etkin teşviklerle üniversite öğrencileri için 'yurt'kapasitesine dönüştürülebileceğini aktardı. Umut Oran, alt-orta gelir grubunun ekonomideki daralma sebebiyle 2014'te konut talebini ertelediğini belirtti. Oran şöyle devam etti: "Geçen yıl mortgage kapsamındaki satışlarda yüzde 15 gerileme yaşandı. Toplam konut satışındaki artış yüzde 1 in altında kaldı. Konut kredisine dayalı satışların toplam satışlarda 2013'te yüzde olan payı geçen vıl yüzde 33'e düştü. Sektör son dönemde daha çok yabancı alımlarıyla ayakta dururken, yabancıların da siyasi risk nedeniyle yatırımlarını beklemeye alması, konut piyasasında ciddi bir sıkıntıya yol açtı. Konut arzı fazlasına rağmen fiyatlar artmaya devam ediyor. Bunun temel nedeni inşaat malzemelerindeki fiyat artışı. Sektörün temel girdilerini sağlayan demir çelik ve çimentoda ithal girdi bağımlılığı son derece yüksek. Kurlardaki artış girdi maliyetlerine direkt yansıyor. 


2014'te bina inşaat maliyetleri yüzde 11, konut satış fiyatları yüzde 16 arttı. Diğer bir faktör de İstanbul, Ankara.  İzmir  gibi büyük kentler başta arsa fiyatlarındaki yükseliş."



Ortadoğu


Geri Dön