23 / 12 / 2024

Satılık daire aramasında Şubat rekoru!

Satılık daire aramasında Şubat rekoru!

Şubat ayında 240 ay vadeli kampanyalar ve sektörel devlet teşvikleri internetten satılık daire aramasına da yansıdı. Satılık daire arama oranı, 2016 şubat ayına göre yüzde 58, bu yılın ocak ayına göre ise yüzde 15 yükselerek rekor kırdı.



‘Yeni nesil emlak bulma sitesi' Emlakjet.com'un verileri, sektörel devlet teşvikleri ve 240 ay vadeli kampanyaların satılık daire arama oranını Şubat ayında rekor seviyeye çıkardığını ortaya koydu. Emlakjet verilerine göre, satılık daire arama oranı şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 58, bu yılın ocak ayına göre ise yüzde 15 arttı. Bu yükselişi değerlendiren Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “2016'da internetten satılık daire araması, yıl içinde şubat ve mart aylarında en yüksek oranını gördü. Bu yıl ise bu rakamın çok üzerinde bir oranla karşılaştık. Bu etkiyi ilk olarak Emlakjet.com'un ocak 2017 verilerinde de görmüştük. Kampanya haberlerinin gündeme gelmesi, geçen yılın aynı ayına göre satılık daire arama oranının yüzde 10, aralık ayına göre ise yüzde 38 yükseldiği ocak ayında yükselişin son 10 günde yaşanmasına neden olmuştu” değerlendirmesinde bulundu.

 

Bununla birlikte, kampanyanın banka kredisiyle desteklenmesinin şubat ayında banka kredisi kullanım oranını önemli oranda artırdığı görüldü. Verilere göre, şubat ayında markalı projelerden konut satın alan tüketicilerin kredi kullanım oranının kasım ayında yüzde 15, aralıkta yüzde 22 ve ocakta yüzde 27 iken şubat ayında yüzde 48'e çıktığını hatırlatan Kunter, “TBB verilerine göre, konut kredileri 2011-2016 döneminde yıllık ortalama yüzde 21 artarken, yıllık bazda ortalama reel büyüme ise yüzde 12 düzeyinde oldu. Talepte hala gidecek bir yol var. Önümüzdeki dönemde 240 ay kadar uzun vadeler olmasa da çeşitli kampanyaların devam edeceğini ve banka kredisi kullanımının buna bağlı olarak artış trendinin süreceğini öngörüyoruz” dedi.

 

Şubat satışları tüm olumsuzluklara rağmen geçen yılı yakaladı   

TÜİK'in verilerine göre, konut satışları 2017 Ocak ayında 2016 Ocak'a göre yüzde 12,8 oranında artarak 95.389 oldu. 2017 Şubat ayı oranı ise bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 0,2 oranında azalarak 101.468 olarak belirlendi. İpotekli konut satışları, bir önceki yılın şubat ayına göre yüzde 27 oranında artışla 38.676'e ulaştı, böylelikle toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 38,1 olarak kaydedildi. İlk defa satılan konut sayısı, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 düşüş ile 45.215 olurken, toplam konut satışları içinde ilk satışın payı yüzde 44,6 oldu. İkinci el konut satışlarında ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,6 artış görülerek sayı 56.253'ya ulaştı ve toplam satışlar içindeki pay 55.4'e olarak kaydedildi.

 

TÜİK verilerini analiz eden Kunter, açıklamasına şöyle devam etti: “Satışların şubatta geçen yılla neredeyse başa baş olduğunu görüyoruz. Türk Lirası'nın değer kaybı, dünya ve Türkiye'deki siyasi durumun geldiği nokta gibi negatif faktörlerin arttığı bir dönemde geçen yılı yakalamak pek kolay değildi; ancak sektör bunu başardı. Devletin sunduğu önemli vergi teşvikleriyle beraber şubat ayında Emlak Konut GYO ve GYODER'in yeni konut projelerinde başlattıkları kampanya atağıyla gerçekleştirdikleri satışların TÜİK verilerine yansıması gecikmeli olacak. Yılın tahminen 3'üncü çeyreğinde satış vaadi sözleşmelerinin tapu kayıtlarına geçmesinin etkilerini görmemiz ve yeni konut payının o dönemlerde artışa geçmesi muhtemel olabilir. Öte yandan, ipotekli konut satışında artış trendinin sürmesi ise olumlu.”

 

Satılıkta en çok aranan Esenyurt, kiralıkta Bahçeşehir 

Emlakjet.com verilerine göre, satılık daire aramasında ocak ayına göre en çok artış gösteren 5 ilçe belirlendi. Bu ilçeler sırayla Esenyurt, Çekmeköy, Tuzla, Kartal ve Bayrampaşa olurken, kiralık daire aramasında ilk beşte sırayla Bahçeşehir, Eyüp, Ümraniye, Güngören ve Çekmeköy geldi.

 

İstanbul'da, şubat ayında başlayan kampanyalı projelerde Esenyurt'un, satılık daire aramasında ise Tuzla'nın en ekonomik ilçelerinden biri olduğunu vurgulayan Kunter, konuyla ilgili şu yorumda bulundu: “2014-2016 itibariyle son iki yıla bakıldığında sırasıyla Ispartakule Bahçeşehir, Beylikdüzü-Gürpınar ve Çekmeköy bölgelerinde değer artışının görülmesi, Bahçeşehir ve Çekmeköy'ü hem satılık hem kiralık daire aramasında gözde yapıyor. Çift katlı otobüsler haricinde toplu ulaşım araçlarının girmesine izin verilmeyen Bahçeşehir'e, İkitelli hattının devamı olarak gelecek metro da bu ilçeyi kiralık daire aramasında öne çıkarıyor.”


Geri Dön